Cava! | Rabetllat i Vidal

Dit artikel gaat over het Cava-merk Rabetllat i Vidal. Voordat we daaraan beginnen eerst een kleine uitleg. Wat is het toch wat mousserende wijnen zo speciaal maakt? Om te beginnen is het een lichte drank, de bubbels maken het lekker soepel aangenaam. Ten tweede is het productieproces uniek: de bubbels worden in de fles zelf aangemaakt. Deze productiemethode leidt wel tot grote kosten. Iedere fles ligt tenslotte verplicht een aantal maanden te rusten om mousserend te worden. Dit predicaat heet methode traditionelle.

Het bekendste is natuurlijk champagne. Maar de Spaanse Cava is net zo belangrijk. Cava komt voornamelijk uit het gebied rond Sant Sadurní d Anoia, in het zuidelijke deel van het district Barcelona. Tegenwoordig wordt in dit gebied ongeveer 90% van alle Cava gemaakt. Het D.O.-gebied Cava omvat in totaal 160 gemeenten in 7 Spaanse districten. De D.O. Cava slaat op niet op één gebied, hoewel de meesten uit de Penedes komen. Dit is historisch zo gegroeid doordat na phylloxera ramp in Frankrijk, inkopers voor rood naar Rioja gingen en voor wit – voor Champagne – naar de Penedes.

In de Penedes dachten ze toen…dat kunnen wij ook! De oudste Cava producent komt dan ook uit 1871, het tijdstip van de phylloxera. De wetgeving geeft minimaal negen maanden op de lees aan en voor Reserva en Gran Reserva resp. 15 en 30 maanden. De productie is praktisch net zo hoog als in de champagne en er is genoeg kwaliteit te vinden.

De meeste Cavas die in Catalonië gemaakt worden bevatten drie druivensoorten: Macabeo (viura), xarel.lo en parellada. Chardonnay wordt steeds meer aangeplant sinds dit in 1986 een voor de D.O. toegestane druivensoort werd. Cava met – of uitsluitend gemaakt van chardonnay – worden vaker gemaakt en bieden goede kwaliteit. Subirat (malvasía riojana), garnacha, monastrell en trepat mogen eveneens gebruikt worden. Buiten Catalonië is viura (macabeo) de belangrijkste druivensoort en vaak is 100% van alle wijngaarden hiermee beplant.

Cava wordt gemaakt volgens de methode traditionelle, de tweede gisting gebeurt in de fles. Veel Cava’s liggen veel langer op hun bezinksel dan de minimale 9 maanden die door de D.O. vastgesteld zijn. Dat kan variëren van 2 jaar tot 5 tot 10 jaar bij de bijzondere cuvées. Het uiteindelijke karakter wordt bepaald door de blend van ieder Cava-huis.

Rabetllat I Vidal is een kleinschalig familiebedrijf, beheerd door de families Rabetllat en Vidal. De prijs-kwaliteitverhouding van de Cava’s is ontzettend goed. Onder de bezielende leiding van Anna Vidal produceert Rabetllat I Vidal vier uitgebalanceerde cuvées, variërend van een elegante klassieke Brut met twaalf maanden rijping sur latte tot een uitermate complexe Gran Reserva met maar liefst 48 maanden rijping. Rabetllat gebruikt barricas en RVS om de wijnen op te voeden.

De Cava’s van Rabetllat I Vidal zijn uitermate geschikt als feestelijk aperitief, maar ook bijzonder goed als maaltijdbegeleider! Daarnaast zijn de Cava’s zo scherp geprijsd dat het voor de horeca aantrekkelijk kan zijn deze per glas aan te bieden. Kortom, genoeg redenen om het jaar knallend af te sluiten met de Cava’s van Rabetllat I Vidal.

De Cava’s van Rabetllat i Vidal

Fourcroy heeft een aantal Cava’s van Rabetllat i Vidal in het portfolio. We bespreken er hier 4. Zoals gezegd, Cava heeft een rijping van minimaal 9 maanden. Sommige Cava’s riipen langer en dat staat er dan bij.

Het alcoholpercentage van alle Cava’s is 11,5.

  • Rabetllat i Vidal Cava Brut Nature: Deze heeft tot 3 gram restsuiker per liter. In Spanje is de zuurgraad lager dan in Frankrijk en zijn de Cava’s Brut Nature een stuk vriendelijker. Gewoon proberen. Een strokleurige Cava met een elegante mousse. Het is aangenaam in de mond, met goed geïntegreerde, fijne en elegante mousse. Evenwichtige zuurgraad. Vol en aanhoudend met een aangename afdronk. Deze Brut Nature heeft een gouden medaille gewonnen bij Mundus Vini.
  • Rabettlat i Vidal Cava Brut: Deze heeft tot 12 gram restsuiker per liter. Deze Cava Brut heeft een lichtgoude kleur en een fijne, aanhoudende mousse. In de neus een appeltje en citrus. De smaak is aangenaam, fris en fruitig. Gemaakt van de klassieke druiven xarel.lo, en macabeo.

. Rabettlat i Vidal Cava Brut rosé: Deze is gemaakt van trepat en garnacha en heeft tot 12 gram restsuiker per liter. Een kersenrood gekleurde Cava met een mooie moussse. Op het palatum rijp rood fruit en aardbeien. Een feestelijk glas met veel lengte.

. Rabettlat i Vidal Cava Gran Reserva Brut Nature 2019: rijping van minimaal 30 maanden en gemaakt van chardonnay, macabeo and xarel·lo. Een vintage Cava met maximaal 3 gram restsuiker per liter. Een glas Cava met toast en een zekere gelaagdheid, zeg maar verdieping. De Cava is aangenaam in de mond, met goed geïntegreerde, fijne en elegante zuren. Deze Cava heeft veel lengte.

Wijn spijs

Cava is een uitstekende maaltijdbegeleider. Gepekelde makreel, geroosterde inktvis, asperges en steak, alles kan. Het blijft voor de meeste mensen een uitdaging om de hele maaltijd Cava’s te drinken, maar probeer het eens. Het zal niet tegenvallen.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl