Groen, groener, groenst
Een actueel initiatief van Vinites, een proeverij met uitsluitend producten die natuurvriendelijk, biologisch, dan wel biodynamisch zijn gemaakt. Over wat voor wijnen hebben we het dan? Natuurvriendelijke wijnboeren werken met de lutte raisonnée. Ze gebruiken wel bestrijdingsmiddelen, maar zo min mogelijk en alleen als het niet anders kan. Biologische wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven. Dit zijn druiven die zonder het gebruik van kunstmest, de toepassing van gentechnologie en met een minimaal gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn geteeld.
Biologisch-dynamisch werkende boeren gaan nog een stapje verder dan hun biologische collega’s. Zij maken gebruik van op de natuur inwerkende krachten. Volgens de vader van de biologisch-dynamische gedachte, Rudolf Steiner (1861-1925), bezitten volle maan, Venus en Mercurius, kosmische krachten die de gezondheid van planten beïnvloeden en die gebruikt kunnen worden om ziekten en plagen te bestrijden.
In de biologische wijnbouw wordt bewust gebruik gemaakt van de natuurlijke begroeiing in en om de wijngaard. Daardoor is onkruid een van de bijkomstige ongemakken. De begroeiing kan in de hand gehouden worden door ploegen, maaien, inzaaien van plantaardige klaver of met resten van organisch materiaal dat het onkruid wegdrukt en de bodem voorziet van de nodige stikstof. Sommige boeren laten zelfs schapen grazen tussen hun wijnstokken om de groei van onkruid te beheersen.
Deze opsomming is nog maar een samenvatting van wat er allemaal bij groene wijnbouw komt kijken. Het is dan ook verheugend en tevens een bewijs van de populariteit van groene wijn dat Vinites zonder probleem 35 groene producenten achter de tafels heeft staan. Hierbij zijn een aantal oude bekenden, zoals Van Volxem van Roman Niewodniczanski. Roman is de zoon van een van Duitslands grootste bierproducenten, maar hij koos voor de wijnbouw in Saar en maakte Van Volxem weer een bloeiend bio bedrijf. De slanke, boomlange met paardenstaart getooide Niewodniczanski is een uitmuntend verteller en een enthousiaste wijnproducent. Bij een bezoek aan Wiltingen vertelde hij al: ‘De bijzonderheid van deze Lage, valt te vergelijken met Le Montrachet in de Bourgogne. Ik durf zo te stellen dat de Scharfhofberger in Wiltingen het meest exclusieve gebied is van geheel Duitsland’. En: De Saar is het mooiste wijngebied ter wereld. We hebben hier terroir, hellingen en de absolute ster van deze wijnstreek: Egon Müller!.
Van Volxem staat er met lichte rieslings van verschillende bodems, weissburgunder en rotschiefer. Hoe gaat het met hem? ‘We hebben nu drie kinderen en we zijn heel gelukkig. We gaan over een maand oogsten en ik heb nu niet nog geen idee of 2010 een minder goed jaar is.’
Aan de overkant staat Jane Sowter van Chateau Musar. ‘Wij werken zo schoon mogelijk’, verklaart Jane. Op de tafel staan de redelijke nieuwe Musar Jeune lijn en de witte Musar’s 1999, 2001, 2003. De laatste twee zijn in Musar termen nog jong, maar de honing en belegenheid van 1999 maakt dit jaar tot een fascinerend product. Het is niet zoet, niet demi-sec, maar super zwoel en intrigerend. De rode Chateau Musar uit 2003 is op dronk, maar moet nog volwassen worden. Topper is de Hochar uit hetzelfde jaar. Een neus die uit het glas waaiert met animale en aardse tonen. Wat een wijn. Naast Niewodniczanski staan de rode wijnen van Jacob Duijn uit Baden. Deze man eert de bio-dynamie en zijn producten zijn reclame voor de pinot noir. Kleur, kracht en lengte, zo laten ze zich samenvatten. Hij heeft oplopende prachtige cuvéé’s van single vineyards en het valt op dat de kwaliteit van de instapwijn, de betaalbare Pinot Noir qba ‘Buhler Charm’, al zo hoog is.
Nog langsgelopen bij Carlos Falco van pagos de familia Marques de Grinon die zijn geconcentreerde mono-cepages en topblend Emeritus laat proeven. Dit zijn eetwijnen die indruk achter laten. Daarna nog even de mond gespoeld met de Cremant de Loire ‘Louis de Grenelle’ en vervolgens in opperbeste stemming de Hoefslag in Bosch en Duin verlaten. Verheugend dat er zoveel mooie groene producten gemaakt worden.
Charlotte van Zummeren