Oude Catalaanse variëteiten met Miguel Torres jr.

Miguel Torrel Maczassek is de 5e generatie van de familie Torres. Op ProWein ziet hij er vermoeid uit, maar wie is dat niet in de heksenketel in Düsseldorf. De dag ervoor had Torres jr. op de stand van Primum Familiae Vini (PFV)een tasting gegeven met oude Catalaanse variëteiten en vandaag doet hij dat dunnetjes over voor ondergetekende in een privé tasting waar ook de Nederlandse Director International Communications Christoph Kammüller bij aanwezig is.

De PFV is een associatie van 11 oude wijnfamilies waaronder Vega Sicilia, Symongton, Pol Roger en Mouton Rothschild. En dus ook Torres. De familie heeft wijngaarden in meerdere streken in Spanje en in Chili en Californië. Torres jr. woont nu al vier jaar in Chili.

Meer  dan dertig jaar geleden pakte de Torres-familie een nieuw project op. Ze wilde proberen oude druivenrassen terug te halen die de phylloxera hadden overleefd. Dat deze nog zouden bestaan was de vaste overtuiging van Professor Boubals van de Universiteit van Montpellier waar Miguel Torres – de Miguel van de vierde generatie – een jaar heeft gestudeerd. Het bedrijf ging advertenties plaatsen in de lokale en regionale media om boeren op te roepen in contact te treden met Bodega Torres als ze wijnstokken zouden tegenkomen die ze niet konden identificeren.

Op dit moment – dus dertig jaar later – heeft Bodega Torres 50 Catalaanse variëteiten gevonden die de phylloxera hebben overleefd, maar daarna gewoon vergeten zijn. Zes daarvan zijn oenologisch interessant en geregistreerd bij het Ministerie van Landbouw. Er is een hoop werk aan vooraf gegaan. Eerst het zoeken, daarna de ampelografische identificatie gevolgd door een DNA analyse en een proces om virus vrije stekken te kweken. Daarna in-vitro en in een kas opvoeden gevolgd door het planten in een wijngaard. Monnikenwerk!

Uiteindelijk heeft Bodega Torres er 6 overgehouden. Er is géén DNA match met andere variëteiten gevonden en ook onderzoek met microsatellieten heeft niet geleid tot een match. Die zekerheid is praktisch 100%. De zes variëteiten hebben de naam van het stadje gekregen waar ze zijn gevonden. Torres jr. vindt het enorm belangrijk dat deze zes-– afgezien van de oenologische potentie – ook veel beter tegen hitte en droogte kunnen. Goed i.v.m. de klimaatverandering. Deze rassen komen waarschijnlijk uit de middeleeuwen toen het veel warmer in Europa was. Torres jr. laat vandaag vier van deze nieuwe variëteiten proeven plus nog een paar highlights in de ‘gewone’ range van eerdere vondsten.

De Tasting:

  1. Forcada 2016: hoge zuren, kruidig, bloemig.
  2. Pirene 2016: komt van 900 meter hoogte. Fruitig en fris.
  3. Moneu 2016 uit Costers del Sègre: krachtig, tannineus
  4. Querol 2016: opgevoed op concrete en kleine barrels, stevig. Krijgt vanwege zijn kwaliteiten een plekje van 20% in de Grande Muralles
  5. Milmanda 2013: een chardonnay uit Conca de Barberà, de eerste oogst was al in 1985. Een rijke, stevige, doch mineralige wijn
  6. Porgatori 2013 van carinena, garnacha en syrah uit Costers del Segre. Een fraaie geconcentreerde wijn van 400 meter hoogte. Het beste van de drie druiven: fruit, kracht en kruiden.
  7. Mas La Plane 2012: cabernet sauvignon met een beetje tempranillo uit de Penedès. Iedere druif is hier optisch gecontroleerd voordat-ie in de most geraakte. Komt van ‘allucial, clay, calcareous’ terroir. Eerste vintage was in 1970. Cassis, kracht en een zijden afdronk.
  8. Grande Muralles 1997: multi-blend met garnache, carinena, monastrell, garró (cinsault) en samsó (ancestraal, en in de toekomst dus ook querol in de blend) van een wijngaard die uit de middeleeuwen dateert. Eerste vintage was uit 1996. Het tweede jaar dus en nog erg levendig.

De familie Torres bewijst maar weer eens dat stilstand achteruitgang is, ze zitten daar werkelijk nooit stil. Muy bien!

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl