Czech out Moravia: wijn uit Tsjechië

Tsjechië is niet het eerste wijnland wat bij iedereen opkomt, maar het aantal hectares is  groter dan het areaal in Zwitserland. Het is dus een wijnland en geen startup of hobbyist. Punt. Tsjechië – en vooral Moravië, want daar staan de meeste wingerds –  wil graag meer aandacht en dus ook meer import van hun wijnen. Vandaar de proeverij op de Tsjechische ambassade voorafgegaan door een lunch met de Ambassadeur van Tsjechië, H.E. Jana Reinišová en enkele sommmeliers, importeurs en journalisten. Het is een bal der Jan (na)’s, want de kok heet Jan – zoals zovelen in Tsjechie – de ambassadrice Jana –  zoals zovele dames in Tjechië. – en de organisatrice Janna. Meppelink heeft iets met het (voormalig) Oostblok en daar hoort Tsjechië natuurlijk ook bij.

Moravië

Wijnregio Moravië behelst ongeveer 96% van het wijngaardareaal in Tsjechië, de streek Bohemen herbergt de overige wijngaarden grofweg in de buurt van Praag. De gemiddelde temperatuur over het jaar is 9,42° C, de gemiddelde regenval bedraagt 510 mm en het gemiddelde aantal zonuren is jaarlijks 2.244 uren. In Zuid-Moravië is 80% van de oogstjaren van goede tot uitstekende kwaliteit. Waarom Moravië zoveel originele wijnen en zo’n verscheidenheid aan soorten wijnen voortbrengt? Dat zit ‘m vooral in de geografische ligging en de terroir. Alleen al de verschillende typen grond waarop de wijnranken groeien – van vulkanische grond en kalksteen tot zand en diepliggende klei – geven elke wijnspecialiteit een eigen karakter. Ook het ruige en heuvelachtige landschap draagt bij aan de enorme variëteit in wijnen. Iedere wijngaard heeft zo namelijk zijn eigen microklimaat. Er wordt gewerkt met druivenrassen zoals riesling, welschriesling, grüner veltliner, sauvignon blanc, pinot blanc en pinot gris. Daarnaast maken ze bijzondere witte wijnen van hun ‘eigen’ druivenrassen pálava en Moravische muscat. Ook hun rode, rosé en mousserende wijnen verdienen aandacht.

Moravië fietsland!

Moravië is ook een fietsstreek bij uitstek. De Iron Curtain Trail is een van de bekendste fietsroutes in Europa, er zijn er echter veel meer. Van Praag naar Wenen loop een trail van 600 kilometer. De Iron Curtain Trail loopt door heel Europa. Van 1945 tot 1989 was Europa in twee helften verdeeld door het door het IJzeren Gordijn: een langgerekte barrière met prikkeldraad, wachttorens en landmijnen, die zich uitstrekte van de Barentszzee naar de Zwarte Zee. Mensen aan weerszijden van deze grens hadden geen contact meer met elkaar. De culturen ontwikkelden zich een andere richting uit. Na 21 jaar val van de Muur zijn de sporen in het landschap op veel plaatsen nog zichtbaar aanwezig. De Iron Curtain Trail is een bijzondere fietsroute van 6.800 km over deze scheidslijn van culturen in het decor van een belangrijke episode uit de Europese geschiedenis. Het gedeelte in Moravië loopt over plat tot licht glooiend landschap. Ook onderwijl voortdurend gelegenheden waar wijn valt te drinken.

En nu de lunch

De lunch bevatte highlights van de Tsjechische keuken en wijnen. Tsjechië kent een stevige keuken door het landbouwverleden. Buiten hard werken, stevig lunchen en dan weer naar buiten. Aan kleine hapjes doen ze niet. Op de ambassade maakte de kok een mousse van zalm die werd begeleid door een saint laurent Rossé Bocky 2016. Bij de kippenbouillon kwam een mooie Sonberk riesling 2012 ter tafel. De plakken wildzwijn met rijke jus en dumplings – brood met pasta –  én bessen met slagroom (geen grap) dansten een pas-de-deux met de pinot noir barrel selection 2015 van Krásná Hora. Een riesling straw wine 2015 – een geconcentreerde wijn van 15 % van de druiven – van Vino Marcincak sloot de maaltijd af.

Nadien was er proeverij. Alle deelnemende wijnproducenten zijn leden van de Allianze V8. De meerderheid van deze producenten is nog op zoek naar een importeur in Nederland.

1.Templářské sklepy Čejkovice
2. Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice
3. Kolby
4. Nové vinařství
5. Sonberk
6. Krásná Hora
7. Vinařství Volařík
8. Reisten
9. Vino Marcincak.

Ondergetekende kon de pinot noir van Kraásná Hora nog naproeven. Dat is mooie kenmerkende pinot noir met fluwelen structuur, zachte tannines en een verlegen rood fruitmandje.

Onbekend maakt onbemind?

Tsjechië is zonder meer een interessant wijnland, het Oostblok verleden voegt daar zelfs een positief element aan toe, want de boeren hebben een omslag gemaakt van bulk naar kwaliteit. Er heerst in Moravië zonder meer een wijncultuur die de kans moet krijgen zich kenbaar te maken aan het Nederlandse publiek. De gebroeders Ryan zetten eerder met Vinice de V8 op de Nederlandse kaart, nu is het de beurt aan multitasker Janna Meppeling. Geen verkeerde keuze van de Tsjechische ambassade, want Meppelink kent iedereen in de Nederlandse wijnwereld. Als er iemand een doorbraak kan forceren, is zij het. We gaan het zien!

Charlotte van Zummeren

Foto: ambassadrice Jana Reinišová, kok Jan, organisatrice Janna


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl