Applaus voor Vinisud 2012
Door Nico McGough
Gekenmerkt door een verbeterde organisatie waren er beslist minder bezoekers op Vinisud 2012 dan verwacht. Men liet weten op 30 tot 35 duizend bezoekende professionals te rekenen, maar ik schat zomaar in dat die cijfers niet werden gehaald. Voor de aanwezigen goed nieuws want de soms overstelpende drukte bleef uit. Er waren delegaties zichtbaar uit andere landen, met name Spanje en Italië, maar veruit de meeste standhouders waren Frans. Ook dit jaar weer grote presentaties van allerlei wijnen. De beste vond ik die van ‘ Sud de France’. Zeker 500 wijnen stonden open in een perfect georganiseerde proef zone, bravo! Licht, ruimte, schoon en overzichtelijk. Ik keurde er in hoog tempo een paar honderd wijnen. Interessant vond ik de rij met ‘icoonwijnen’. Hier stonden een mooi aantal grote wijnen uit de Languedoc.
Wat mij vooral opviel is dat er welliswaar sprake is van hoogwaardige wijnmaaktechniek, maar dat werkelijke diepte in de wijn(en) zelf slechts was weggelegd voor een enkele wijn, Mas de Daumas Gassac van importeur Okhuysen uit Haarlem was er één van. Veel kleiner, maar zeer persoonlijk en tip top georganiseerd, was de stand van ‘Les IGP du sud – est’, de Méditerranée, een mozaïek van verschillende terroirs van de Vaucluse tot de Alpes-Maritimes en van St Tropez tot Vienne. In totaal 50 goed gekozen wijnen die in een smetteloze proefomgeving werden neergezet. Ex finalist ‘Meilleur Sommelier de France’ (1976 & 1986) Alain Rosier hield de boel strak in de hand en zorgde goed voor ‘zijn’ proevers.
Wat mij deze editie van Vinisud bovenmatig bezighield, was de sprong vooruit die sommige gebieden lijken te hebben gemaakt. Appellations die niet op iedere straathoek liggen als Gaillac, Irouleguy, Côteaux du Brulhois en Fronton vielen mij in meer dan positieve zin op. En van die vier met name Fronton en Gaillac.
Ook is er in de Gascogne een verdere beweging omhoog merkbaar. Kwalitatief proefde ik er een groot aantal interessante wijnen waarbij de precisie van wijnmaken lijkt te zijn toegenomen. Dat mag ook worden gezegd van de hoeveelheid wijnen gemaakt van biologisch geteeld fruit die, als ik het van duurzaamheids ‘guru’ Paul Cheville goed heb begrepen nu ook van ‘Brussel’ biologische wijn mag worden genoemd. Hèhè, eindelijk.
Vinisud 2012 was weer bij uitstek de plaats om diep en breed kennis te maken met, of kennis te verrijken van zo ongeveer iedere Appellation, herkomstbenaming, druif of wijnmaaktechniek in Zuid-Frankrijk. Een prima wijnbeurs dus.
Foto: Alain Rosier, gemaakt door Yvo Couprie