Een bijzonder horeca-initiatief van Albron in hartje Utrecht naast het Beatrix gebouw.. Albron is een grote cateraar die zowel de horeca als ziekenhuis instellingen en ministeries bediend. In Utrecht startten zij begin April een horecagelegenheid met een volledig eko-beleid. Verantwoordelijk binnen Albron is Ernest van der Voort, een man met bezieling die niet uitgepraat raakt over dit eko-concept.
Steutelwoorden bij The Green House: geen afval.
Het paviljoen van The Green House is volledig circulair en zeer duurzaam gebouwd. The Green House krijgt na 15 jaar weer een nieuwe bestemming. Passend bij het tijdelijke karakter is het volledige paviljoen demontabel. Ook wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Zo komt de glazen gevelbekleding van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne. En worden zo veel mogelijk producten geleased of geleverd naar gebruik en blijven daarmee in bezit van de leverancier, met een volledig circulair businessmodel als resultaat. Dat geldt voor de elektriciteit, maar ook bijvoorbeeld voor de televisietoestellen in de vergaderzalen. Die zijn een jaar oud en alleen bij verhuur van de zaal wordt er huur betaald aan de leverancier. Zo valt er over alles wat erin het Greenhouse gebruikt wordt, iets milieubesparend te vertellen.
De servetten in het restaurant, die er overigens keurig uitzien, zijn allemaal verschillend en worden ook hergebruikt. The Green House betaalt alleen de waskosten.
En ga zo maar door.
The Green House werkt samen met The Colour Kitchen dat zich inzet tegen de verspilling van talent; door onbenut talent, dat nu op de bank thuis zit, een nieuwe kans te geven. The Green House streeft ernaar dat twintig procent van het team bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
In een inpandige kas groeien en bloeien – na een start elders – in 500 recyclebare bakken kruiden voor de keuken. Al de ingrediënten die gebruikt worden in de keuken komen zoveel mogelijk uit Nederland. Chefkok Peter Scholte – afkomstig uit de topgastronomie – maakt daar schitterende gerechten van.
En de wijn?
De meeste wijn komt niet van Nederlandse wijngaarden – daarvoor is het aanbod te klein – , maar van een Nederlandse importeur: LFE. Een Nederlandse wijn staat wel op de kaart. De huiswijnen worden getapt uit de zgn. Twistop, ook van LFE, de wijn komt uit 20-liter-grote-bag-in-box en dat scheelt dus 33 flessen in de glasbak. De wijnen per fles komen van de Terra Vitis Chateaux van Castel. Montlabert, Cavalier, Ferrande, allemaal topwijnen. Bij deze chateaux werkt de staf zo schoon mogelijk, dat wil zeggen met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. De wijnen uit de fles worden ook per glas geschonken via het by the glass systeem. De bio-champagne Pop-Earth van Pommery heeft ook een plekje op de wijnkaart, overigens een uiterst smakelijke champagne.
Albron is nu op meerdere plekken bezig met dit eko-concept en als het goed blijft lopen worden delen van dit eko-concept gekopieerd naar de gehele bedrijfsvoering.
Het restaurant is open voor ontbijt, lunch en diner en loopt na 2 weken al als een trein.
En niet onbelangrijk, The Green House is ook heel gezellig en niet te duur.