Wijn zonder sulfiet? | Natuurlijke sulfietvervanger Sure

De publiekspers is bij dit nieuws sneller aan de bak dan de wijnpers. Meestal is het andersom en vaak is het lastig om de publiekspers te interesseren in wijnnieuws. Daar is de laatste dagen geen sprake van. RTL nieuws, de Telegraaf en NPO 1 zijn nog maar een selectie van de nationale media die losgaan op het gegeven dat er wijn bestaat zonder toegevoegde sulfiet. Nooit meer hoofdpijn en dat soort koppen sieren de kolommen over de sulfietloze wijn.

Wat is er aan de hand?

Vanaf 2006 zijn Nederlandse wetenschappers bezig met het ontwikkelen van een natuurlijke sulfietvervanger. Chemische sulfiet, ontstaan uit zwavel, wordt in heel veel voedingsmiddelen en in wijn gebruikt als anti-oxidant. Dat heeft ook nadelen want sulfiet behoort wereldwijd tot de top 5 allergenen waar mensen klachten bij krijgen. Zoals bijv. hartkloppingen, huidaandoeningen, anafylaxie en luchtweg problemen.

Tot op heden waren er geen natuurlijke vervangers voor dit product. Maar er is wat gebeurd. Een jaar of 6 geleden werd Terra Vitis ambassadeur Ferencz Deli gecontacteerd door een wetenschapper of hij wilde meewerken aan de lancering van deze natuurlijke sulfietvervanger. Dat sprak Deli aan en met collega Van Milligen ging Deli het gesprek aan en vervolgens aan de slag. De heren lopen sinds ze het project met de sulfietvervanger, die Sure is genoemd, zijn gestart, spitsroeden. Beiden zijn naast Sure actief in Terra Vitis en hebben ook nog andere functies. Sure heeft ze veel tijd en geld gekost en hun initiatief valt toe te juichen.

Wat is Sure?

Sure is een natuurlijke vervanger voor sulfiet in wijn en levensmiddelen op basis van een Melissa Officinalis extract. Het vloeibare extract heeft zowel antioxidante als antibacteriologische eigenschappen (frap value) die resulteren in een gelijkwaardige houdbaarheid en kleurbehoud zonder de organoleptische eigenschappen van het product aan te tasten. Het bootst in feite de functie van sulfiet na. Het product is gepatenteerd. Het basis plantje wordt geteeld in Nederland.

De onderzoeken waren vergevorderd. Het product is daarna gevalideerd door vele testen op witte wijn bij belangrijke wijnproducenten in Frankrijk en Duitsland. Ook werd het wetenschappelijk onderzocht in drie landen. Uit testen in verschillende landen met verschillende druiven is gebleken dat monsters voor ten minste 2 jaar houdbaar zijn. De houdbaarheidskarakteristieken zijn ook al bewezen bij aardappelen.

Deli en Van Milligen zijn sinds het eerste telefoontje nu 6 jaar verder. Bij de lanceringslunch voor de (vak) pers gisteren was levensmiddelentechnoloog Albert Zwijgers van de Hogere Agrarische School aanwezig. Ook bij levensmiddelen wordt sulfiet gebruikt. De sector staat te trappelen van ongeduld om een natuurlijke vervanger te gebruiken. Zwijgers is in zijn branche de voortrekker van Sure.

Wijn

Maar hoe werkt het bij wijn? Sulfiet is niet alleen een anti-oxidant, sulfiet is ook in contact met de wijn. Wat gebeurt er met de smaak. Alleen proeven telt in deze, dus ‘The proof is in the pudding.’ Limburgse wijnmaker Stan Beurskens heeft met rieslingdruiven 2 types wijn gemaakt met de natuurlijke sulfietvervanger. De Melissina heeft hij toegevoegd voor en na de vinificatie en voor botteling, net zoals met sulfiet. De druiven kwamen van verschillende percelen uit de Moesel en het ene vat kreeg een malolactische gisting en langere inweking en de andere niet. In totaal zijn er nu ruim 6.000 flessen gemaakt. Van evt. citroenlucht/geur waar sommige media over repten, is geen sprake. Het melissina-extract is geur- en smaakloos.

Deze wijnen verschenen ter tafel. De wijnen oogden wat geler en maakten een licht oxidatieve indruk. Wijnmaker Stan Beurskens kon dat begrijpen maar zei ‘natuurwijnen – met weinig of heel weinig sulfiet – zijn veel oxidatiever’. Dat is ook zo. De smaak is wél zoals riesling hoort te smaken. En beide varianten zijn zonder meer wijn en niet iets wat erop wil lijken. Het is de vraag hoe ze zich houden na verloop van tijd. Beurskens: ‘we zijn een jaar verder. Zover gaat onze kennis tot op heden.’

Wijnlanden zoals Zuid-Afrika zijn geïnteresseerd geraakten willen gaan testen met Sure. In de wijnwereld gaan dit soort vinificatieveranderingen niet snel. Het is dus even aanzien hoe het zich verder gaat ontwikkelen, maar dat Sure potentie heeft, is evident.

Het initiatief Sure is sympathiek, waardevol en zinvol. Deli sluit de lunch af met de ‘Sure’ wens: ‘Wij willen onze voeding vernieuwen door gebruik te maken van de kracht van de natuur.’ En dat is precies was voeding en wijn zonder sulfiet om draait. Chapeau!

ChvZ


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl