Chillen met Chakana

Chillen met Chakana

 

politiek en chakana 006Robert Parker, een zelfverklaard Argentijnse-wijnen-en-Chakana adept, zei over dit huis in 2010: ‘Chakana fashions reds and whites that sell for a song’. Chakana is befaamd vanwege het sociale gezicht, waarover verder meer. Op maandag 21 mei organiseerde Les Genereux een interessante wijnproeverij met Chakana Wines uit Mendoza met de eigenaar Juan Pelizzatti en de gerenommeerde Italiaanse consulent-wijnmaker Alberto Antonini. De presentatie wordt begeleid en vertaald door oenoloog Gerhard Horstink. 

 

Daarna proeft het gezelschap malbec wijnen uit verschillende wijngaarden. Chakana is opgericht op 2 mei 2002, op dezelfde dag dat het ‘Southern Cross’, door de inheemse bevolking het Chakana genoemd, een perfecte verticale positie bereikte. Volgens de overlevering een begin van een nieuwe oogstcyclus. Eigenaar Juan Pelizzatti van Chakana bezit 150 hectaren wijngaard in de Lujan de Cuyo vallei in Mendoza en op de uitlopers van de Andes, waarvan 30 hectaren is beplant met overwegend oude malbec wijnstokken. Binnen de Mendoza regio heeft Lujan de Cuyo het beste terroir voor malbec. In samenwerking met de Chileense bodemkundige Pedro Parra zijn onlangs 26 hectaren in Valle de Uco en 21 hectaren in Mayor Drummond aangekocht. Het betreft hooggelegen wijngaarden op maar liefst 1000 meter boven zeeniveau. De vier finca’s van Chakana heten respectievelijk Terrada,  Algredo, Ugarteche en Altamira. Op verschiillende locaties en met ander terroir.

 

Dr. Alberto Antinoni behoort tot de meest invloedrijke ‘flying wine makers’ in Latijns-Amerika en wordt algemeen beschouwd als een expert op het gebied van malbec wijnen. Antonini is voormalig wijnmaker van Antinori en Frescobaldi en stond recentelijk in de WineLife TOP10 van meest invloedrijke Italianen in de wijnwereld. Antonini is een verbaal ingesteld man, in tegenstelling tot sommige andere wijnmakers. Uiterst precies legt hij samen met Juan Pelizatti uit hoe Chakana wijntechnisch gezien gemaakt wordt. 

 

De proeverij vindt plaats in het Restaurant Merwezicht te Gorinchem, prachtig gelegen aan het water in het mooie plaatsje Gorinchem. Een locatie die furore gaat krijgen, hou Merwezicht in de gaten. Gastvrouw Marielle Damen werkt al enige tijd met Chakana en is lovend over de brede culinaire inzetbaarheid van de wijnen door een kenmerkend frisse en doordrinkbare stijl. Aansluitend op de presentatie bereidde chefkok Kortland een smaakvolle 4-gangenlunch.

 

Het proeven

Chakana  maakt ook een uiterst smakelijke witte wijn van aangekochte torrentes. Deze druiven komen uit het noorden van Argentinië, Salta en Cafayate. Een frisse doordrinker en een perfect aperitief. Daarna kwam Chakana Syrah 2011 ter tafel, een pittige en stevige jongen. Gevolgd door de Malbec uit 2011 en de Malbec reserve 2010. Malbecs uit deze streek zijn ongelofelijk sappig, met cassis en backbone. Met prijzen van rond de acht gulden zijn deze wijnen niet alleen betaalbaar, ze bieden een zeer prijs/kwaliteit verhouding. Argentijnse wijnen kunnen kostbaar zijn, dat zijn deze niet. Het gezelschap van sommeliers, klanten en pers proefde ook nog de Malbec Estate Selection 2011, de Ayni Valle de Uco Malbec 2011 en de Red Blend 2011. Deze laatsten zijn helaas nog niet beschikbaar op de Nederlandse markt.

 

Het goede doel

Stichting Chakana is een tien jaar jonge ontwikkelingsorganisatie die zich richt op de inheemse bevolking van Bolivia: de Aymara hooglandindianen. Met gerichte projecten als de bouw van groentekassen en de aanleg van irrigatiekanalen, zorgt Stichting Chakana dat de hooglandindianen kunnen blijven overleven op hun geboortegrond in het Boliviaanse deel van het Andesgebergte. Stichting Chakana wordt vrijwel geheel gerund door vrijwilligers, allen professionals uit politiek, ontwikkelingssector en bedrijfsleven. Hilvert Timmer, oprichter van Stichting Chakana – een nongovernementele organisatie, stuitte eind 2006 bij toeval op de Argentijnse naamgenoot. Deze bood spontaan zijn medewerking aan en stelde voor gezamenlijk een wijn uit te brengen De Nederlandse Stichting Chakana en de gelijknamige Argentijnse wijnproducent Chakana Wines sloegen gelijk de handen ineen. Zij brengen de Chakana Wiphala uit: een bijzondere rode wijn, waarvan per verkochte fles één US dollar naar ontwikkelingsprojecten in Bolivia gaat. Les Genereux biedt deze wijnen op dit moment niet in Nederland aan.

 

Tot slot

politiek en chakana 008Juan Pelizzati, Alberto Antinoni en Gerhard Horstink brachten op deze mooie locatie een hoogstaand oenologisch college over wijnbouw in Lujan de Cuyo en de uitlopers van de Andes. Het ging diep, je zou zelfs kunnen stellen te diep voor een gelegenheid als deze. Wat in ieder geval duidelijk is dat Chakana zeer serieus is met parcel- of wijngaardmanagement en daarbij de modernste technieken toepast. Mede daardoor slaagt Chakana erin zeer goede en betaalbare wijnen te maken. Dat laatste is al een compliment waard. Het sociale gezicht is de spreekwoordelijke toef op de taart van een goed, en goed georganiseerd bedrijf.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl