Onthullend Oostenrijk 2012

Onthullend Oostenrijk

 

door Janna Rijpma

 

utrechtZoals iedere twee jaar sloegen het Promotiebureau en de Ambassade van Oostenrijk de handen ineen voor overzichtsproeverij in het Beatrix theater in Utrecht. Maar liefst 73 wijnproducenten gaven, ondanks de oogstdrukte in eigen land, acte de présence. Onder hun een twintig tal die naarstig op zoek waren naar een importeur. ‘The Netherlands have to trust the higher quality of the wines from Austria’, aldus Barbara Arbeithuber.

 

Zij is marketing manager van Austrian Wine, speciaal overgevlogen om de Nederlandse pers te woord te staan. Mevrouw Arbeithuber voelde zich wellicht ondersteund door hun ‘geleende’ credo van Gustav Mahler, die op de uitnodiging stond gedrukt ’Tradition is the passing on of the fire, not the worship of the ashes’.

 

Nog even de regio’s op een rijtje. Niederösterreich met Weinviertel, Kamptal, Kremstal, Wachau, Wagram, Traisental, Wien, Thermenregio, Carnuntum, en Leithaberg. Burgenland met Neusiedlersee, Mittelburgenland en Eisenberg en Steiermark met weststeiermark, sudsteiermark en sud-oststeiermark.

 

Enthousiasme voor Oostenrijkse wijnen

Al jaren is de Nederlandse consument enthousiast over Oostenrijkse wijnen. Wellicht omdat we als toerist veelvuldig afreizen naar dit bergenland. Zowel zomers als winters zoeken we er in grote getale onze ontspanning en inspanning. Eenmaal thuis wachten de herinneringen onder het genot van een fles Oostenrijkse wijn. Maar dit enthousiasme wordt wellicht nog meer aangewakkerd door de diverse wijnimporteurs in ons land die al decennia zeer gedreven de diversiteit en kwaliteit van de Oostenrijkse wijn onder onze aandacht brengen. Zoals Regina Meij van Imperial Wijnkoperij, die met een groot portfolio aan wijnproducenten als eerste in Nederland de potentie van Oostenrijkse wijn aan ons liet proeven. Wijnhuizen als F.X. Pichler, Domaine Wachau, Brundlmayer, Hiedler, Knoll, Kracher en Neumeister zijn zomaar een aantal namen die ook in de topgastronomy door haar een plaats hebben veroverd op de wijnkaart.

 

Voor Oostenrijk is Nederland ondertussen dan ook een stabiele markt. We importeren op dit moment 1,2 miljoen liters Oostenrijkse wijn wat een waarde vertegenwoordigd van 4,7 miljoen euro. Zo’n 80% is wit en de rest rood en een klein beetje rose en zoet. Hierdoor behoren we bij de top vijf van exportlanden. Samen met Duitsland, USA, Zweden en Zwitserland wisselen we stuivertje als het gaat om de hoogte van de positie.

 

De gemiddelde prijs voor een fles is in Nederland vrij laag, tussen de 2 en 3 euro maar die gaat volgens mevrouw Arbeithuber gelukkig heel langzaam omhoog. ‘Holland have to spend’, zegt ze met een betoverende glimlach. Kijk naar Zwitserland en Zweden. Daar hebben vooral de sommeliers in de topgastronomy de hogere kwaliteit Oostenrijkse wijn ontdekt. Zij durven de competitie aan te gaan met de meer gevestigde wijnnamen zoals bijvoorbeeld uit Frankrijk, Spanje en Italie’. Barbara : ‘het is erg belangrijk om met onze wijnen aanwezig te zijn in de gastronomy. De wijnen zijn gemaakt voor voedsel. Meer dan 60 procent gaat nu nog naar privat clients. De restaurants in Nederland laten een enorme kans liggen als ze Oostenrijkse wijnen niet op de kaart te zetten’.

 

Prijs en kwaliteit

De stijgende lijn van prijs en kwaliteit is tijdens een rondje langs de diverse wijntafels inderdaad te proeven. Dat komt met name door het fantastische wijnjaar 2011, waarvan de resultaten nu op de tafels stonden. In navolging van Imperial vind je ondertussen bij diverse wijnimporteurs bijzondere en mooie gruner veltliners, weisburgunders, chardonnays, rieslings, sauvignon blancs, blaufrankisch, st. laurents, en zweigelts open staan. Zoals Poot Agenturen uit De Lier die met het wijnbedrijf Pfaffl uit de Weinviertel en hun gruner veltliners kwaliteit naar Nederland brengen. Zoals de fameuze Hundsleiten 2011.

 

Okhuysen uit Haarlem heeft met de wijnen van Weingut Stadt Krems een van de oudste wijnproducenten in huis. het bedrijf bestaat 550 jaar, maar wordt geleid door een jong en innovatief team. Dat is te proeven in de ‘Lossterrassen’ 2011 Gruner Veltliner. Bijna prikkelend fris. Wat vettigs en in het midden heel veel wit fruit. Een echte ‘Oostenrijker’.

 

Winzer krems, cöoperatie van 1200 wijnmakers, geïmporteerd door door Soeterbroek / DGS geven met hun wijnen een schoolvoorbeeld van pure en betrouwbare eenvoud. De rose wijn zweigelt 2011 Sandgrube 13, de pers heet zo, is zacht, melkig met een klein bittertje, wat framboos en aardbeien. Een gemakkelijke en lekker dorstlesser. De Gruner veltliner 2011, is heerlijk droog. Een sappige frisse wijn. Vervolgens de Winzer krems blauer zweigelt 2011.Volle gulle lach, romig en licht bittertje, harmonisch, rondeur. Alledrie verkrijgbaar bij Jumbo en plus supermarkten.

 

Nieuwkomers zijn er ook, zoals het bedrijf Women on Wine uit Nijmegen. Eigenaren Francien Streng en Simone Breijnaerts, vinoloog en sommelier, importeren alleen Oostenrijkse wijnen van zo’n 15 wijnmakers voornamelijk uit Kremstal, Thermen. Zoals weingut Meinhard Forstreiter, Siedler-Kronenhof uit Traisental, Weingut Mad uit Neusiedlersee en Weingut Familie Bauer uit Wagram, die een blauwe burgunder eiswijn presenteerden. De dames verkopen ook aan consumenten. Zoals van Weingut Siedler alex, die opende een Gruner veltliner 2011 dac reserve final select Traisental. Mollig kruidig, mooi fruit. Intens en licht, aantrekkelijk bittertje en veel lengte (Cons prijs 14,95). En de welschriesling 2011 van Weingut MAD, waar Sebastiaan Mad de achtste generatie is. Ook de Leithaberg blaufrankisch 2009 maakte indruk.

Tot slot

oostenrijkTenslotte gaf de overvloedige tafel met wijnen van Imperial Wijn import duidelijkheid aan dat Nederland wel degelijk in staat is de prachtige kwaliteit van Oostenrijkse wijn te herkennen en erkennen. Zoals de Neumeister 2011 klausen sauvignon blanc. Het beste jaar so far !. mooie zuren en elegantie. De compleetheid en de elegantie van de wijn zijn subliem. Een wijn die gemakkelijk 20 jaar kan ouderen. richtprijs: 32,50 euro consument

 

Of de Hiedler gruner veltliner 2011 loss. Een mooie instapper. rondeur, veel fruit, grapefruit elegant intens. Niet voor niets een wijn die je veelvuldig tegen komt in de gastronomie. 14,95  euro richtprijs consument. Weingut F.X. Pichler uit de Wachau wordt gezien als een van de allergrootsten. Met de wijn Smaragd Loibner Loibenberg Riesling 2011 bewijst hij dat volkomen. Iconisch lekker maar ook iconisch geprijsd. Richtprijs 55 euro. Ook rood houdt zich goed staande in al dat witte geweld. Zoals de St laurent 2011 van Zantho uit Neusiedlersee-Burgenland. Heel veel fruit, vriendelijke zuren, tikje kruidig. En de Umathum zweigelt  met zowel het jaar 2011 als 2007 Ried hallebuhl. Ronde types, zachte verliederlijken wijn  die veel monden aanspreekt.

 

Als het aan Barbara Arbeithuber ligt komen ze graag in 2014 terug. Dan hoeven we niet voor onze lunch te zorgen want dan gaan ze ook uitpakken met Oostenrijkse eetwaren. Wir sind gespannt!

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl