Ciao Benedictus…en de miswijn?
Winebusiness.nl werd vandaag zoals zovelen opgeschrikt door het nieuws dat Paus Benedictus aftreedt . Binnen twee weken trekt zowel Koningin Beatrix als de Paus zich terug. Binnen de wijnwereld werd aandacht besteed aan de bijzondere manier hoe Beatrix haar wijnglas vasthoudt, zie verderop op deze homepage. De katholieke kerk heeft vanzelfsprekend ook een hechte band met wijn. Tijdens de eucharistie is namelijk het drinken van miswijn gebruikelijk. Maar wat is dit nu eigenlijk? Miswijn speelt tijdens iedere mis een rol en dient binnen de Rooms-katholieke Kerk aan bepaalde voorwaarden te voldoen om erkend te worden door de Nationale Raad voor Liturgie.
Er worden hierdoor enkele eisen gesteld aan miswijn, voordat deze gebruikt kan worden in de liturgie. De wijn moet van druiven gemaakt zijn en niet ‘bedorven’, bijvoorbeeld niet tot azijn vergist. De wijn mag sinds het Concilie van Trente wit of rood, weinig of sterk alcoholisch, zoet of droog zijn. Als met het oog op de houdbaarheid extra alcohol wordt toegevoegd, dan moet die alcohol ook afkomstig zijn van druiven. Deze miswijn moet hierdoor minimaal 14% alcohol bevatten. Tijdens de mis moet er een weinig water vermengd worden met de wijn. Dit symboliseert de twee naturen, de goddelijke en de menselijke natuur, van Jezus.
Tot in de 16e eeuw werd uitsluitend rode wijn gebruikt. De rode wijn symboliseerde het bloed van Jezus . Paus Sixtus IV gaf op 8 oktober 1478 toestemming om witte wijn te gebruiken, in casu een zgn. blanc de noirs. Witte wijn gemaakt van rode druiven. Dat was praktischer omdat rode wijnvlekken op kostbare liturgische gewaden goed zichtbaar waren en deze ook nog slecht verwijderd konden worden. Tegenwoordig is witte miswijn gebruikelijk.
Als Benedictus is afgetreden, blijft hij uiteraard gewoon priester. In die hoedanigheid kan hij, ook in de nog komende periode als oud-paus, tijdens de mis blijven nippen aan de miswijn. Ciao Benedictus!
Charlotte van Zummeren
Bron: wikipedia.nl