De Apostelhoeve in Maastricht, het oudste commercieel gerunde wijngaard van Nederland, viert deze maand haar vijftigjarig bestaan. Gezien de omstandigheden niet met een groots opgezet jubileumfeest, maar wel met een aanzienlijke uitbreiding van het areaal. Nieuw is verder dat deze zomer ‘de derde generatie’ tot het bedrijf toetreedt. Bij wijze van bijzonder verjaardagscadeau is bovendien een begin gemaakt met de aanplant van een voor Nederland uniek druivenras: viognier. Dit ras brengt op de steile hellingen van de Noordelijke Rhôhnestreek – vlak onder de Franse stad Lyon – witte wijnen van wereldklasse voort.
Of het de Apostelhoeve – een wijngoed dat inmiddels kan bogen op internationale bekendheid – lukt om over enkele jaren supergeconcentreerde wijnen à la Condrieu te produceren? ,,Het is en blijft een gok”, erkent eigenaar Mathieu Hulst, maar wel een die veel kleiner is dan de gok die mijn vader Hugo vijftig jaar geleden nam door als allereerste Nederlandse wijnboer aan de slag te gaan.”
Voor gek versleten
Hulst sr. werd in de begindagen van de Apostelhoeve als wijnbedrijf door vrijwel iedereen voor gek versleten, vertelt zijn zoon Mathieu. Niettemin heeft mede dankzij zijn pionierswerk de wijnbouw in Nederland in een halve eeuw kunnen uitgroeien tot een serieuze vorm van bedrijvigheid. ,,In zekere zin zijn we nog altijd een pioniersbedrijf. We kunnen wel druivenrassen aanplanten die anderen ook al hebben staan, maar als oudste wijnbedrijf van Nederland zijn aan onze stand verplicht om af en toe iets nieuws te proberen. Zeker gezien de klimaatverandering die in deze contreien een enorme impact zal gaan krijgen.”
Groot voordeel bij dit alles is dat Mathieu Hulst er niet meer in zijn eentje voorstaat. Afgezien van het feit dat de inmiddels 82-jarige stichter van het wijnbedrijf nog geregeld in de wijngaard aan het werk is, treden met ingang van deze zomer ook Hulsts twee zonen, Gilbert (22) en Robin (24) officieel toe tot het bedrijf. Mathieu Hulst: ,,Daarmee zijn we niet alleen het oudste wijnbedrijf van Nederland, maar vooralsnog ook het enige Nederlandse wijngoed met drie generaties uit één familie.”
Vijftigste oogst in 2023
Aan ingrediënten voor een knallend jubileumfeest geen gebrek. ,,Misschien dat het later dit jaar weer mag. Maar omdat het vanaf september weer erg druk is in het bedrijf, hebben we onze pijlen alvast gericht op 2023. Dan halen we onze vijftigste oogst van de stokken. Opnieuw een mooie gelegenheid om uitgebreid stil te staan bij de vele bijzondere hoogtepunten uit de geschiedenis van ons familiebedrijf.”
Een van de verhalen waar ze bij de Apostelhoeve trots op zijn – de anekdote is slechts in kleine kring bekend – is het feit dat wijlen president François Mitterrand eind 1991 tijdens de Eurotop in Maastricht zo onder de indruk was van de wijn van de Apostelhoeve, dat hij er bij zijn terugkeer in het Élysée enthousiast over vertelde, Mathieu Hulst: ,,Hij was een groot liefhebber van Franse wijn en had bovendien een kelder vol met het mooiste van het mooiste. Helaas hoorden wij dit verhaal pas jaren na zijn overlijden, anders hadden we hem natuurlijk met alle liefde zo nu en dan een doosje naar hem toe gestuurd.”
Toch blijft Hulst naar eigen zeggen nuchter onder alle loftuitingen die hem ten deel vallen. ,,Positieve kritiek van een president is natuurlijk mooi, maar persoonlijk ben ik net zo trots als wanneer een willekeurige andere levensgenieter me vertelt dat hij van onze wijnen heeft genoten.”