Aaldering Stellenbosch | NL wijnondernemers in Zuid-Afrika

Het vereist wel enige moed om in Zuid-Afrika een winery te beginnen als Nederlandse ondernemers. Maar dat is precies wat Marianne en Fons Aaldering hebben gedaan in 2004. Anno 2023 staat er in Devon Valley een state-of-the-art winery en een enthousiast team. De druiven komen uitsluitend van eigen wijngaarden. Marianne en Fons zitten nu voornamelijk in Nederland, hun jongste dochter werkt vanuit de winery in Zuid-Afrika.

Naast de winery hebben ze ook oog gehad voor hospitality.  Aaldering Vineyards & Wines – Luxury Lodges – zo is de officiële naam – is 24 hectare groot. Naast wijngaarden exploiteren ze ook een aantal  super-de-luxe lodges met alles erop en eraan. Er is ook nog een zogenaamde Winemakers Penthouse voor 4 personen én Aaldering bemiddelt ook nog voor een appartement dicht aan de kust van de Westkaap. Aaldering is een zeer ondernemend bedrijf.

Alles erop en eraan geldt ook voor het wijnbedrijf. Door onderzoek en bodemanalyse zoeken zij de beste wijngaarden voor de verschillende druiven uit. Satellietbeelden, en een geavanceerd solar zorgen ervoor dat alleen de beste druiven van Aaldering gevinifieerd worden en dat de wijnen specifiek zijn voor het terroir.

Aaldering Vineyards & Wines maakt vier types pinotage. Een houtgerijpte, dit is de klassieke versie die 24 maanden op hout heeft gerijpt. Een fruitige pinotage met de naam Lady M, een Pinotage Blanc de Noir; een stille witte wijn van pinotage , en een houtgerijpte pinotage rosé. Daarnaast produceert Aaldering een sauvignon blanc, een chardonnay, een shiraz en een blend van cabernet sauvignon-merlot. De cabernet sauvignon blend met merlot is een stevige jongen met veel fruit en dat geld ook voor de shiraz, die kent daarnaast ook kruidigheid.

De Pinotage Blanc Bijna is kristalhelder met prominente aroma’s van aardbeien, groene appel, peer en banaan. De wijn is tropisch en zacht met wit fruit en fijne zuren.

De sauvignon blanc is stuivend fris met elegante bloemige tonen met een vleugje passievrucht. Vuursteen en mineraliteit zorgen voor evenwicht en karakter. Een fris-tropische wijn met fijne zuren.

De Pinotage is dieppaars van kleur met zwart fruit en paddenstoelen en cacao en een duidelijk merkbare houtopvoeding. Fluweelzachte tannines met donker fruit.  Dit is een pinotage met een hoofdletter. Iets bij eten en dan genieten.

Lady M heeft géén houtopvoeding gehad. Een sappige wijn met zwart en rood fruit Vol van aard, met zachte, fluweelzachte tannines. Fruitig, rond en zacht met een duidelijke mineraliteit en frisheid. Licht koelen verdient aanbeveling.

De wijnen van Aaldering worden geïmporteerd door Fourcroy en zijn her en der verkrijgbaar, de prijzen liggen rond de 20 Euro.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl