Al Dente

Italia al Dente in Loods 6

 

pellegrino artusiIn het weekend van 19 & 20 maartis het mogelijkvoor de zesde keer te kijken, ruiken, proeven en genieten op het culinaire festival Italia al Dente. Ruim 45 Italiaanse en Nederlandse bedrijven presenteren er hun authentieke Italiaanse etenswaren en wijnen aan een geïnteresseerd publiek van liefhebbers uit heel Nederland. Naast een ruim assortiment van delicatessen – variërend van pasta tot olijfolie en van wijnen tot zoetwaren – worden er ook espressomachines (bij Lui l’Espresso), serviesgoed en glaswerk (resp. Italiaans Servies en In Vino Veritas) gepresenteerd.

Inspiratie voor een bijzondere reis naar Italië al dan niet met culinaire bestemming of kennismaken met de Italiaanse taal bij Studio Lingua behoort ook tot de mogelijkheden. In het Punto Bar van Domenico La Ferrara zijn diverse tramezzini, panini en andere Italiaanse snacks krijgen. In de Kompaszaal wordt ‘s avonds gekookt aan de hand van recepten uit La Cucina Italiana.

 

De kern van het festival wordt gevormd door tal van proeverijen en workshops die op voorhand via www.italia-al-dente.com te boeken zijn. Een greep uit het programma: wijnproeverijen onder leiding van vinoloog en Italiaanse wijnexpert Hein Sas, kookworkshops in de Kookstudio van SMAAK onder leiding van de chefkoks van SMAAK, een aceto balsamicoproeverij, een truffelworkshop, diverse olijfolieproeverijen, pastamaken en nog veel meer. Zie voor het volledige programma de website.

 

Artusi

In dit bijzondere jaar – het jaar waarin Italië haar 150 jarig bestaan van de Republiek viert – komen speciaal voor Italia al Dente vader Luciano en zoon Ricciardo Artusi naar Nederland. Zij zijn directe afstammelingen van de grote Pellegrino Artusi, die in 1891 het eerste Italiaanse kookboek schreef met de titel ‘De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten’ (La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene). Dit unieke kookboek is als eerste echte Italiaanse kookboek van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de Italiaanse gastronomie in het land zelf maar inmiddels ook ver daarbuiten. De visie en werkwijze van Pellegrino Artusi wordt gevierd en herdacht in dit bijzondere jaar – precies 150 jaar na de eenwording van Italië en precies 100 jaar na zijn overlijden in 1911. De heren Artusi zullen tijdens een speciale lezing annex proeverij op zaterdag en zondag hun visie van hun voorvader Pellegrino op ‘goed eten’ en hun eigen interpretatie daarvan uiteenzetten. Wilt u erbij zijn? Kijk op de site van Italia al dente, onder Programma voor de tijden.

 

Meer weten:

Italia al Dente 2011
Loods 6 | KNSM-laan 11/311 | 1019 LB Amsterdam
19 & 20 maart
Zaterdag 19 maart 12.00 – 19.00 uur; zondag 20 maart 11.00 – 18.00 uur. Op beide dagen is de Kompaszaal ook ‘s avonds geopend voor diner.
Entree: € 12,50 | kinderen tot 12 jaar gratis

 

Workshops: voor de proeverijen en workshops geldt een meerprijs. Zie website.

 

Organisatie en informatie: Italent | www.italia-al-dente.com | tel. 06-23578861 of 020-4195960.

 

 

 


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl