Alta Vista

Fusion met Alta Vista: Patrick d’Aulan

 

alt vista 003‘Ten years ago my father sold Piper Heidsieck, he wanted to retire. But I wasn’t finished yet and started to look around for new projects. I ended up in Mendoza, Argentina. That’s where Alta Vista started’. Patrick d’Aulan spreekt Engels met het zo bekende charmante Franse accent. Samen met winemaker Philip Meurant is hij hier om zijn producten toe te lichten. Alta Vista is een van de loten aan de stam van Fourcroy Nederland, het bedrijf dat onlangs is overgenomen door Hanos. Petra Dekker licht toe ‘dat met die verkoop er weer rust in het bedrijf is en dat is prettig’.

 

Eucalyptus

Het is de dag na de Wine Professional en net zoals bij de Vinexpo vinden daaromheen steeds meer events plaats. Iedereen is toch al in het land, dus waarom niet. Drie dagen beurs gaan wel in de benen zitten, maar je krijgt ook weer niet iedere dag de kans om de topwijnen van Alta Vista te proeven. Alle reden om af te zakken naar de Amsterdamse Keizersgracht, waar in restaurant Vinkeles de directie van Alta Vista klaarstaat voor het journaille. Het bedrijf heeft vijf wijngaarden om Mendoza heen. Dit zijn alle vijf single vineyards met een eigen terroir. Drie wijngaarden zijn ‘running’, de andere zitten nog in hun rustperiode. Alta Vista bestaat 10 jaar en begon al in 1998 al met hun icoonwijn Alto, daarna kwam de single vineyard production op gang. Inmiddels zijn er ook instapwijnen. De single vineyard wijnen – met de mooie namen Alzarine, Serenade en Temis – hebben zoals gezegd verschillende terroirs. Temis heeft bijvoorbeeld een ondergrond van grotendeels zand en dit leidt tot zachtere tannines. Alzarine ligt het meest noordelijk, terwijl Temis het zuidelijkst ligt. Deze twee hebben grote temperatuurverschillen en dat heeft invloed op de rijpe tonen. Alle wijngaarden liggen ruim 1000 meter boven zeeniveau. De jaren 2006 en 2007 staan vandaag ter tafel. De drie cuvée’s van de single vineyards – van resp. serenade, temis en alzarine – leveren stevige, zwarte, hoog alcoholische wijnen met een oplopend percentage eucalyptus. Desgevraagd vertelt Meurant dat er inderdaad in de omgeving van Alzarine Eucalyptusbomen staan. Niets voor niets doen deze bomen ook in Nappa bij de zinfandel hun invloed gelden. De muntaccenten zijn duidelijk terug te vinden in de wijn. De twee jaargangen en de drie wijngaarden hebben natuurlijk verschillende paletten in de smaak. Op deze dag maakt het jongste jaar iets meer indruk.

 

Alto + Torrontes

‘We ferment the lots seperate a.o. in small cement tanks and after barrel ageing the best go in the blend for the Alto. Each year has a different percentage of cabernet’. D’Aulan licht toe hoe de Alto gemaakt wordt. Het alcoholpercentage van 14,5% is gelijk aan die van de single vineyards wijnen, maar toch lijken de tannines en het fruit van de Alto daar beter tegen op te boksen. De wijnen uit 2002, 2005 en 2006 zijn gewoon perfect in balans. Dat is ook opgevallen bij de Wine Spectator en Robert Parker, die hoge scores gaven. Het bedrijf houdt nog meer ballen in de lucht. In de omgeving van Salta verbouwt Alta Vista de specifieke Argentijnse druif torrontes en deze druif levert een hoog aromatische wijn af. Een maal geproefd, is de torrentes een ijkpunt in het geheugen. Het aroma en de smaak van gewurztraminer komt misschien nog het meeste in de buurt. Je moet ervan houden, maar gecombineerd met kruidige of Oosterse gerechten combineert deze wijn perfect.

 

Chapeau

Restaurant Vinkeles is speciaal voor deze journalistenproeverij van Fourcroy opengegaan. Ze serveren een spannend fusion drie gangen menu met skrei – een soort Noorse kabeljauw – en Chines ocietra kaviaar. Het tussengerecht bestaat uit gnocchi van knolgroenten met gepocheerde eidooier. Het is een knappe wijn die daar tegen op kan en de Alta Vista terroir 2007 – een blend van de drie single vineyards – lukt dat zonder enig probleem. Het hoofdgerecht van de dry aged black angus entrecote deed de eigenaar van Alta Vista verzuchten, dat het mooiste vlees van Argentinië altijd geëxporteerd wordt. Deze opmerking stond geheel terzijde van de herkomst van dit rundvlees. De immer enthousiaste inbreng van deze directeur d’Aulan bewijst maar weer eens dat het toch mensen zijn die het product maken. Liefde voor het vak doet zóveel.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl