Volgens Mathias Chini-Germaine van Vins de Val de Loire worden de cabernets francs wél geëxporteerd, maar dat zou wel een tikkie meer mogen. 43% van alle Loire wijnen is wit, 24% rosé, 13% bubbels en tot slot 19% rood. Van die rode is 54% cabernet franc en 19% gamay. Uiteraard kunnen in de rode Touraine veel meer rode druivensoorten gecombineerd worden. Op het wereldwijde succes van de rosé fietst de Lore ook mee. De rosé d’Anjou en de Cabernet d’Anjou zijn zoete varianten.
De Rosé de Loire met een restsuiker van 3 g/l kan de concurrentie met de Provence aan en doet dat dan ook. De Loire is een belangrijke en bekende rosé producent. En mag dan de Loire voor velen synoniem zijn met wit, Sancerre is wel begonnen als rode producent. Mathias glimlacht erbij. Zo is dat!
Bezoeken
De volgende dag beginnen we ons bezoekenlijstje bij de Caves de la Loire. De grootste coöperatie uit 1951 met vier afdelingen uit de Val de Loire met wel 250 aangesloten wineries. Ze doen veel business met Nederland, vooral met de supermarkten. Grote namen vind je hier niet, maar wel indrukwekkende cijfers. 250.000 hectolier, 250 wineries, 42 AOC’s, een omzet van bijna 40 miljoen Eiuro, 5000 hectares en 70 personeelsleden. De Chateau de Brissac is de bekendste naam in de portfolio met o.a. een droge en soepele Anjou Villages 2012 van de cabernet franc.
In resp. Anjou en Saumur Champigny – met zo een warm subklimaat dat er palmbomen groeien – bezoeken we Bois Mozé en Domaine de Rocheville. Bois Mozé is onderdeel van een groep met meerdere wineries en maakt wijnen o.a. uit Anjou Villages. Dit is een echte kwaliteits producent. De Rocheville heeft een state-of-the-art-winery en een bevlogen eigenaar – Philippe Porché.
In Chinon is terroirist Nicholas Grosbois (foto aan het begin van het artikel) het typsiche voorbeeld van een bevlogen jonge wijnmaker – hij heeft over de hele wereld gewerkt – die voor niets minder gaat dan kwaliteit. Dus met het door iedereen genoemde thermo-vinificatie hoeven ze bij hem niet aan te komen ‘if you do your work in the vineyard well, you don’t need it’. Hij maakt verschillende Chinons, Touraine, Touraiine Azay le Rideau, een witte Chateau de la Cour au Berruyer en werkt biologisch. Het is een feest om hier te proeven. De wijnen hebben veel fruit, concentratie, lengte en het typische zuurtje van de cabernet franc. Chinon op zijn best. Zijn rode Touraine mag er ook wezen als superfruitige vin de soif, maar zijn Chinon – Las cusine de ma mère, Gabare en Clos de Noyer – zijn omfiets- of omvliegwijnen. Erg goed!
In St. Nicholas de Bourgeuil bezoeken we Nathalie en David Drussé van de gelijknamige winery. Hun Ripasso achtige wijn L’intuitive 2014 kan een beetje verblijden, maar dit is geen winery die een grote indruk achterlaat. De appellation is met 1.000 hectares ook klein.
Het laatste bezoek aan Chateau Moncontour in de Vouvray- grootste producent met 200 hectares van de 3.000 – brengt weer eens wat wit in het glas en een paar zeer goede crémants.
Toekomst
Is er toekomst voor de mono cepage cabernet franc ga je na zulke bezoeken denken. Goed uitgevoerd, brengt cabernet franc top wijnen. Dat hebben we kunnen zien bij Grosbois. Ook zijn er groene wijnen. Volgens sommigen hoort dit erbij en is het zelfs een must, maar niet iedereen houdt ervan en het is niet nodig de wijnen zo te maken. Cabernet Franc uit de Loire is door de omvang van de appellations een niche en eigenlijk is daar niets mis mee. Mensen drinken graag niche.
Charlotte van Zummeren