Calva 2011

Amsterdamse maandag (2): Calvados cocktails

 

amsterdam 005Het waait en het stormt, maar het is niet koud. Vandaar dat we volledig bezweet Door 74 binnenlopen. Na jarenlang in deze buurt gewoond te hebben, komt het als een verrassing dat de Reguliersdwarsstraat doorloopt ná de Vijzelstraat, nooit eerder gezien. Weer wat geleerd. In een besloten bar heeft Sopexa Nederland een proeverij geregeld van de A.O.C. Calvados. Deze drank kan namelijk uitstekend gebruikt worden in cocktails, en waar kun je dat beter doen dan in een gespecialiseerde bar. Barman Timo vertelt ‘het concept is overgewaaid uit Amerika.

 

Je reserveert via een mobiel nummer, dan krijg je een bevestiging en ben je zeker van een zitplaats.
Langs lopen kan ook natuurlijk, maar als alle stoelen gereserveerd zijn houdt het op.’ Het concept heet speak easy en het schijnt te werken, de bar bestaat nu drie jaar. Het is wel even wennen als je vanuit het daglicht opeens in een donkere bar zit, maar er zijn ergere dingen te verzinnen op een maandagmiddag.

Achtergrond

Calvados kom tuit het appelrijke Normandië en is een destillaat van appelcider. De helft wordt geëxporteerd en Nederland is het vierde exportland. Nu kan export altijd een boost gebruiken, vandaar deze uitnodiging voor de pers. Er zijn drie A.O.C.’s voor Calvados die geografisch zijn bepaald. De oogst van de appels, de productie van de cider en de destillatie moeten in het gebied plaatsvinden. De grootste A.O.C. is die van ‘Calvados’, goed voor 70% van de productie, de kleinere zijn Pays d’Auge en Domfrontais, waarbij de laatste een blend is van appels en peren. De appels die gebruikt worden voor de cider zijn geen handappels, daarvoor zijn ze te zuur en te tannineus. Ook wordt Calvados nooit gemaakt van één appelras. Normandië telt 4000 appeltelers en 350 individuele producenten. De destillatie van calvados vindt plaats in een zgn. alambic. Tot slot moet Calvados minimaal 2 à 3 jaar op  hout rijpen.

 

Cocktails

De barmannen staan al klaar achter de bar, want het doel van deze middag is cocktails maken. ‘Je kunt calvados natuurlijk puur drinken na de maaltijd of halverwege de maaltijd als een ‘true normand’, om de eetlust op te wekken. Wel in één keer doorslikken graag, want dat hoort erbij’, vertelt één van de aanwezige producenten Martin. ‘Maar wat minder bekend is,  is dat Calvados uitstekend te gebruiken is in cocktails’. Bij binnenkomst staat een Serenpiditi klaar, de huiscocktail van het Ritz hotel in Parijs. Ingrediënten: calvados, appelsap, mintblaadjes, suiker en opvullen met Champagne. Het aanwezige journaille laat het zich goed smaken. Meest populair is toch de Calvados Mojito met mintblaadjes, limoen, bruine suiker en rietsuikersiroop, calvados en ginger ale. De journalisten mochten ook zelf aan de slag. Winebusiness.nl maakte een combinatie die aansloeg: calvados, citroensap, cointreau, scheutje D.O.M., opvullen met champagne. Champagne en calvados blijken een goede combinatie te zijn. Er verscheen ook nog een short drink met calvados en rode vermouth en een paar druppels Angosturabitter – zelf al gezegend met 45% alcohol – , maar deze werd iets te heftig bevonden, in ieder geval voor het uur van de dag.

 

Nederland is het 4e exportland voor Calvados, Duitsland en België staan aan kop met een veelvoud van de inname. Toch is het voor te stellen dat als het eenmaal bekend is hoe goed Calvados in cocktails te gebruiken is, de consumptie zal toenemen. Iets om in de gaten te houden.

Charlotte van Zummeren

Deze Calvados proeverij werd georganiseerd door Sopexa Nederland


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl