Cantina Salcheto

Proefmaandag (2): Les Genereux met Cantina Salcheto

schug 004klTerug in Amstelveen na een inspirerende ochtend in The Grand staat Mario Turrini van Cantina Salcheto in het gezelschap van Mart Bellemakers van The Art of Wines en les Genereux op het programma. Turrini valt gelijk met de deur in huis. ‘We need journalists, Vino Nobile de Montepulciano needs journalists’. Turrini vervolgt: ‘75% van de Vino Nobile wordt door coöperaties gemaakt. Met circa 80 producenten ‘verdelen’ we de rest. Het is niet de meest makkelijke markt. Het zijn stevige eetwijnen van minimaal 70% prugnolo gentile’.

De labels van de flessen zijn vernieuwd: de Salco – een boomsoort die op de wijngaarden staat – is het symbool geworden, het papier is recycled, Q code, braille, alles is aanwezig. Maar het gaat uiteindelijk om de wijn. De Obvius Rosso en Rosata huizen in een lichte fles van 300 gram, het sulfiet is beperkt tot 4 mg en daarom hoeft er geen melding van op het label worden gemaakt. Voor de vinificatie gebruiken ze ‘dubbeldekkerscuves’ waardoor zwaartekracht intern in de cuves wordt gebruikt en CO2 ontsnapt. Een beetje gist en CO2 kan in de wijnen achterblijven, waardoor de wijnen een zekere bite hebben. De rosato wordt van meerdere druiven gemaakt en is een aantrekkelijke rosé, met recht een wijn en géén zuurtjeswater. De rosso is soepel en fruitig en zou het een aantal jaren kunnen uithouden. Al hij is pas sinds 2013 op de markt, de toekomst moet het bewijs leveren.

Dan is de Vino Nobile 2010 aan de beurt, deze jaargang is redelijk zacht De Riserva 2009, – gemaakt met 15% ingedroogde druiven, een Toscaanse Ripasso-versie – , is vriendelijker en ronder. De Salco, een single vineyardwijn uit 2006, vraagt met zijn tannines om een bistecca florentina. Dit is geen wijn om zo te drinken. Het is een prachtwijn, dat is zo te proeven. Een zogenaamde meditatiewijn, geef het glas de juiste spijzen en genoeg tijd.

Turrini wil tot slot graag met huishond Dennis de Beagle op de foto, waar we uiteraard gevolg aan geven. Cantina Salcheto, het was een aangename kennismaking.

Charlotte van Zummeren

www.salcheto.it

www.theartofwines.nl


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl