Champagne als levensmissie

Champagne als levensmissie.
Engels eerbetoon aan Moët & Chandon

15 Vragen aan Michael Edwards

Wie champagne zegt  komt al snel uit bij Michael Edwards. De Engelsman, een 65 jarige voormalige advocaat, schrijft al twintig jaar over champagne. Zijn nieuwste boek – onderdeel  van de Fine Wine Editions – The Finest Wines of Champagne – wordt door gezaghebbende auteurs als Brian St Pierre en Tom Cannavan hogelijk geprezen. Alle reden om de auteur 15 vragen voor te leggen:

Je nieuwe boek is net uit. Hoe heten je eerdere twee boeken over champagne?

In 1994 verscheen de Champagne Companion en dit boek kreeg in 1995 de Prix Lanson. In 1998 kwam Mitchell Beazley’s Pocket Champagne & Sparkling Wine in de handel.

Het boekt ‘loopt’ door de verschillende terroirs van de champagne, bespreekt daarnaast negentig producenten en geeft tal van ranglijsten. Hoe lang ben je hier wel niet mee bezig geweest?

Ik had ongeveer een jaar. Ik heb in maart 2008 het contract getekend en het manuscript moest februari 2009 bij de uitgever liggen. De laatste twintig jaar ga ik vier of vijf keer per jaar naar de champagne en die ervaring draagt het boek natuurlijk ook met zich mee. Daarvoor, in de jaren zestig, was ik trainee in de Champagne. Alles van mijn professionele leven in de champagne komt samen in dit boek; als wijnjournalist en beginnend wijnhandelaar. De recensies die je kunt lezen op http://www.finewinemag.com/ hebben gelukkig die dubbele invalshoek onderkend.

 

Wat is er nu ‘nieuw’ aan dit boek in vergelijking met je eerdere boeken?

Om te beginnen gaat dit boek veel dieper en gedetailleerder in op de bijna 100 vignerons die volgens mij de waarde en kwaliteit van de streek waarborgen.  Ik ga ook in op de terroirs ende  viticultuur, het wijnmaken, het toenemend gebruik van hout en de lokale gastronomie. Het is niet alleen een wijnboek, maar ook een reisboek.

Is het niet lastig om door de bubbels heen te proeven?

Dat is een goed opgemerkte vraag, want het is vreselijk lastig vanwege de zuurgraad en de mousse. Ik proef in een sessie niet meer dan 10 champagnes. Daarna voelt mijn mond als de binnenkant van een wasmachine.

Moët & Chandon noem je bij je lijst van beste non-vintages en ook bij je lijst van marktleider. Heb je geen problemen met het restsuiker in de Brut Imperial en hun bijna-monopolie in de markt?

Als je er goed over nadenkt is het helemaal niet zo gek hun non-vintage hoog eindigt enne..groot is niet meteen slecht.  Iedere professionele champagne kenner is het me eens dat de wijnmakers en het technisch personeel van Moët & Chandon van hoog kaliber zijn. Sinds Benoit Gouez daar werkt is de kwaliteit stukken verbeterd. Het restsuiker is  10g/l voor de Brut Imperial en ook de dosages van de vintage champagnes  zijn niet hoog,dus dat verhaal klopt niet (meer).De (bijna) monopoliepositie is inderdaad een item. In mijn boek schrijf ik daarover in het hoofdstuk over Bruno Paillard. Wat in voordeel van Moët telt, is hun lichtend leiderschap op het gebied van onderzoek en kwaliteitsbehoud van de streek.  Moët IS gewoon marktleider, dat is wat het boek bedoelt te zeggen.

Waarom vind je de Brut Imperial van Moët & Chandon sinds 2006 zo goed?

Benoit Gouez werkt daar sinds 2006.

Je beschrijft het enorme aantal hectares van Moët (15.000) en toch moeten ze veel druiven inkopen?

Dat is nog steeds niet genoeg om 30 miljoen flessen te produceren. Ze hebben genoeg financiële armslag om de beste druiven in te slaan.

Kun je het verschil proeven tussen een non-vintage en een Cava?

Ja, met één verschil en dat is de prachtige Cava van Bodega Gramona.

Hoe komt het dat de Britten veel meer champagne drinken dan het halve glaasje per jaar dat wij Nederlanders halen?

Is dat echt waar? Onvoorstelbaar. Britten zijn gek op champagne en drinken het zo vaak als ze maar kunnen en niet alleen bij feesten.

Hebben de Britten een betere smaak op het gebied van champagne?

Dat durf ik niet te zeggen, maar ze zijn wel zeer geïnteresseerd en zullen ook champagnes proeven van minder bekende producenten.

Bourgogne en Bordeaux verschillen als streek, ook de mensen die er werken. Waar plaats je Champagne op die schaal?

Hangt er een beetje vanaf over wie je het hebt. De grote huizen en de staf lijken het meeste op de Bordelais, maar de kleine boeren – de ‘growers’-  zitten meer tegen de Bourgogne aan.

Zullen de prijzen van champagne dalen door de recessie?

Ik verwacht rond de feestdagen wel een prijzenoorlog, maar daarna zullen bij een aantrekkend economie de prijzen zich stabiliseren.

Denk je dat de recessie ook leidt tot minder voorraden?

De hoeveelheid oogst is wel aangepast in 2009 om de voorradenniet teveel te laten stijgen, maar toch is er nog meer dan 20% apart gezet voor gebruik in 2010. Reserve wijnen blijven natuurlijk onontbeerlijk in de blend.

Waar kunnen mensen het beste mee beginnen als ze Vintages willen leren drinken?

Om te beginnen is het beter om wijnen te kopen van kleine huizen die alles investeren  in de productie van kwaliteitswijnen in plaats van in de meest chique verpakking. Probeer Roederer, Billecart-Salmon en Pol Roger (met name 2002).

Ik heb in m’n kelder een 1997 Salon liggen. Als ik jouw boek lees, hoef ik daar niet echt blij mee te zijn?

Ik ben niet tegen Salon, maar ik vind wel dat de kwaliteit wat steviger zou mogen zijn in verhouding met  hun reputatie. Ook zou je van een prachtig jaar als 1996 mogen verwachten dat die wat eerder op dronk is dan tien jaar erna. Voor wat betreft 1997 heb ik goed nieuws voor je: ik proefde deze onlangs nog in London en hij zal in 2010 mooi op dronk zijn.

Overigens, wat is je favoriete rode wijn?

Mooie rode Bourgogne, met name Volnay.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Interviews

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl