De champagnestreek is een breiwerk van vele growers, coöperaties, kleine en grote merken. Eén van de vele steekjes aan deze trui is dus Castelnau. 100 jaar geleden lanceerden een groep ondernemende wijnboeren in Epernay een nieuw Champagnemerk ter ere van een Franse generaal uit de eerste wereldoorlog die Generaal Curières de Castelnau heette. Een familie uit Epernay was drie generaties lang eigenaar van het huis, totdat in 2003 een nieuwe coöperatie – La Coopérative Regionale des Vins de Champagne – het huis overnam. Deze coöperatie maakt meerdere champagnes, maar Castelnau is het boegbeeld. De druiven komen van de beste wijngaarden uit het in het totaal 900 hectares tellende arsenaal. In alle vier Champagne gebieden heeft de coöperatie wijngaarden: de Côte des Blancs, de Montagne de Reims, De Vallée de Marne en Côte des Bar.
Toppers
Castelnau brengt jaarlijks zo’n half miljoen flessen op de markt. Hieronder vallen de Brut, een Brut réserve, een Brut rosé. Tot slot zijn er nog een Brut vintage 2000 en een Blancs de Blancs vintage te krijgen. Die laatste twee zijn de toef op de taart van De Castelnau. De instapproducten hebben al een fantastisch prijs/kwaliteitsniveau. Bij de Blancs de Blancs Millisimé met 100% chardonnay uit de Montagne de Reims, Mont de Berru en Montgueux begint De Castelnau zwaar te imponeren met toasttonen, zwoel fruit en een lange afdronk. Eenmaal gedronken, niet snel vergeten. De Brut Vintage met 50% chardonnay, 21 % pinot noir en 29 % pinot meunier is lichter en eleganter. Een kwestie van smaak welke van deze beter bevalt.
Castelnau wordt gemaakt door een coöperatie en de keldermeester en wijnmaakster is Elisabeth Garcelot. Importeur Cordier kiest er bewust voor om samen te werken met coöperaties.
Importeur is Cordier NL.
ChvZ