De stralende zon ontbrak, verder waren alle ingrediënten aanwezig voor een blije zomerse lunch bij strandclub Vroeger in Bloemendaal. Een heerlijke temperatuur, vrolijke gasten en mooie rosé’s. Want Chateau Gassier maakt voornamelijk rosé’s. In de portfolio zit nog één witte wijn in beperkte oplage en voor de rest is het rosé wat de klok slaat. Export manager Bruno Deschamps van Gassier is aanwezig om uitleg te geven, Marcel Just de la Pasières van importeur Oud Reuchlin & Boelen assisteert hem daarbij.
Als aperitief wordt de Esprit 2015, de instapper, geschonken in witte plastic glazen met ijsblokjes. Een typische licht rose Provence wijn; fruitig, fris en droog. Château Gassier ligt in het hart van de Arc Vallei ten oosten van Aix-en-Provence. De wijngaard ligt daar op 400 meter hoogte en is goed gesitueerd; in het noorden beschermd door La Montagne Sainte-Victoire, door het Massif du Re gagnas in het zuiden en Les Monts Auréliens in het oosten. De oppervlakte van de wijngaard van Sainte-Victoire wordt gezien als de meest ongerepte in Frankrijk en is geclassificeerd als natuurreservaat ‘ Grand Site de France’. Het is een aparte appellation sinds 2005. Opbrengsten zijn hier wat lager dan in de rest van de Provence: 50 ipv 55 hl/ha en wijnen moeten minimaal 50% grenache en/of syrah bevatten.
Château Gassier bezit totaal zo’n 40 hectaren op verschillende terroirs. In het westen is de bodem van zand ideaal voor syrah. In het zuiden is de droge en rotsachtige grond perfect voor grenache en vermentino. In het oosten is aan de voet van de berghelling, diepe en rotsachtige grond geschikt voor cinsault. In het Noorden biedt de klei en kalksteen bodem goede omstandigheden voor grenache. Zo kan voor iedere wijn de perfecte blend gemaakt worden.
De familie Gassier kocht Château Gassier en haar 40 hectare wijngaard in 1982. In 2004 hebben de families Gassier en Jeanjean besloten hun krachten te bundelen en de Château gezamenlijk te runnen. Baron Georges Gassier, die samen met zijn vader de wijngaarden beheert, is de vijfde generatie van de familie.
Na de Esprit, AOP Côtes de Provence, worden de glazen gevuld met Chateau Gassier Loubeiro 2015 rosé – loubiero betekent de kam van een gebergte en deze wijn is ook een AOP Côtes de Provence. Dit is een wat hogere wijn met iets meer grenache dan de esprit. Via drie rosé’s worden te gasten ‘voorbereid’ op de absolute top van het huis. Na de Loubeiro volgt de Chateau Gassier Pas de Moine 2015 rosé. Bij deze wijn proef je al duidelijk finesse, mineraliteit en verdieping. Dan komt de 946 2014 ter tafel, net zoals de Pas de Moine een Cru de Saint Victoire. De syrah heeft hier houtopvoeding gehad. De kleur is anders dan de andere drie, iets meer in de richting van geel en oranje. De wijn is intens, zacht en heeft lengte met een klein beetje vanille, rozen en framboos. Een maaltijd begeleider. Ook opvallend; als je hierna de Esprit opnieuw proeft, blijft deze staan als een huis.
Beachclub Vroeger
Voor deze maaltijd zitten we bij Beachclub Vroeger aan het juiste adres. Een voorgerechtje met albacore tonijn, een tussengerechtje met steak tartaar en een halve kreeft met een lichte vanillesaus als hoofdgerecht. Met name het laatste gerecht past perfect bij de 946 uit 2014. Van die 946 worden overigens maar 9.00 flessen gemaakt. Descamps vertelt nog dat de wijnen van Gassier het goed doen in de USA, ze zitten daar bij dezelfde importeur als Romanee Conti. Dat geeft ook wel aan dat het huis hoog inzet op kwaliteit. Vanaf 2016 zijn de wijnen ook nog volledig organisch gecertificeerd. Eerdere jaren zijn ook bio, maar vanaf 2016 met certicicaat. In de goodiebag zit nog een flesje Esprit voor thuis. En: ook in de regen smaakt deze prima.
ChvZ