Chateau Musar

Chateau Musar op de Wine Professional 2013

 

wpdag3 001

 

Een pas-de-deux om de vingers bij af te likken. Restaurant Seinpost verzorgt gerechten bij de wijnen van Chateau Musar. Restaurant Seinpost heeft zijn strepen op het culinaire pad ruimschoots verdiend en Château Musar is het belangrijkste wijngoed van Libanon en behoort tot de meest spraakmakende domeinen ter wereld. Waarom is dat  zo, zult u zich afvragen. Welnu, dat heeft te maken met het gebied waar het Chateau ligt en de manier waarop de wijnen gevinifieerd worden. Het verhaal begint met geschiedenis.

 

Achtergrond

In 1930 stichtte Gaston Hochar op 20 jarige leeftijd Chateau Musar. Libanon heeft een wijngeschiedenis van 6000 jaar, dus zo raar was dat niet. Hoe jong Hochar ook was, hij had al door Frankrijk gereisd en was bevangen door het wijnvirus. Hij creëerde het wijnhuis in de kelders van het Mzarkasteel, gelegen op de heuvels van Ghazir aan de Middellandse Zee, ten noorden van Beiroet. Majoor Ronald Barton, van Chateau Langoa Barton, werd tijdens de tweede wereld oorlog gestationeerd in Libanon. Gaston Hochar en Ronald Barton werden goede vrienden en de band tussen Bordeaux en Chateau Musar is tot op de dag van vandaag stevig.

 

Zoon Serge Hochar behaalde intussen een diploma œnologie in Bordeaux. Serge wist wat hij wilde en vertelde zijn vader het volgende: ‘I want to make the wine my way, I want it to be known world-wide – and I want you to quit!’ Gaston deed een stap opzij en Serge leidde het bedrijf door de roerige tijden van 20 jaar burgeroorlog, Musar is in 1989 zelfs nog gebombardeerd. In deze tijd verfijnde hij met name de rode wijnen van Musar. In 1984 werd Serge voor deze prestatie Decanter’s ‘first man of the year’.

 

Serge is verantwoordelijk voor kelder en wijngaard, terwijl broer Ronald, afkomstig uit de advocatuur, zich bezighoudt met de zakelijke kant van het bedrijf, middels marketing, distributie en financial business. Citaat: ‘My brother looks after the liquid, I look after the liquidity’ Momenteel is het Gaston Hochar, één van Serge’s zoons, die de leiding in handen heeft van Musar. Zijn broer Marc is op dit moment vanuit Parijs verantwoordelijk voor de commerciële bedrijfsvoering. Beide broers begonnen overigens hun carrière in de bancaire sector, van enige dwang om in het familiebedrijf te stappen was duidelijk geen sprake. De zoon van Ronald, Ralph, werkt in de on-trade sector vanuit de UK vestiging en dochter Elsa heeft onlangs een documentaire over Musar gemaakt.

 

De wijnen op de Wine Professional

Mark Hochar was in de Rai om de wijnen bij de sessie met Seinpost te begeleiden. ‘we work our way. No filtering, no fining, aging in Bordelais oak and four years on the bottle before the wine will be sold’. Dat heeft zeer zwoele producten als resultaat, die nog jaren kunnen ouderen. De wijnen geven proefnotities als lichtbruine accenten, bedwelmend, complex, cassis, animaal, noten, chocolade, kreupelhout, gekonfijt fruit, eekhoorntjesbrood en herfsttonen en ga zo maar door. Iedere jaargang Château Musar biedt unieke eigenschappen, qua diepte, verfijning, subtiliteit en elegantie.

 

Wijn Spijs met Musar en Seinpost

Mark Hochar ‘normally we always end with white wines because they are so ripe and reductive. We made some changes because of the dishes’. Zo proefden we eerst de Musar Jeune 2010, een wijn gemaakt om jong te drinken. ‘This is the only wine with syrah in it, besides cabernet, cinsault and carignan’. Een jonge, soepele, fruitige wijn. Deze werd gevolgd door de Hochar 2007 ‘this one has since ten years grenache in it’. Een stevige wijn met beduidend meer tannines.

musar

Bij het eerste gerecht van organische lauwwarme zalm met zalmeitjes, mierikswortel en lauwwarme botersaus wordt de witte Musar 2005 en 1991 geserveerd. ‘We use for our white wines the Libanon grapes obeidah en merwah, they have some connections with chasselas, chardonnay and semillon. The vines did not experience phyloxera and were grafted on american roots. They are planted on the sides at 1300 meter’. Het jaar 2005 is zwoel en rijk, en toch met fruittonen. Het jaar 1991 daarentegen kleurt als een Amontillado en is zwaar reductief. Een wijn waarvan je houdt of niet. Mark Hochar ‘the effects of oxygin are amazing. In the glass the wine will keep developing for one tot wo days’. Het zijn wijnen om jaren te bewaren, waarbij het aantal jaren een kwestie van smaak is. Het jaar 2005 was bij mij met voorsprong favoriet.

 

Restaurant Seinpost had het weergaloze tweede gerechtje van gerookte appel, geitenkaas en salade mesclun, couscous en ansjovis gemaakt op de rosé van Musar, deze was helaas wegens omstandigheden niet aanwezig. Daarom werd het gerechtje gekoppeld aan de rode wijnen van Musar uit 1998 en 1988. Het hele arsenaal van eerder genoemde proeftermen was van toepassing op deze wijnen, daardoor vormden de glazen niet de perfecte combinatie met de salade. Deze salade was een niet-te-vergeten wereldgerecht.

 

De jaren 2000 en 2005 waren gekoppeld aan de gebakken runderlende met opgebakken aardappel, duxelles, spek, spruiten en pepersaus. Deze jongere jaren hebben backbone en fruit en pasten moeiteloos bij dit gerecht.

 

Zwart of wit

Chateau Musar produceert wijnen met een uitgesproken karakter, waarvan je houdt of niet houdt. Vooral de witte wijnen kunnen nog weleens verwarring oproepen door hun reductieve karakter. De rijkheid van de rode wijnen wordt algemeen onderkend, maar voor sommigen is het net iets te veel. ‘You love hem or you hate them’. Hoe dan ook, het zijn typische en karaktervolle  wijnen van een uniek wijngebied.

 

Charlotte van Zummeren

 

Foto: Mark Hochar


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl