Chateaux & Domaines Castel Sommeliers Cup 2015

Romain Borger wint C&D Sommeliers Cup

aromes chef sommelierOp 27 en 28 september 2015 barstte in het vorig jaar geopende Van der Valk Hotel in Hoorn de strijd los om de felbegeerde  hâteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup! Een internationale wedstrijd voor jonge, talentvolle sommeliers uit Europa. Vorig jaar vond de primeur in Polen plaats, waar de Nederlandse sommelier Jan-Willem van der Hek won. Dit jaar was de beurt aan Romain Bourger (The Vineyard at Stockcross in Newbury, UK) om de winnaarsschaal in ontvangst te nemen.

Twaalf sommeliers uit 7 verschillende landen zetten gedurende 2 dagen hun wijnkennis -en vaardigheden in om kans te maken op de Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup. Een prachtige kans om zich als sommelier nóg beter op de kaart te zetten!

De wedstrijd begon op zondag 27 september met een pittig theoretisch examen, bestaande uit 45 vragen over onder andere diverse wijngebieden, vinificatiemethodes, druivenrassen en wijn/spijscombinaties. Daarnaast werden de sommeliers letterlijk op de proef gesteld door het blindproeven van vijf verschillende dranken.

De spanning zat er goed in bij de kandidaten, zo ook bij Maaike Kaufmann van Restaurant Jaime van Heije. “Blindproeven was het leukste onderdeel, volgens mij had ik ze allemaal goed. Ik vergat alleen het eerste glas op te schrijven. Dat was wel even balen!” glimlacht ze.

Op maandag 28 september startte het praktijkexamen, waarna de drie beste sommeliers zich plaatsten voor de finale. Hiervoor moesten de deelnemers twee wijnen proeven en gedetailleerd beschrijven, een wijn correct decanteren en de ideale wijn zoeken bij een gerecht.

Uiteindelijk werden kwamen er drie finalisten uit de bus: Lendl Mijnhijmer (Waterproef), Ruben Kwakman (le VIN ‘x) en Romain Bourger (The Vineyard at Stockcross, UK). Zij streden om de eerste plaats in een speciaal ingerichte bioscoopzaal van JT. De finale bestond uit een aantal praktijkonderdelen, waarbij de drie heren een aantal tafels met juryleden zo goed mogelijk moesten bedienen.

Na twee spannende dagen was het zover: Romain Bourger mocht de winnaarsschaal van de Châteaux & Domaines Castel Sommeliers Cup 2015 in ontvangst nemen. Deze werd door Edwin Raben, medeorganisator en voorzitter van het NGS (Nederlands Gilde van Sommeliers), uitgereikt.

Juryvoorzitter René van Heusden was duidelijk over het bepalen van deze winnaar. “Romain is een jonge, maar behoorlijk ervaren sommelier. Dat liet hij bij de diverse wedstrijdonderdelen zien. Hij is gedreven, heeft oog voor detail en heeft een groot proefvermogen. Geweldig om te zien hoe hij alles gestructureerd en met finesse aanpakt!”

Ruben Kwakman en Lendl Mijnhijmer werden beloond met een prachtige 2e en 3e plek. Een prestatie om trots op te zijn, zeker gezien het niveau van deze wedstrijd. Châteaux & Domaines Castel kijkt in ieder geval uit naar de Sommeliers Cup in 2016, die dan in Engeland wordt gehouden.

 

Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl