Chili 2011

Amsterdamse maandag (1): Chili

Na een teleurstellende verregende Nederlandse zomer is het proefseizoen weer begonnen. Lopend door de buien vraag je jezelf dan af hoe dat voor de producenten moet zijn. Uit een ver en zonnig buitenland komen ze hun wijnen presenteren en dan krijg je dit klimaat over je heen. Vandaag staan wijnen uit Chili op het programma. De eerste producent, Euduardo Stark van Montes, antwoordt desgevraagd vrij vrolijk ‘dat maakt me helemaal niets uit. Sterker nog, met dit weer komen meer mensen proeven, anders blijven ze weg’. Daar valt iets voor te zeggen, hoewel het niet echt druk wordt deze dag. Toch de regen? Of andere proeverijen, wie zal het zeggen.

Zesentwintig producenten zijn present in het Mövenpick op de Piet Heijnkade in Amsterdam. Het is dichtbij het station en sommigen producenten komen vers van Schiphol af. Niet dat iedereen uit Chili is komen afreizen, diverse bedrijven hebben een kantoor in Engeland en dat is wel wat dichterbij. Winebusiness.nl heeft na en kort bezoek aan Tsjechië het palatum nog zo op wit staan, dat dit de voornaamste insteek gaat worden op deze proeverij. Bij Amayna vallen we gelijk met de neus in de boter, hoewel niet dit niet te letterlijk moet worden genomen. Het bedrijf uit Leyda, aan de kust ten westen van Santiogo, maakt een frisse sauvignon en chardonnay. Één sauvignon is op hout opgevoed en heeft 2007 als jaartal. Deze is prima op dronk en kan ook nog wel even liggen.

De volgende stop is bij Concha y Toro. Hun Casillero del Diablo en Trio lijn zijn succesvol bij Albert Heijn en Wijndomein. Vandaag presenteren ze hier ook de hogere Marques de Casa Concha range. Chardonnay, sauvignon, pinot noir en cabernet staan ter tafel. De wijnen gaan ca. 13 Euro kosten. Dit zijn allen mooie, fruitige wijnen. Bij de pinot noir valt de backbone op, een stevige jongen is het. Even later kijken we in de blauwe ogen van Aurelio Montes ‘I am the winemaker and the son. My father owns the place.’ Aurelio en Eduardo lijken broers, ‘everybody thinks that, haha’. Hier is goed nieuws dat ze het houtgebruik van de chardonnay omlaag gebracht hebben. Nog maar 40% van de wijn krijgt opvoeding op barrique – dat was 60%, terwijl nu 30% malo krijgt, en dat was 20%. De chardonnay is daardoor een stuk aangenamer geworden, niet meer het overdreven hout en boterige van weleer. De Pinot Noir Limited Selection van Montes is behoorlijk fruitig.’ Also here we reduced the wood’. Mooie ontwikkeling van dit bedrijf. Montes zit nu bij Verbunt in Tilburg ‘our Wines our now sold more to restaurants’. Verderop stuiten we op Fransisco Dumay van Valdivieso. Dit is een groot bedrijf, het exporteert naar 60 landen. Mousserende wijnen zijn de core business, Valdivieso is marktleider met 60%. Op het gebied van stille wijnen heeft het bedrijf sinds de jaren tachtig een inhaalslag gemaakt, inmiddels hebben de rode en witte wijnen van Valdivieso vele prijzen gewonnen. Winebusiness.nl proeft een fris grassige sauvignon blanc, de meest populaire Brut van chardonnay, semillon en pinot noir, een stevige, mintige carmanère en als klap op de vuurpijl een krachtige cabernet.
Even later lopen we met de storm in het gezicht naar de tramhalte. Deze maandag is nog niet voorbij. De volgende proeverij is een niche: calvados cocktails. Morgen meer daarover.

De proeverij werd georganiseerd door Wines of Chili i.s.m. Melman Communications


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl