‘Vijftien jaar ben ik ermee bezig geweest. It is a dream coming true’. Aldus Gerard Bertrand, één van de grootste wijnproducenten van de Lanquedoc. In 2011 introduceerde Bertrand al zijn Naturae lijn; witte, rode en rosé wijnen die zonder sulfiet gemaakt zijn. In 2012 ontvingen deze Naturae wijnen al de Sial d’Or, een prestigieuze prijs voor innovatieve wijnbouw. Want Bertrand is helemaal ín bio-dynamie, hij heeft inmiddels 350 hectares wijngaarden die bio-dynamisch zijn, en deze passie leidde hem naar het ultieme project: Clos d’Ora.
In 1997 vond Bertrand in Minervois La Livinière een buitengewoon stukje terroir. De aardse Bertrand kwam hier tot zichzelf en daarom wilde hij op deze plek wijn maken. Het nam hem vijftien jaar om een en ander te verwezenlijken. Hij plantte eerste syrah en mourvèdre en daarna carignan en grenache. Op het hoogste punt van het glooiende landschap renoveerde hij een oude schapenboerderij met natuurlijke materialen tot een winery. In deze winery maakte hij naast een fermentatie- en vatenkelder ook een meditatie kamer met het motto vrede, liefde en harmonie. Deze gecreëerde oase van rust is er natuurlijk niet voor niets.
In deze stille uithoek van de Minervois staat de tijd namelijk bijna letterlijk stil. Het Latijnse Ora betekent gebed, voor Bertrand staat Ora daarnaast voor de verbinding tussen alpha en omega, het begin en het einde gesymboliseerd door het Visigothisch kruis uit de Lanquedoc van de zevende eeuw. Plaats en naam zijn perfect voor zijn droom. Op Clos d’Ora wordt volledig bio-dynamisch gewerkt. De grond wordt met zorg behandeld. Daarna wordt deze geploegd met een paard ‘good for the minerality of the soil’ en een muilezel ‘if the soil is not ready, the mule won’t work. She feels if the soil is ready’. Met dezelfde liefde wordt met het finale product omgegaan. ‘De barrique kelder is zo geconstrueerd met lichtinval dat de wijn rijpt met kracht en rust’, aldus Bertrand.
‘Clos d’Ora will never produce more than 15.000 bottles, so we sell to restaurants and high-end consumers’. Clos d’Ora is een negen hectare groot ommuurd estate, waarvan 6 hectares bebouwd met wijnstokken op een hoogte van 220 meter. Het terroir is van kalk, zandsteen en mergel. Het ploegen met paarden en muilezels verhoogt de mineraliteit en zuurgraad van de wijn, zo wordt uitgelegd.
In de kelder staan de acht betonnen fermentatie- en maceratietanks voor de acht verschillende plots. De syrah, grenache en mourvèdre worden ontsteeld, de grenache en mourvèdre licht gekneusd. De carignan wordt in trossen gevinifieerd om het maximum aan aroma’s te krijgen. De wijn rust daarna 12 maanden op Franse barriques. Daarna wordt de wijn geblend tijdens de equinox in het voorjaar: het tijdstip dat de zon loodrecht op de evenaar staat.* Over ieder facet van de bio-dynamie is nagedacht
The proof of the pudding..
Is in the eating. We proeven nu 2017, deze kwam in een oplage van een kleine 12.000. Bertrand raadt aan om op een fruitdag de wijn te drinken, ook dit is een belangrijk biodynamisch gegeven om op het juiste moment te degusteren. De blend bestaat uit 49 % syrah, 25% grenache, 19% mourvèdre en 7% carignan. Clos d’Ora kan jaren ouderen, tientallen jaren. Met dit gegeven valt de soepelheid van dit moment op. Geslepen tannines en natuurlijk véél fruit. Geconcentreerd, lang, intens en complex. Een echte cru en dat is precies wat Bertrand bedoelde.
Clos d’Ora is een plek om te genieten van de daar aanwezige vrede, liefde en harmonie. Clos d’Ora is duidelijk meer dan een wijn, het is een beleving.
Charlotte van Zummeren
Sligro verkoopt de wijnen van Gerard Bertrand. Clos d’Ora kost ca. 190 Euro.
*Equinox gebeurt twee keer per jaar, de tweede keer is in september. Vandaar dat wordt gesproken over voorjaars- en herfst equinox. Op deze dagen is de lengte van dag en nacht overal ter aarde ruwweg gelijk (red.).
Foto: @GeoffreyLucas