D.O.C. Lugana

Op een wonderschone woensdagmiddag in mei is het Consorzio van de D.O.C. Lugana afgereisd naar Amsterdam voor een inleiding, een proeverij en een lunch. Restaurant Breda op de Singel ontvangt het gezelschap en verzorgt de lunch. Frank Smulders leidt de proeverij. Melman Communications organiseerde het event.

Zeg je Lugana, dan zeg je Garda meer. De D.O.C. ligt aan het meer, het meer voorziet trouwens voor 40% in de waterbehoefte van Italië, en bedraagt een kleine 2.000 hectares. Lugana is met zijn 28 jaar inmiddels een volgroeide adolescent, een volwassene met uitzicht over het meer.

Druif

Het consorzio vertelt dat de druif van Lugana de turbiana is. Een druif die gerelateerd is aan trebbiano di soave en vaak verward wordt met verdicchio. Recente studies hebben uitgewezen dat het in alle opzichten – aromatisch, phenelogisch, oenologisch en agronomisch – een ander ras is.

Dit moet dan inderdaad recent zijn want in de nieuwste Oxford Companion of Wine – editie 2015 en 2006 – noemt de naamgenoten trebbiano di lugana en trebbiano di soave als de druif van Lugana die weer verwant zou zijn aan de verdicchio. In het vuistdikke Wine Grapes boek – editie 2012 – wordt de turbiana zelfs een synoniem genoemd van de verdicchio bianco.

Welke het ras het dan ook moge zijn, de gebruikte druif is wel aromatisch én kan ouderen. Het gebied produceert 150.000 hl en zo’n 16 miljoen flessen. De opbrengsten zijn hoog. Er zijn 5 types Lugana:

  • Basis: 90% van de productie. Aromatisch, fris en zuiver.
  • Superiore: een jaar rust. Wat complexer.
  • Riserva: 2 jaar opvoeding. Wijnen met diepgang. Crèmig.
  • Spumante: kan zowel charmat als klassiek worden gemaakt. Kleine oplage, wel populair.
  • Vendemnia Tardiva: interessante optie. De wijn houdt zijn frisheid. Erg belangrijk bij zoetere wijnen.

Bij de proeverij en lunch werden diverse kwaliteiten geproefd. Je kunt alle kanten op met de wijnen van Lugana. Fris of wat meer geouderd, houden ze hun mooie zuren en fruit. De wijnen zijn zacht en hebben een eigen karakter. Een rondgang langs het internet wees uit dat Lugana wijnen voor rond de tien Euro bij diverse verkoopadressen verkrijgbaar zijn. Goede prijs-kwaliteit verhouding voor een wijn met een verhaal. Restaurant Breda verzorgde een prima lunch met gerookte makreel, al dente asperges en kabeljauw. Op dit adres zat vroeger restaurant de Theeboo, deze werd beroemd door de 10 punten van Johannes van Dam. Geen gemakkelijke opdracht voor Breda om dit te evenaren, maar aan alles viel te merken dat ze de uitdaging wel aandurfden.

ChvZ

Consorzio Lugana


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl