De 10 finalisten | Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2021

Na een intensieve theoretische toets en een proeftechnisch gedeelte zijn zes kandidaten geselecteerd voor de volgende ronde van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2021. De zes toptalenten behaalden op maandag 28 juni 2021 de hoogste score van de 25 kandidaten die tijdens de theoriedag in ROC Mondriaan in Den Haag streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw. Samen met de vier wildcardhouders vormen zij het tiental dat doorgaat naar de volgende ronde van deze prestigieuze wedstrijd voor jong gastvrijheidstalent.

Afgelopen maandag namen 25 kandidaten enthousiast deel aan de theorieproef en de wijn-spijs-test en streden daarbij om een plek in de finale. De kennis en kunde van de kandidaten over dranken, warenkennis keuken, kaas, harmonie tussen drank en gerecht, fouten in wijnen, communicatie en uiteraard gastheerschap werden getest. De kandidaten werden beoordeeld door juryvoorzitter Edwin Raben en SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen, tevens docent aan ROC Mondriaan. Daarnaast was Astrid Schreuders aanwezig als kandidatenbegeleider.

Juryvoorzitter Edwin Raben over de theoriedag: “Prachtig om te zien dat de kandidaten ook met elkaar kennis maken en een netwerk opbouwen. Gastvrijheid verbindt, dat is zo wel duidelijk!”

De zes geselecteerde toptalenten behaalden de hoogste theoriescore. Samen met de vier wildcardhouders van Alliance Gastronomique, Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants vormen zij het tiental dat doorgaat naar de volgende ronde van de wedstrijd.

De geselecteerde kandidaten

Dit zijn de kandidaten die de hoogste score hebben behaald en doorgaan naar de volgende ronde: Leon Aben van Hendrik van Maurick in Vught, Malou Hagenaars van Alma in Oisterwijk, Max Oude Veldhuis van Bougainville in Amsterdam, Nick Nijkamp van De Loohoeve in Schoonloo, Robbin de Putter van Blueness-bar in Cadzand-Bad en Wouter Barneveld van Merlet in Schoorl.

Jurybezoek

Het volgende onderdeel van de wedstrijd is het jurybezoek. Een selectie van vier juryleden uit de vakjury zal een bezoek brengen aan het restaurant waar de kandidaat werkzaam is. De kandidaat zal tijdens de lunch of het diner worden beoordeeld op de rol van hoofdgastheer of hoofdgastvrouw.

De jury bestaat dit jaar uit Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; erevoorzitter NHGP en voormalig journalist Willem Kool van De Telegraaf; eigenaar Restaurant, Hotel & Spa Savarin en voorzitter Stichting Samenwerking Gastronomische 4 Patrick van Zuiden; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en juryvoorzitter Edwin Raben. Verder maken de voorzitters van de G4 deel uit van de jury: Gerard Wollerich namens Alliance Gastronomique, Marko Karelse namens JRE-Jeunes Restaurateurs, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten oud-winnaars Anne Marie Nijhoff (2020), Tim Wellenberg (2019) en Sébastian van Zuiden (2018) in de jury, evenals Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper en voormalig restaurateur en voormalig voorzitter van JRE-Jeunes Restaurateurs Lex Gasseling.

Praktijkdag

Het afsluitende wedstrijdonderdeel is de praktijkdag die plaatsvindt op 20 september 2021, eveneens bij ROC Mondriaan in Den Haag. Op deze dag worden de 10 finalisten onder andere getoetst op advisering, verkooptechnieken, serveren en uiteraard wordt de persoonlijkheid van de kandidaat onder de loep genomen. Daarnaast worden de kandidaten een-op-een geïnterviewd door de jury, is er een profielgesprek met een journalist van Lekker500, wordt er een masterclass gegeven door Hennessy en zullen de kandidaten als proeve van bekwaamheid een Hennessy-cocktail bereiden.

Bekendmaking winnaar

De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2021 vindt plaats tijdens de lancering van Lekker500 editie 2022 op 29 november 2021. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet in Frankrijk. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles zeer exclusieve Hennessy Paradis t.w.v. € 1.100 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.

 

De finalisten op een rijtje:
Leon AbenHendrik van MaurickVught
Malou HagenaarsAlmaOisterwijk
Max Oude VeldhuisBougainvilleAmsterdam
Nick NijkampDe LoohoeveSchoonloo
Robbin de PutterBlueness-barCadzand-Bad
Wouter BarneveldMerletSchoorl
De wildcardhouders:
JRE- Jeunes RestaurateursStef StraatmanLokaalDoetinchem
Les Patrons CusiniersEmma Cimballit LansinkHengelo
Alliance GastronomiqueKoen Kuiperst NonnetjeHarderwijk
Fine Eastern RestaurantsJo-Jo WillekesCamposingGarderen
De reservekandidaat:
Marèl DisselhorstLandgoed De UitkijkHellendoorn

 


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl