Afgelopen januari kwam het al ter sprake bij het door LFE georganiseerde diner: Domaine Gayda wilde met journalisten een syrahtasting doen waarbij het vooral ging om de opvoeding. Syrah is een van de belangrijkste druivensoorten in de verschillende blends van het domaine en Gayda is daarnaast immer bezig met innoveren op het gebied van viticultuur en wijnmaken. Het werd tijd om eens met experts te kijken naar hoe syrah zich ontwikkelt in diverse materialen, maten en vormen.
Afgelopen vrijdag was het zover. In een bloedheet Bruigerolles zetten de journalisten zich aan de proeftafel. De druiven komen van de Col de la Dona, een wijngaard in de buurt van Roussillon. De opvoeding geschiedde de afgelopen acht maanden op:
- RVS
- een foeder van 2000 liter
- een betonnen ei
- een zandstenen amfora
- een terracotta ei
- een plastic ei
- 1 jaar oud Frans barrique van 500 liter
- 1 jaar oud Frans barrique van 228 liter
- Een 3 jaar oud Frans barrique vsn 228 liter
De wijnen werden blind geproefd, na afloop hoorden we welke wijn waarin was opgevoed.
Het was opvallend om te proeven hoe deze jonge syrah zo verschillend reageert op de diverse materialen. Zo had het foeder meer invloed dan je zou denken. Het zandstenen amfora bracht een zuivere fruitige wijn net zoals de RVS. Het terracotta en betonnen ei gaven al redelijk gebalanceerde wijnen terwijl de barriques hun houtinvloed lieten merken.
Over 10 maanden volgt er weer een tasting, dan hebben de wijnen 18 maanden gerust en is het beeld completer en waarschijnlijk anders. Tim Ford en wijnmaker Vincent Chansault waren daags ervoren naar London gegaan om daar met journalisten en Masters of Wine dezelfde tasting te doen. Beide tastings waren voor Ford en Chansault verhelderend en en ze konden er zeker wat mee doen.
Over Domaine Gayda
Domaine Gayda, waarvan het Malthezerachtige kruis in het logo overigens verwijst naar de Kartharen uit Carcassonne, is gelegen in de Languedoc op ongeveer 25 km ten zuidwesten van Carcassonne. Bij Gayda is sprake van heuse innovatie. Zo focust deze producent zich niet op het produceren van appellationwijnen, maar alleen op Pays d’Oc’s. Dit geeft ze de vrijheid om druiven uit verschillende Zuid-Franse gebieden en percelen met elkaar te blenden zonder allerlei beperkende bepalingen. Diversiteit en out-of-the box thinking vormen hierbij de sleutels tot succes. Zo is men bij Gayda voortdurend aan het experimenteren met druivenrassen die voor het gebied ongebruikelijk zijn, waaronder cabernet franc en chenin blanc. De druiven worden met de hand geplukt. Gayda werkt overigens geheel biologisch, met veel respect voor de omgeving en natuur. Deze populaire wijnen hebben een ongekende prijs-kwaliteit-plezierverhouding.
De wijnen van Domaine Gayda worden geïmporteerd door LFE.
ChvZ
Foto: Tim Ford tussen de ‘eieren’.