HEMA Breedijk

Omfietsen naar de Hema

 

catneuf‘Niet gehinderd door enige kennis’ is een uitdrukking die meestal cynisch wordt gebruikt. Zoals: niet gehinderd door enige kennis sprak die en die politicus over de situatie in dit of dat bedrijf. Of niet gehinderd door enige kennis schreef columnist X een verhaal over situatie IJ, waarbij de situatie in beide gevallen volledig anders is dan dat de ‘expert’ had voorzien. Na het lezen van het boek ‘Wie laat ons omfietsen naar de Hema’ van Cisca Breedijk krijgt dezelfde uitdrukking – prominent op de backpage over de persoon Breedijk – een andere en meer positieve klank. Want in eerste instantie niet gehinderd door enige wijnkennis is Cisca Breedijk er als inkoper van de HEMA erin geslaagd om het wijnassortiment van deze publieksvriendelijke almarkt op de landelijke wijnkaart te krijgen.

 

En dat is opmerkelijk.

Cisca Breedijk rolde zomaar in het vak van wijninkoper. Ze werkte al bij de Hema als inkoper van zoetwaren, de functie kwam vrij en juist haar non-kennis bleek aanbevelenswaardig. Want als zij er niets van snapt, dan doet de klant het ook niet. Dit is de opmaat tot tweehonderd pagina’s vermakelijke verhalen in binnen- en vnl. buitenland. Lichtvoetig loopt en reist zij langs diverse wijnlanden en steekt zo van alles op over wijn, wijnpers en wijnbeurzen. Breedijk is Alice in wijnwonderland en die benadering werkt. Wijnen die ze inkoopt worden een groot succes, ook vaak tot haar eigen verbazing. Haar bezoeken aan de grootste wijnbeurs ter wereld, de Vinexpo, zijn hilarisch, vooral die keer dat ze per jetski achterop bij een inkoper – een erkend brokkenpiloot – op bezoek gaat bij een chateau. Je ziet de gezichten van de stijve Bordelaise chateaueigenaren al voor je: een tasting in wetsuit. Het boek barst van dit soort verhalen. Ondergetekende heeft het tijdens een tussenstop op vliegveld Joburg in één ruk uitgelezen.

 

Onder het motto: er valt altijd wel iets te zeuren viel het op dat het woord ’er’ een aantal keer gebruikt wordt en dat is niet te doen gebruikelijk in schrijftaal. En over de uitleg van wijn technische dingen valt misschien ook nog wel het een en ander te zeggen, maar dat gaat voorbij aan het karakter van dit boek: een leuke, vlotte, informatieve doorlezer. Breedijk wil graag dat niet moeilijk wordt gedaan over wijn en daar is ze in dit boek uitstekend in geslaagd. Een aanrader!

wie-laat-ons-omfietsen-naar-de-hema-druk-1-het-suc

Wie laat ons omfietsen naar de HEMA? Het succesverhaal van de vrouw die miljoenen wijnen verkocht, door Cisca Breedijk
Uitgeverij Carrera, in samenwerking met WineLife
€ 17,90

 

Charlotte van Zummeren

Eerste foto: een van de wijnen die een succes werd, de naam verwijst naar Chateauneuf du Pape

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl