InVivo Group wil Baarsma Wine Group overnemen – Nieuwe Franse aandeelhouder kiest Nederlands bedrijf om internationaal te groeien

Het Franse agri-concern InVivo Group www.invivo-group.com –  wil 100% van de aandelen overnemen in het Nederlandse bedrijf Baarsma Wine Group (www.baarsma.com). Daarover heeft het bedrijf met de huidige aandeelhouders van Baarsma Wine Group, private equity firma AAC Capital Partners en het management, overeenstemming bereikt. Cees de Rade, CEO van Baarsma Wine Group, kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe aandeelhouder: ‘Deze overname is allereerst goed nieuws voor onze mensen. Wij denken dat het voor Baarsma Wine Group heel goed is om een strategische aandeelhouder aan boord te halen die internationaal dezelfde ambities heeft. InViVo Wine en Baarsma Wine Group vullen elkaar goed aan in de wijndistributieketen. We hebben gezamenlijk ambitieuze groeiplannen. Met onze bestaande leveranciers en klanten is het hoofdzakelijk business as usual.‘De komende jaren wil InVivo Group zijn internationale wijnactiviteiten autonoom en via overnames aanzienlijk laten groeien. De voorgenomen overname zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan de betrokken mededingingsautoriteit. Beide bedrijven maken geen financiële details van de transactie bekend.

InVivo Group is met een jaaromzet van €6,4 miljard en 9200 medewerkers wereldwijd actief in 31 landen. De activiteiten zijn ondergebracht in een viertal divisies: agricultuur, dierenvoeding en –welzijn, retail en wijnproductie, -distributie en -verkoop. De wijndivisie, Invivo Wine, heeft reeds verschillende belangen in Franse wijnbedrijven en commerciële activiteiten in Azië en Noord-Amerika. Met een jaaromzet van circa €348 miljoen ligt het zwaartepunt bij de productie en botteling van wijnen en de marktvertegenwoordiging van meer dan 23 coöperaties (3500 wijnproducenten). Vinadeis (www.vinadeis.fr), onderdeel van InVivo Wine, heeft bottel- en verpakkingsfaciliteiten voor de wijnen die onder diverse merken hun weg met name naar thuismarkt Frankrijk vinden. Cordier ontwikkelt een uitstekende reeks Bordeaux-wijnen met een moderne benadering en Mestrezat is gespecialiseerd in Grand Crus wijnen.

Het Nederlandse Baarsma Wine Group heeft een jaaromzet van €210 miljoen, 250 fulltime medewerkers en is actief in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Zuid-Afrika. De kracht van het bedrijf schuilt in het internationaal vermarkten van wijnen in retail, horeca, vakhandel en in sommige landen rechtstreeks aan consumenten. Het betreft wijnen van internationaal vermaarde wijnhuizen, eigen merken en private label voor supermarkten en horeca. Naast de inkoop, distributie, verkoop en marketing heeft Baarsma Wine Group zelf ook een bottelfaciliteit in Zaandam, en produceert en bottelt het bedrijf een deel van haar wijnen in Zwitserland en Zuid-Afrika.

In een toelichting op de voorgenomen overname zegt Bertrand Girard, Managing Director van InVivo Wine: ‘Het is InVivo Wine’s strategie om haar ontwikkeling binnen de internationale markt te versnellen, om zo toegang te verkrijgen tot nieuwe markten en toegevoegde waarde kunnen te leveren aan de wijnindustrie, van druif tot consument. Baarsma’s distributieplatform zal de spil vormen voor InVivo Wine binnen Europa en sluit uitstekend aan bij onze positie op bestaande markten en op markten waarbinnen we ons met de groep verder ontwikkelen, zoals Azië en Noord-Amerika. Met Baarsma zal 80% van InVivo Wine’s activiteiten zich op een internationaal speelveld afspelen, waarbij we ons richten op een te behalen omzet van 500 miljoen euro in 2020 – tegen een internationaal decor.

Cees de Rade, CEO van Baarsma Wine Group, kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe aandeelhouder: ‘Deze overname is allereerst goed nieuws voor onze mensen. Wij denken dat het voor Baarsma Wine Group heel goed is om een strategische aandeelhouder aan boord te halen die internationaal dezelfde ambities heeft. InViVo Wine en Baarsma Wine Group vullen elkaar goed aan in de wijndistributieketen. We hebben gezamenlijk ambitieuze groeiplannen. Met onze bestaande leveranciers en klanten is het hoofdzakelijk business as usual.

Inbegrepen de onderliggende dochterbedrijven, zullen InVivo Wine en Baarsma Wine Group autonoom en onder eigen naam blijven opereren. Er is geen sprake van een organisatorische fusie. De komende jaren zal de expansie buiten Frankrijk met name vanuit Nederland, en onder leiding van het Baarsma Wine Group -management, gestalte moeten krijgen. De directie, Cees de Rade (CEO) en Ed van der Sluijs (CFO), gaat deel uit maken van de groepsdirectie van InVivo Wine, die wordt voorgezeten door Bertrand Girard.

Beide bedrijven verwachten de overname aan het begin van de zomer te kunnen afronden.


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl