Le Vin en Direct | Vega Sicilia

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat wijnimport Le Vin en direct werd opgericht. Aanleiding voor wijnimporteur Henk Maas om afgevaardigden van vier vooraanstaande producenten naar Nederland te halen en de wijnen te laten proeven in een select gezelschap. Deze week is Pablo Alvarez Mezquiriz, CEO van Bodegas Vega Sicilia aan de beurt. In restaurant Bougainville, gevestigd in het Hotel Twenty Seven worden pers en sommeliers ontvangen voor een speciale Masterclass.

Hoe zat het ook alweer met Ribera del Duero?

Ribera del Duero is een streek die in relatief korte tijd een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. Begin jaren negentig omvatte de streek 6.000 hectare, nu is dat 22.000. Hoewel een kleine D.O.is, is de streek groter dan  je denkt: 115 km lang bij 35 km breed op het breedste stuk. ‘3 months of winter and 9 months of hell’, is al een gevleugelde uitspraak en word ook op het Consejo door technisch directeur Agustin Alonso aangehaald. Het klimaat is perfect voor druiven: 2400 zonne-uren per jaar en gemiddeld 500 mm regen. Extremen van + 40 graden in de zomer tot – 18 in de winter. Plotselinge stormen en (hagel) buien komen ook voor. Een streek die voornamelijk wijn maakt voor het eigen land, slechts 17% wordt geëxporteerd. Al met al een apart gegeven.

Vega Sicilia

Vega Sicilia was een van de eerste huizen die deze streek op de wijnkaart zette. In 1864 – de goede man werd destijds gek verklaard – plantte Don Loy Ecanda op 2000 hectare landbouwgrond van Finca Vega Sicilia 18.000 wijnstokken cabernet sauvignon, malbec, carmanère, merlot en pinot noir. Nog steeds is 4/5 van het nu 1000 hectare tellende estate niet met wijnstokken bebouwd, echte rnu vormt tinto fino de hoofdmoot. Anno 2014 worden, om de vruchtbaarheid van de grond optimaal te houden, grote delen van de grond bebouwd met pijnbomen, eikenbomen en kurkbomen. Het is zelfs de bedoeling dat op enig moment – maar dan spreken we over 200 jaar vanaf nu – Vega Sicilia zal rijpen op eikenhouten vaten van eigen bodem en een kurk heeft van eigen grond en makelij. In de tussentijd zal door de diverse bebouwing de bio-diversiteit toenemen.

In het verleden was Vega Sicilia lange tijd de enige kwaliteitsbodega. Vega maakte op Rioja lijkende wijnen, toentertijd de enige wijnen die geëxporteerd werden. Vega Sicilia verkocht in principe niet, de wijnen werden geschonken aan vrienden en relaties van de toenmalige eigenaars: de familie Herrero. Als een fles wijn dan toch werd verkocht aan iemand die geen vriend of relatie was, werd een hoog bedrag gevraagd. Dit verklaart de reputatie van duurste wijn van Spanje.

Unico betekent ‘the only one’, wat inderdaad lang waar is geweest. Zoveel andere kwalititswijnen werden er niet gemaakt. De streek maakte verder goedkope rosé wijn van garnacha: Clarete – te vergelijken met de Bordelaise clairette -, deze wijn wordt nog steeds gemaakt, maar nu van tempranillo en albillo blanco de pais.

Vega Sicilia staat nog steeds voor topkwaliteit op alle gebieden. Op het Estate is er geen stoeptegel waar niet met zorg aan gedacht is. Sinds 1982 staat Alvarez aan het hoofd. Onder hem is de uitbreiding begonnen in Ribera dzelf  – Alion -, Toro – Pintia-, Rioja – Macán – en Hongarije: Tokaij-Oremus.

5 jaren Valbueno

In Bougainville proeven we de witte Macán en de rode uit 2011. Daarna vijf jaartallen Valbuena: waaronder 2006, 2009 en 2011. Valbueno is niet echt een tweede wijn. De wijn heeft een afwijkende samenstelling dan de Unico. 80 à 90% tinto fino aangevuld met malbec en merlot. Lange opvoeding op hout, zowel barriques en foeders, gevolgd door twee jaar flesrijping. Valbueno is een grote wijn die een maaltijd behoeft. In de proeverij vielen 2009 en 2011 positief op. 2006 was nog wat gesloten. Als de wijnen langer openstaan en er wordt bij gedineerd, kan dit natuurlijk weer heel anders uitvallen. Ook de jaartalloze wijn Reserva especial, gemaakt uit drie topjaargangen Unico, luisterde zwoel de proeverij op. Alvarez bevestigde ook in Bougainville, dat Vega Sicilia maar een woord belangrijk vindt en dat is kwaliteit.

Goede wijn behoeft geen krans

Maas heeft niet alleen exclusieve wijnhuizen aan zich weten te binden, maar ook minder bekende producenten met internationale allure in Nederland op de kaart gezet. In het fraai verbouwde pand Den Engel in Delden huist het kantoor van het team van Le Vin en direct. In de kelders vindt men een breed assortiment van onder andere Franse wijnen uit de Bourgogne, Bordeaux, Champagne, Spaanse wijnen uit Ribera del Duero Bierzo en Rioja, Portugese wijnen uit de Douro & Dao, Oostenrijkse uit de Wachau, Hongaarse Tokaji en Italiaanse wijnen uit Toscane en Veneto, maar ook een bijzondere Griekse uit de Cycladen.  Bij de naam Le Vin en direct wordt er al snel gedacht aan onze top importeurschappen maar die wijnen spreken voor velen voor zich en behoeven geen verdere uitleg. “Daarnaast maken wij ons ook hard voor die producenten die nog niet de erkenning genieten, maar wel met dezelfde passie werken en kwaliteit leveren’ aldus Maas.

Le Vin en direct werd opgericht in 1993 door Henk Maas. Met importeurschappen van Domaine de la Romanée-Conti en Vega Sicilia verwierf hij in 2003 de titel ‘Wijnkoper van het jaar’. Het boek over Romanée-Conti, dat hij initieerde, werd in 2013 uitgeroepen tot het beste wijnboek ter wereld. De meer recentelijk verworven importeurschappen als Poggio di Sotto, Champagne Philippe Gonet, Weingut Franz Hirtzberger en Pingus vormen het bewijs van de nog immer actieve zoektocht naar het allerbeste op wijngebied.

Le Vin en Direct


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl