De Europese Commissie heeft besloten wijn uit het Zuid-Limburgse Mergelland een Beschermde Oorsprongsbenaming te verlenen. Een dergelijke benaming wordt toegekend aan streekproducten van een bijzondere kwaliteit die rechtstreeks te maken heeft met de oorsprong van het product. Een Beschermde Oorsprongsbenaming beschermt zulke producten tegen namaak. Door de strenge eisen waaraan het product moet voldoen is de consument verzekerd van de hoge kwaliteit.
Het hart van de Nederlandse wijnbouw klopt in het Mergelland.
Al in de vroege Middeleeuwen was hier wijnbouw, het oudste bewijs daarvan dateert van 968 AD. Rond 1800, tijdens de Franse bezetting, verdwenen de laatste wijngaarden. In 1967 werd er opnieuw gestart met wijnbouw en inmiddels is het areaal gegroeid naar 70 hectare. Daarmee is het Mergelland verreweg de belangrijkste wijnregio van het land en volgens velen ook de beste. Dat heeft te maken met de unieke compositie van bodem, geografie en klimaat die het gebied zo geschikt maakt voor hoogwaardige wijnbouw. De bodem bestaat uit een teellaag van löss op kalksteen (in Limburg “mergel” genoemd), een combinatie waarvan bekend is dat ze wijnen geeft met rijke fruit aroma’s en frisse, tintelende zuren. De heuvels zorgen voor een bundeling van zonnewarmte, goede drainage en een natuurlijke bescherming tegen late nachtvorst. Het is er niet ál te warm, waardoor de druiven mooi langzaam rijpen en ze hun volle aroma potentieel kunnen ontplooien.
Voor de productie van Mergellandse wijn zijn uitsluitend edele druivenrassen toegestaan.
Het betreft rassen die hun oorsprong vinden in Noord-Frankrijk (Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay en Auxerrois) en Duitsland (Riesling, Rivaner, Gewürztraminer en
Dornfelder). De Mergellandse wijnbouwers zijn trots dat hun wijn deze Europese erkenning ontvangt.
Voorzitter Mathieu Hulst van de Verenigde Wijnbouwers Zuid-Limburg: “Het Mergelland is een gebied met een enorm potentieel. Nergens in Nederland zijn de omstandigheden voor wijnbouw zo gunstig als hier. Wij wijnbouwers wisten dat natuurlijk al langer. Nationaal zien we de laatste jaren steeds meer erkenning voor de bijzondere kwaliteit van onze wijnen, zowel in restaurants en wijnhandel als in de pers. Dat onze wijnen nu van Europa een beschermde status krijgen is voor ons een kroon op jarenlang hard werken. Ik weet zeker dat dit een belangrijke impuls is voor verdere groei van de wijnbouw in ons mooie Mergelland.”
bekijk het publicatieblad van de Europese Unie
Bron: Persbericht.