NederBelgische wijnkeuring 2014

NederBelgische wijnkeuring 2014: 3 x goud

NederBelgiElk jaar worden de Nederlandse en Belgische wijnen beter. Deze opgaande lijn is weer bevestigd tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2014 op 4 en 5 september j.l. Van de 176 ingeschreven Nederlandse en Belgische wijnen is 88% bekroond met een medaille of een keurzegel, dit betkent op z”n minst 75 of meer van de maximaal 100 punten. In 2013 en 2012 was dit resp. 70% en 63%. Dit jaar zijn 3 wijnen met een gouden medaille bekroond.

 

De uitreiking van de prijzen vindt plaats op 17 september 2014 om 16.30 uur in kasteel Amerongen in Amerongen. In totaal zijn er 56 medailles. De drie gouden medailles gaan naar Cuvée des Amis 2013 (Pinot Noir/Auxerrois/Pinot Blanc) van Domein Le Coq Frisé in Epen (L), Brut de Holset 2012 (Johanniter) van Wijndomein St Martinus in Vijlen (L)  en een Strowijn 2013 (Solaris) van Wijngaard Hesselink in Winterswijk (Gld).

 

Daarnaast zijn er 23 zilveren en 30 bronzen medailles. Van de bekroonde wijnen zijn er 35 wit, 12 rood en 9 rosé, terwijl van deze wijnen er 9 mousserend zijn.\

Net zo als verleden jaar (Wijngaard Hesselink) is er dit jaar een beste allround wijngaard voor de keuring van 2014, en dat is: Wijndomein St Martinus in Vijlen (L), de wijngaard met de hoogste score voor de 3 beste wijnen, in verschillende categorieën.

 

100-puntensysteem

 

Alle deelnemende wijnen zijn allereerst analytisch onderzocht op eventuele fouten. Vervolgens hebben twee panels van Nederlandse en Belgische wijnprofessionals verspreid over twee dagen alle wijnen geproefd en beoordeeld. Dit gebeurde volgens het internationaal gebruikelijke O.I.V. systeem waarbij een wijn maximaal 100 punten kan behalen. De keuring is uitgevoerd onder leiding van juryvoorzitter Frank Jacobs

.

De keuring wordt jaarlijks georganiseerd door het Wijninstituut Nederland (WIN) in samenwerking met Wijngaardeniersgilde Nederland en het Productschap Wijn.

 

Open Dag Nederlandse Wijngaarden

 

Nederland telt inmiddels rond 170 commerciële wijngaarden met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 300 ha. 

De prijsuitreiking is een onderdeel van de Nationale Wijnweek, gevolgd door een Open dag van de Nederlandse Wijngaarden in het weekend van 20/21 september en voor enkele wijngaarden het weekend van 27/28 september. 

Dan zijn er tientallen wijngaarden in heel Nederland opengesteld voor belangstellende bezoekers (zie voor de Nationale Wijnweek evenementen en de  wijngaarden met een open dag de agenda: www.nationalewijnweek.nl


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl