Welke wijn met | Pesach

Op 22 april is het voor grote groepen mensen in de wereld Pasen; deze Pesach valt dit jaar voor het eerst sinds lange tijd na ons Paasfeest. Pesach is een van de beroemdste Joodse feesten. Joden en Israëli’s over de hele wereld, religieus of seculier, zullen met hun familie dineren en daarbij het verhaal vertellen van de uittocht uit Egypte naar het Beloofde Land. Het staat bekend als het Lentefeest, het Eerste Oogstfeest, het Feest van de Ongezuurde Broden en het Feest van de Vrijheid. Pesach is de essentie van het Joodse verhaal, dat opkwam als een onafhankelijk volk en terugkeerde naar het Heilige Land. Maar…het is ook het Feest van de Wijn.

Wijn is een onderdeel van elke Joodse ceremonie. Bij Pesach wordt van iedereen verwacht dat hij of zij Arba Kossot vier (volle) glazen wijn drinkt. Kinderen drinken druivensap, maar volwassenen drinken wijn.

Pesach begint met de Seder-avond – waar het verhaal wordt verteld – met een feestelijke maaltijd. Het eerste glas wijn is het allereerste begin van de avond, hier start de Seder, dus het kan een mooie witte of een jonge rode wijn zijn.  Voor het hoofdgerecht, meestal vlees, is een rode wijn gebruikelijk. Het rituele derde glas is na de maaltijd, dat kan ook de rode wijn zijn. Het laatste vierde glas komt wat later op de avond ter tafel, dus een goede dessertwijn is zeker aan te raden.

Als u wordt uitgenodigd voor een Seder-avond, is het gebruikelijk om een ​​cadeautje mee te nemen. In dat geval is een fles wijn een zeer passend geschenk. Voor de Joodse en Israëlische wereld is Pesach de piekverkoopperiode van het jaar. 35-45% van de jaarlijkse omzet wordt behaald tijdens de periode vóór Pesach. Het is vergelijkbaar met de wijnverkopen in de decembermaand bij ons. Het is de meest cruciale tijd van het jaar voor importeurs, distributeurs en agenten van Israëlische wijn om wijn te verkopen.

Enkele wijnsuggesties voor Pesach, deze wijnen zijn allemaal kosher for Passover:

Golan Heights Gamla Sauvignon Blanc: Een superfrisse aromatische sauvignon blanc die het glas uitspringt van vreugde en jeugdigheid. Perfect om mee te beginnen.

Golan Heights Yarden Rosé: Een zacht fruitige rosé die door rosé -expert en Master of Wine Elizabeth Gabay is uitverkoren tot een van de beste rosé van buiten de Provence. Deze won ook goud bij Mundus Vini 2024.

Golan Heights Mount Hermon Red: Een soepele rode wijn met een goede prijskwaliteit verhouding. Deze won ook goud op Mundus Vini 2024. Easy-going en doordrinkbaar met veel rood fruit en zachte tannines.

Golan Heights Yarden Petit Verdot: Petit Verdot zie je niet vaak als mono-cepage, maar hier hebben we een kanjer te pakken. Zwoel met rijp rood en zwart fruit en cederhout en licht bloemig. Een volle gestructureerde en smaakvolle wijn.

Golan Heights Yarden Frozen Gewurztraminer: Dit is een Israelische Eiswein, de gewurztraminer wordt bevroren geperst. Een hele geconcentreerde en volle, fruitige, frisse aromatische wijn met appel en peer. Een vloeibare bonbon!

Vrolijk Pesach en een heel mooie lente.

 

ChvZ

De wijnen van Golan Heights worden geïmporteerd door De Monnik Dranken en zijn verkrijgbaar bij de betere slijter. Voor info over een adres in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl