9 – 10 | Pinotage-dag

Het is morgen Pinotage-dag. Ieder zichzelf respecterende druif heeft tegenwoordig een eigen dag, zo ook pinotage. Het is aan de ander kant niet lang geleden dat dezelfde druif uiterst omstreden was. Websites en Winebloggers als The Indian Wineacademy en FringeWine en Nederlands eerste Master of Wine Smulders schreven en spraken openlijk over hun antipathie die opborrelt als het over de pinotage gaat. De artikelen of praatjes beginnen meestal met een korte opsomming van de kenmerken van de druif om dan vervolgens over te gaan op ‘I am not a fan of this grape’ of ‘ik heb er eigenlijk helemaal niets mee’. Grotendeels wordt dat veroorzaakt door het vroeger kenmerkende gestoofde, gekookte, rubberen smaakje wat aan de wijnen hangt. ‘Rhubber wheels’ of ‘benzine’ hoor je dan roepen! Of ‘wat heeft dit met wijn te maken.’ Terwijl deze smaak veroorzaakt wordt door een ester, de zogenaamde isoamyl acetate, een bijproduct van het gistingsproces. Onderzoek wijst uit dat deze ester het druifeigen aroma van de pinotage beïnvloedt… Tja, dat kan gebeuren. Maar je kunt er ook iets aan doen.

Actually I love the grape, vertelt Alvi van der Merwe, eigenaar en wijnmaker van Alvi’s Drift. Hoewel maar 6% van Zuid-Afrika’s totale wijngaardareaal uit pinotage bestaat, is de druif bij Alvi’s Drift belangrijk. De pinotage staat bekend als een ‘good vineyard performer’ met diepgekleurde druiven; vroeg rijpend en met mooi verpakte zuren. ‘But you get the rubbery, oily taste with the fermentation. Secret is to ferment it cool and to keep the cap wet’. ‘People don’t even recognize our wines as pinotages’. Al proevend kun je ze niet meer dan gelijk geven. Het palatum biedt een zwart en rood fruitmandje met voldoende backbone om een braai te begeleiden. Dit fruitige, vrolijke, volle karakter vind je terug bij zowel de Signature Pinotage als bij de icoonwijn Verreaux.

Wat is dat dan toch met die aversie tegen pinotage? Het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de pinotage een kruising is tussen pinot noir – een erkend moeilijke jongen in druivenland – en cinsault, een geaccepteerd werkpaard onder de wingerds. Een ‘hard to get’ kwaliteitsdruif gekoppeld aan cinsaut, een druif die in Frankrijk wordt gerooid om er iets beters – cepages améliorateurs – voor in de plaats te zetten. Hoe kan een huwelijk tussen deze twee nu slagen? Daar moet de duvel tussen liggen! De opponenten vallen ook over de hoge opbrengsten van de druif, bij kwaliteitswijnen nimmer een pré. Ook daar is nu verandering in gekomen.

Meerdere producenten laten zien dat je van pinotage uiterst mooie producten kunt maken. Zoals bijvoorbeeld Bellingham, Lyngrove en Stellenbosch Vineyards. Chris Rabie van Lyngrove ‘there is so much  potential of this variety that I just wish people would put more effort into making pinotage. It is unique to our country and adds to the world of wine.’ Er bestaat nu al ruim 20 jaar een lijst van 10 toppinotages die zijn geselecteerd door professionals. En dat zijn niet de minste die daarop staan. Zowell Lyngrove, Bellingham en Alvi’s Drift hebben op die lijst gestaan met hun topcuvées.

Laten we eens kijken wat er in Nederland te krijgen is.

Albert Heijn heeft een prachtige geconcentreerde pinotage van Stellenbosch Vineyards. Goede prijs-kwaliteit verhouding.

Mitra verkoopt de wijnen van prijskwaliteit- topper Lyngrove. De Lyngrove Collection Pinotage komt het best gekoeld tot zijn recht en is bij het wijnmaakproces in contact geweest met hout. Veel wijn en veel fruit voor weinig geld. De Lyngrove Platinum Pinotage is krachtige wijn met veel fruit. Opvoeding op barriques geeft nog meer structuur en een vleugje cederhout. De platinum is een blockbuster met een elegant karakter.

Bellingham (verkrijgbaar in de Horeca en bij wijnspeciaalzaken) heeft de topcuvée Bernard Series van pinotage. Een zwoele, zachte, vol fruitige prachtwijn. Ook de Homestead serie heeft een pinotage, deze is rijk van smaak en elegant.

Alvi’s Drift (verkrijgbaar in de betere wijnhandel) maakt zoals gezegd de topper Verreaux, een wijn met balans, lengte, complexiteit en intensiteit én de Signature, een fruitige wijn met 8 maanden wijnopvoeding voor een goede backbone.

Er is voor iedere portemonnee een goede pinotage te krijgen. De Collection van Lyngrove kost
€ 5,99, De Signature van Alvi’s Drift is € 6,00 De Stellenbosch Vineyards € 8,99. Voor al deze drie geldt: véél wijn voor weinig geld.

De toppers kosten wat meer, maar dan heb je ook wat. De Lyngrove Platinum is verkrijgbaar voor
€ 16,99, De Bellingham Bernard Series kost € 19,95 en Alvi’s Drift Verreaux € 31,99. Drie wijnen om heerlijk van te genieten.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl