Proefweek 10: Orange Wines, Borsa Vini, Scott Kozel van Gallo, Tabasco en Winelife

Het was weer een drukke week in proefminnend Nederland. Ghislaine Melman trapte op maandag af met een proeverij van biologische wijnen in het hoofdstedelijke Casa 400. Een proeverij waarachter geen opdrachtgever zit, e.e.a. wordt gefinancierd vanuit de verkoop van tafels. De in Amsterdam woonachtig Simon Woolf gaf de workshop over orange wines. Er zijn nogal wat verschillende definities van orange wines, maar de enige juiste is z.i. ‘orange wines zijn witte wijnen gefermenteerd met de schil’. Daar komt nog bij: geen temperatuurcontrôle en geen spontane gisting plus gebruik maken van de aanwezige gisten op de schil van de druif. Dit alles geeft wijnen met veel smaak. Woolf begon in het Nederlands, maar werd door Melman snel verzocht over te gaan naar zijn moedertaal Engels.

Binnenkort zal er een boek verschijnen van de hand van Woolf, blijkbaar het eerste boek over orange wines. In Geörgië maken al ze al 8.000 jaar wijnen op deze manier, dit zijn de zgn. amphora of qvevri wijnen. Overigens kunnen orange wines natuurwijnen zijn, maar dit hoeft niet. Ze kunnen geoxideerd zijn, maar het kan ook net zo goed van niet. En een amphora is ook niet noodzakelijk. Er kwamen een aantal voorbeelden op de proeftafel van bijvoorbeeld Croci en Gsellman. En zelfs een souvignier gris uit Brabant van Dassemus, gemaakt in samenwerking met Simon Woolf. Orange wines hebben uitgesproken smaken en je moet ervan houden. Gastronomisch zijn ze zonder meer, met hun umami-achtige tonen.

Italië

Dinsdag kwam Italië ons land binnen in de vorm van Borsa vini. In de smaakvol ingerichte St. Olofskapel stonden talloze producenten uit de verschillende Italiaanse regio’s. Sommigen spraken goed Engels, anderen helemaal niet. Maar gelukkig liepen Heleen Schreuder van Italent en Martine Godegroid van ICE Brussel door de ruimte om iedereen bij te staan en eventueel te helpen door te vertalen. Een producent wik ik hier noemen en deze is nog niet present op de Nederlandse markt: Tornatore. Tornatore maakt een prachtige Etna Bianco en Etna Bianco Pietrarizzo. Italië is gewoon een fantastisch (wijn) land.

Gallo Fine Wines

Walraven|Sax organiseerde de donderdag een lunch in het Dortse restaurant Blanc, onderdeel van het Groothoofd hotel. Dit ligt aan een van de drukste vaarwegen van Nederland. Spectaculair wat je allemaal ziet langskomen incl. een frequent varende waterbus. Scott Kozel van Gallo Wines was de ster van deze lunch. Hij werkt al 20 jaar bij Gallo en is al die tijd actief bij de premium wijnen i.c. alle wijnen boven de 10 dollar. Dat zijn –  en dit was geen grap hoewel het hard to believe is – 220 verschillende wijnen. Sommige worden in hele kleine oplages gemaakt. Hij stuurt 40 andere wijnmakers aan. Gallo is natuurlijk gigantisch groot met een totaalaantal flessenproductie van pakweg 1200 miljoen. Wereldwijd heeft Gallo 5.000 mensen in dienst. Gallo heeft wineries in Nappa, Sonoma en Santa Barbera om er maar een paar te noemen.

Bij de lunch presenteerde Kozel een pinot gris, chardonnay en pinot noir van de Mac Murray winery in Russian River. Daartegenover zette hij de Gallo Signature Series. De cabernet sauvigon kwam van Louis M. Martini winery. Mac Murray uit Russian River levert subtiele cool climate wijnen. De Gallo Signature Series mogen er ook wezen. Verfijnde chardonnay en pinot noir en een stevige cavvwrenet. Mooie labels, ook niet onbelangrijk. De monocepages van Barefoot maken nog steeds het overgrote deel uit van de portfolio van Gallo, maar op termijn is het bedoeling dat de Fine Wines zeker de helft van het totaal gaan vormen. Zeker na deze proefmiddag is dat goed nieuws. Restaurant Blanc maakte er mooie gerechtjes bij. Rollade van tonijn met foie groi, coquilles met pata negra, zwezerik met zwarte truffel. Heel mooi!

Tabasco

Wat heeft tabasco nu met wijn te maken, zult u denken. Toch wel iets. Als er namelijk een product is wat een stroeve wijn soepel kan maken is dat peper. En pepers zitten er volop in Tabasco. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de pepersaus Tabasco verscheen. Het recept en het productieproces zijn sindsdien nagenoeg onveranderd gebleven. In 185 landen – van de 202 – wereldwijd is de saus bekend onder de naam Tabasco. De nazaten van peperboer Edmund McIlhenny maken het pittige goedje nog altijd zonder enige toevoeging van slechts drie ingrediënten: pepers, zout en azijn.

Ik proefde bij een stroeve cabernet sauvignon drie verschillende Tabasco’s: de gewone, de hete habanero en de BBQ Chipotle. De cabernet sauvignon werd soepel als een jonge hinde van vooral de BBQ versie. Het helpt echt. De andere twee hadden ook een soepelmakend effect, maar het beste resultaat was bij de Chipotle.

En tot slot..over Winelife is deze week tegen alle verwachtingen in nog niets bekend gemaakt.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl