Op de dag dat de meeste Nederlandse wineprofessionals naar ProWein 2018 gingen, reisden wij af naar Kasteel Engelenburg in Brummen. Dit kasteel is in 1988 door Johan de Lange verbouwd tot een exclusief hotel. In 2005 nemen Johan en Carin Agricola Kasteel Engelenburg over. Het hotel wordt uitgebreid met het Kaapse Huis, een kopie van een Zuid Afrikaans wijnhuis. Sinds 2010 maakt Kasteel Engelenburg onderdeel uit van Relais & Chateaux. Gault & Millau koos Kasteel Engelenburg als Hotel van het Jaar in 2016. Het kasteel is schitterend gelegen aan de rand van de Veluwe en heeft prachtige kamers. Het hotel is door de voorliefde van de huidige en vorige eigenaren Zuid-Afrikaans georiënteerd. Je vindt overal Afrikaanse accenten en de wijnkaart is voor 90% Zuid-Afrikaans. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Engelenburgs sommelier Arjen Pleij i.s.m. Udo Göebel hier een proeverij organiseerde met *****Platter wijnen. Platter-jurylid en Master of Wine Cathy van Zyl luisterde het geheel vrolijk en met kennis op. Twintig geïnteresseerde particulieren schreven zich in en ondergetekende zat ook aan.
De Platter’s is de meest complete Zuid-Afrikaanse wijngids. Met een kleine 8500 wijnen van 941 bedrijven. 121 wijnen verwerven in 2018 de felbegeerde begeerde ***** status, 45 daarvan stonden bij Engelenburg op de proeftafel. Het gaat te ver om ze hier allemaal te beschrijven, maar een paar wil ik er noemen:
Hamilton Russell chardonnay 2015; licht zwoel en heel subtiel
De Morgenzon Reserve Chardonnay 2016; wat zwaarder aangezet dan de Hamilton Russell, maar met een ongelofelijk potentieel.
Mullineux white blend 2014: een chenin based blend, in barrel gefermenteerd. Bijzonder complex.
Beeslaar pinotage 2013: een blockbuster met 14.5% en tegelijk een pinotage die alle negatieve verhalen over pinotage naar het verleden verwijst. Rijk, opulent, lengte en elegant.
Hamilton Russell pinot noir 2015: subtiel, elegant, fruitig, mineraliteit en lengte. Altijd al een favoriet.
Bij het mooie diner – vijf gangen waarvan 4 met vis – viel vooral de multi-blend Sadie Family Palladius van chenin blanc, grenache, marsanne, semillon, semillon gris, viognie, clairette-blanche, roussane, verdelho, colombard, palomino uit Swartland, 2015 op. Dit is zo’n wijn waar je nooit over raakt uitgesproken, van iedere druif vind je wel iets terug.
En zo werd het een heel aangename avond waar iedereen genoot en zich vermaakte. Engelenburg doet dit vaker samen met Udo Göebel. Deze keer was het alleen een proeverij met diner, er kon niets besteld worden. Soms kan dat wel. In de bar werd het daarna nog heel gezellig. Een aanrader!
DGT
In de loop van de week vingen we op dat De Gouden Ton het met een filiaal minder zal moeten stellen. Arnaud Heijmerink van De Gouden Ton Amstelveen gaat na half april zelfstandig door met zijn wijnhandel. Hij zal nog wel gedeeltes van het assortiment van de Gouden Ton verkopen, maar is dan geen franchisehouder meer.
Goût de France
Op donderdag togen we naar Den Haag waar de Franse residentie een champagne proeverij met oesters organiseerde. Dit gebeurde in het kader van de Goût de France. Het Franse dejeuner is UNESCO-werelderfgoed en dat wordt ieder jaar op 21 maart gevierd. Dit jaar op de 22e omdat het gisteren verkiezingsdag was én omdat Emmanuel Macron gisteren op staatsbezoek in Nederland was. Nu heeft Macron al laten weten dat hij zowel ’middags als ’avonds wijn drinkt i.t.t. zijn blauwe-knoop-voorganger Sarkozy. Hij zal er dus zeker geen bezwaar tegen hebben dat er ’ochtends champagne op de ambassade wordt gedronken.
Door een misverstand belandde ondergetekende bijna op de naastgelegen Japanse ambassade, maar door tussenkomst van de efficiënte Michèle Lainé kwam het allemaal nog goed. Ambassadeur Philippe Lailliot hield een korte toespraak ter verwelkoming en werd vervolgens zelf tot erelid benoemd van de aanwezige Euro-Toques vereniging. Nadat hij een fles champagne had gesabreerd diplomeerde de ook aanwezige Confrérie de Sabre d’Or hem officieel tot sabreur. Daarna kon het gezelschap gaan genieten van de verschillende champagnes en ander Frans mousserend die door The Grand sommelier Lotte Wolf werden ingeschonken. Onder andere een Roederer rosé en een Dom Perignon 2006, Demoiselle en ook Limoux’ Bulles nr. 1 en Cremant de Loire. De diverse oesters pasten er allemaal perfect bij. Uit de keuken kwamen er warme-oesters-bereidingen. Op de donderdagavond is er ter ere van de Goût de France nog een groot diner op de ambassade. Ambassadeur Lalliot vertelde nog dat de kok van de Franse ambassade – wat niemand verwacht – een Nederlander is en dat bewijst maar weer eens hoe de NL-cuisine opstoomt in de vaart der volken. Alle champagnes en wijnen komen deze avond uit de eigen ambassade kelder.
Het was weer een wonderschone proefweek.
Tot de volgende keer.
Charlotte van Zummeren