Rosé: welke gaan we drinken als het zomer wordt?

We hebben een strenge zomer, maar… komende week schijnt de zon zich te laten zien. Bij zon hoort rosé! Winebusiness.nl presenteert graag een lijst met mooie rosé’s. Importeurs en supermarkten stuurden hun wijnen in. Straks de selectie.

Even in het kort

Zo’n twintig geleden wisten roséwijnen zich slechts met moeite staande te houden naast de witte en rode wijnen. In de afgelopen jaren is de populariteit van rosé enorm toegenomen. Op ProWein afgelopen voorjaar was er zelfs een enorme stand ingericht met enkel rosé’s uit de Provence en dat waren er heel wat. Naar verluidt wordt er overigens nu in Frankrijk meer rosé gedronken dan wit. In Nederland (uit de laatste kerncijfers van 2013 van het Productschap Wijn) is ongeveer 10% van de wijnconsumptie rosé. De jaren daarna stijgt dit langzaam. De verwachting is dat rosé en witte wijn een groter marktaandeel gaan krijgen en dat het aandeel rode wijn daalt. [1]

In 2014 produceerde Frankrijk meer dan 7,5 miljoen hectoliter roséwijn. Dat is bijna een derde van de wereldwijde productie rosé  (24 miljoen hectoliter). Tussen 2002 en 2014 is de roséproductie met maar liefst 50% toegenomen. De meeste rosé komt uit de Provence en Middellandse Zee, maar ook de Loire is een grote rosé producent.[2] Kortom, rosé is populair!

Hoe maak je rosé?

Voor rosé zijn er vier mogelijkheden, hoewel de vierde officieel niet mag in Europa voor stille wijnen. De eerst is licht persen (met bijvoorbeeld een pneumatische pers), de kleur zal dan licht zijn. De tweede methode is om licht geperste druiven langer te laten inweken. Hoe langer de periode, hoe donkerder de wijn zal worden. Bij de derde ‘saignée’ methode wordt van het eerste aflopende sap van druiven bestemd voor rode wijn, rosé gemaakt. Rode wijn toevoegen aan witte wijn wordt in de champagne gedaan en buiten Europa.

De proeftafel

Het overgrote deel wat werd ingezonden kwam uit Frankrijk, vooral uit de Provence en Pays d’Oc. Eén wijn uit Zuid-Afrika is een blend van chardonnay en pinot noir. Zelf noemen ze het stille champagne, maar gezien de zalmroze kleur is het ook een rosé. De meeste wijnen zijn gemaakt van grenache eventueel aangevuld met syrah en cinsault, die van buiten Frankrijk en een enkeling in Frankrijk hebben een ander druivenras.  De wijnen komen van Albert Heijn, Plus, Groupe du Vin, LFE, De Bruijn Wijnkopers, Bosschendal en Vinox.nl

Uit de Provence zijn favoriet:

 

 • Villa d’Aix en Provence rosé 2016: zeer verfijnd, subtiel en elegant. In een prachtig licht bol aflopende  fles. Uitsluitend verkrijgbaar in de Horeca.
 • AH Excellent Selectie Côtes de Provence 2016 – Albert Heijn – € 6,99
  Deze wijn is gebotteld in de amfora fles van de Provence en is een speciale selectie voor Albert Heijn. De Provence ten top: verfijnd, licht bloemig en vettig. Genieten. Uitstekende prijs|kwaliteit verhouding.
 • La Coste Rosé 2016 – Provence € 13,50 – De Bruijn Wijnkopers.
  Gebotteld in een mooie bol aflopende fles, zeer chic, elegant en mineralig ‘kiezelig’. Topper.
 • Chateau Cavelier – resp. € 9,99, € 11,99, € 16,50 – verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel:
 1. 360 de Cavalier 2016: rond, soepel, romig
 2. Cuvée Mariaflance 2016: zacht en bloemig. Prijs|kwaliteit topper
 3. Grande Cavalier 2016: Gebotteld in een champagneachtige fles. Ultieme verfijning, een verwenwijn.
 • Domaine de Saint Ser rosé – Albert Heijn – € 9,99: gebotteld in een stevige ietwat uitvergrootte Bordeaux fles. Bio-dynamisch, een dijk van een rosé, subtiel en krachtig met veel fuit.

Frankrijk buiten de Provence:

 • BIB La Découverte Domaines Preignes de Vieux – Pays d’Oc- Vinox.nl – 5 liter € 30,00: sappige, fruitige wijn met veel verdieping. BIB blijft wel 40 dagen houdbaar. Aanrader! Verkrijgbaar online Vinox
 • Les Dauphine Côtes du Rhône rosé 2016 – Albert Heijn – € 5,99: fris, fruitig, sappig. Heerlijke rosé voor alledag.
 • Le Bijou de Sophie Valrose rosé 2016– Albert Heijn – Cabrières – € 6,99: naam is een eerbetoon aan alle vrouwen die in een wijngaard werken. Véél fruit, sappig! Een doordrinker.
 • Ollieux Romainis Rosé 2016 – Corbières – De Bruijn Wijnkopers – € 9,75: elegant, sappig, fruitig en kruidig.
 • Cuppucine rosé 2016 – Corbières – De Bruijn Wijnkopers – € 7,50: zusje van voorgaande. Heerlijk lichte doordrinkbare rosé.
 • Domaine Galetis 1684 rosé 2016 – De Bruijn wijnkopers – € 7,25: Uit Vin de Pays de la Cité de Carcassonne en 100 % merlot. Er staat oak barrel op het label, vind  dat niet terug bij de omschrijving. Licht rokerig, fruitig en licht. Echt wijn. Bijzonder!

Buiten Frankrijk:

 • Bosschendal chardonnay pinot noir 2016: elegant, rijk en met lengte. € 12,50 verkrijgbaar online Bosschendal
 • HEMA Summer is a state of mind – Pays d’Oc – € 5,50: vrolijke, sappige rosé afgesloten met een ‘Exota’ plopstop.
 • Marques de Cacares Rosado 2016 – tempranillo – PLUS – € 7,99: wat donkerder van kleur, véél sap en fruit, mooi droog.

 

Laten we hopen dat de nazomer lang duurt, want met deze rosé’s is het genieten geblazen.

ChvZ

 

Met dank aan Albert Heijn, Plus, Groupe du Vin, LFE, De Bruijn Wijnkopers en Vinox.nl

 

[1] In de kerncijfers 2013 had rood een aandeel van 45% en wit ca 30%. Overige zijn rosé en mousserend/versterkt.

[2] Tavel, de appellation uitsluitend voor rosé grenzend aan Chateauneuf du Pape, wordt in Nederland niet veel verkocht, helaas. Hoewel Henri Bloem met Lafond Roc-Epine een topper in huis heeft voor € 10,00


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


  Hoofdmenu
  error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl