Sloveense wijnen 2

Sloveense wijnen: betaalbare doordrinkers

darinko ribolica 2Op dit moment telt Slovenië zo’n 30-40.000 wijnboeren, waarvan maar 300 serieuze wijnmakers, die gezamenlijk 16.000 hectare wijngaard bezitten met een totale productie van 125 miljoen flessen wijn. Slovenië produceert vooral witte wijn maar rode wijn wordt steeds populairder. De voornaamste rode druif is refosko en voor wit de welsh riesling, italico, die voornamelijk in blends voorkomt.

Traditiegetrouw volgden ze het Oostenrijkse systeem, gericht op single variety, maar het blenden van druiven komt steeds vaker voor. Ook het houtgebruik is onderhevig aan veranderingen. Werd vroeger veelal grote houten Sloveens houten vaten of barriques. Nu gaan ze steeds meer over op Frans houten vaten.

 

Drie belangrijke wijngebieden

 

Podravje – Drava vallei – in het noord/oosten

Ook wel het Sloveense Toscane genoemd. Langs de rivier de Drava. Grenzend aan het Oostenrijkse Steiermark, Hongarije en Kroatië, Hier komen o.a. de in Nederland verkrijgbare Puklavec wijnen vandaan. Het gebied van de mousserende wijnen, de Slovenen produceerden in 1852 al een mousserende wijn gebruikmakend van de methode champenoise, en eiswein. Het kenmerkt zich door strenge winters, warme zomers, en een lange herfst. Bijna alleen witte wijnen van welschriesling, furmint, renski rizling, morillon en sauvignon blanc.  Aromatische wijnen met finesse in Elzas stijl. Het is het grootste wijngebied van Slovenië.

 

Posavje – Sava-vallei – in het zuid oosten.

Langs de rivier de Sava. Een gebied met weinig internationale bekendheid. Vooral bulkwijn. Hier maken ze trouwens meer rode wijnen dan witte. Daarnaast wat mousserende wijnen en droge lichte, vineuse wijnen van de rumeni plavec. Ook bekend om hun eenvoudige lokale blend-wijnen zoals de roze Cviček i.e. een copie van de Oostenrijkse schilcher; een blend van wit en rode druiven, en rode blaufrankisch allemaal voor eigen markt.

 

Primorska – kustgebied – in het noord westen en grenst aan het Italiaanse Friuli en de Sloveense Riviera.

sloveens landschapHet meest prominente van de drie. Dit gebied deed als eerste een poging om op de internationale markt erkenning te krijgen voor hun kwaliteitswijnen. Zo’n 2000 hectare aan wijngaarden van klei, leisteen en mineraal leveren volle aromatische droge witte wijnen. Door de mix van Mediterraanse invloeden en de nabije Alpen krijgen de wijnen meer structuur en mooie zuren. Een van de meest voorkomende witte druiven is rebula, in Italie ribolla gialla genoemd. Maar ook chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris, rebula en friulano. Het gebied is ook belangrijk voor haar mooie stevige rode wijnen. Na refosko is merlot hier het meest aangeplant .

Coöperatie

sloveens tapjeGoriŝka Brda is zonder twijfel een van de beste wijnregio’s van Primorska. Het ligt gebroederlijk naast de heuvels (collio) van Friuli, het witte wijngebied van Italie. Het dorpje Dobrovo, is het economische centrum van deze regio en ligt te midden van de wijngaarden op zo’n 130 meter hoogte. In dit dorpje is een van de meest toonaangevende producenten  gevestigd, de coöperatie Vinska Klet GoriŜka Brda, spreek uit als Burda. Brda betekent heuvels.

De cooperatie is eigendom van 470 leden en is opgericht in 1962. Onder de bezielende leiding van oenoloog en wijnmaker Darinko Ribolica maakt deze grootste wijnproducent van de regio hier verschillende wijnen voor verschillende markten en kennen ze verschillende technieken voor verschillende wijnen. ‘De laatste vijf jaar richten we ons steeds meer op de frisheid in een wijn’. De wijnkelder heeft een capaciteit van 18 miljoen liter. Sinds hun oprichting zijn ze zeer actief betrokken met de promotie van de regio en ondersteunen vele plaatselijke activiteiten zoals de jaarlijkse fietsmanifestatie die het eindpunt bij hun wijnkelders kent alwaar de sportievelingen onthaalt worden op eten en drinken.

Goriŝka Brda maakt wijn met vier verschillende kwaliteiten hieronder in oplopende kwaliteit/prijs:

  1. Villa Brici  en Venia, entry level
  2. Quercus (betekent eik)
  3. Baqueri
  4. A+

Krasno, alleen voor de horeca

 

Proefnotities:

 

Wijn 1 Wit: Villa Brici 2012 Pinot Grigio (Sivi Pinot)

Om veel kleur te voorkomen worden de druiven vroeg geplukt en snelle pressing voorkomt teveel kleur van de schil. Lekker droog, licht en klein bittertje. Geur van witte bloemen en wit fruit. Amber en kamperfoelie. Intens en vol van smaak.

Prettig glas. Verkrijgbaar bij MITRA      € 5,99         

NB in dezelfde serie is er ook een cabernet/merlot voor € 5,99

 

Wijn 2 Wit: Villa Colles 2012 Chardonnay

De chardonnay heeft het zeer naar zijn zin in deze region en dat is te proeven. Rijp fruit (ze wordt na de pinot gris en de pinot noir geplukt) maar niet overheersend, lekkere ‘schone’ wijn met de zo herkenbare chardonnay rondeur. Verkrijgbaar bij Dirck III  € 4,99     

In dezelfde serie is er ook een cabernet/merlot voor € 4,99

 

Wijn 3 Wit: Venia 2012 Rebula

Dit is de belangrijkste varieteit. In het gebied . Hij moet het echter niet van zijn fruit hebben maar meer van zijn frisse mineralige aanpak. Het voordeel is dat rebula een lager alcohol heeft (12%) en iets hoger in zijn zuren, zit, dus proeft jong als een frisse maar hartige boerenmeid. Verkrijgbaar bij de SPAR   € 4,99

N.B.: In dezelfde serie is er ook een cabernet/merlot voor € 4,99

 

De volgende wijnen zijn nog niet op de Nederlandse markt:

Een heuse ‘ladykiller’ is de Krasno  2012 Pomladno Belo (pomlad betekent lente)

Deze zogenaamde lentewijn heeft een super aantrekkelijke fraicheur, sappig, en mineralig, De wijn wordt gemaakt van drie druiven (de Chardonnay (op inox), robola en de sauvignonnasse) die alledrie hun eigen persoonlijkheid toevoegen.

Richtprijs tussen de 10 en 11 euro.

De volgende level van de cooperatie zijn de wijnen uit de Quercus lijn. Een paar euro duurder (tussen de 6,50 en 7,50 euro) maar stuk voor stuk juweeltjes van wijnen. Of je nu de rebula, sauvignonnasse (vroeger tokaij genoemd, ook bekend onder sauvignon gris) of de sauvignon blanc, met schroefdop !, proeft. Het zijn volle rijpe en intense wijnen.

De Quercus, betekent eik, Sivi Pinot (Pinot gris) 2012 springt er op zijn beurd weer uit. Prachtig aromatisch, intense neus. Een goddelijke zeer betaalbare wijn.

 

Rode wijnen:

Het gebied staat ook bekend om zijn goed intense rode wijnen. Van de baqueri lijn ,vernoemd naar de Hertog die hier in 1957 de cooperatie begon, proeven we:

 

Wijn 4 rood :Baqueri Barrique merlot 2008

Een zweem van vanilla en venkel, licht branderig, zacht fruit, iets drogend. Mocht een jaartje eerder geopend worden.

Wijn 5 rood: A+ Red 2008 (Aplus Rdec)

Gemaakt als een bordeaux blend  redelijk hoog in alcohol (14%) maar niet storend in de smaak. Puur integer, geintegreerd vanille, prachtig sap. Rond de 25 euro. Helaas zijn de Krasno, Quercus en de Baqueri wijnen nog niet in Nederland verkrijgbaar maar wellicht heeft de importeur LFE die inmiddels de Villa Brici wijnen heft omarmd, de smaak te pakken. De wijnen zijn doordrinkbaar en gastronomisch zeer inzetbaar.

Slovenië is ambitieus en enthousiast. De wijnen mengen zich zonder vrees op de internationale wijnmarkt met een prima resultaat. Slovenië komt er wel.

 

Sloveens woordenboekje:

Beli = wit

Rdec = rood

Sivi = grijs

Namizno = tafelwijn

Deželno vino PGO = landwijn

Kakovostno ZGP = kwaliteitswijn

Vrhunso vino ZGP = premium wijn

Suho = droog

Polsuho = half droog

Polsladko = half zoet

Sladko = zoet

Pozna trgatev = spatlese

Jagodni izbor = beerenauslese

Ledeno vino = eiswein

 

Door Janna Rijpma

Foto: wijnmaker Darinko Ribolica 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl