Jan-Willem van der Hek heeft met Dat smaakt naar meer een laagdrempelig wijnboek geschreven. Er staat van alles in; hoe je wijn maakt, hoe je proeft en hoe je kunt leren van wijn. Zoals: bewaar een fles met kurk, dan vergeet je nooit hoe kurk ruikt. En: laat een fles witte wijn halfvol zonder kurk op het aanrecht staan, dan proef je na een maand hoe en geoxideerde wijn smaakt. Van der Hek geeft ook voorbeelden van proefformulieren. Wanneer heb je de wijn gedronken, wat is de prijs, wat proefde je en wat spreekt je aan. De ondertitel is niet voor niets: ontdek de wijn die bij jou past. Hij gaat uitgebreid in op verschillende druivenrassen en geeft herhaaldelijk tips voor een #wijnbucketlist, zoals de twee hierboven. Van der Hek vertelt over zijn ervaringen en anekdotes, evenals die van restauranthouders, andere sommeliers en wijnverkopers. Dat smaakt naar meer biedt volop tips: hoe bestel je een écht lekkere wijn in een restaurant? Waar let je op in de wijnwinkel? Maar ook: welke wijnglazen gebruik je? Wat is een goede serveertemperatuur? En wat doe je met wijnvlekken? Het is vlot en aangenaam geschreven. Geschikt om stukjes uit te kiezen of in een keer uit te lezen. Gewoon een leuk wijnboek.
Jan-Willem van der Hek (1986) is De Beste Sommelier van Nederland (in 2012/13 en 2016/2017). Hij is al tot twee derde gevorderd met zijn studie tot Master Sommelier en dat is geen kattenpis. Jan-Willem is eigenaar van flex4wine waar hij diverse restaurants adviseert over wijnspijs en het samenstellen van de wijnkaarten, hij adviseert particulieren over wijnen en is adviseur voor Lidl Nederland.
Jan-Willem van der Hek
Dat smaakt naar meer
Uitgeverij Spectrum
176 pagina’s, flexibele cover
Prijs: € 20,–