Stellenbosch is een stuk groter dan dat je op het eerste oog zou denken. Het wijngebied bestaat uit 7 zogenoemde ‘wards’ (zie onder) en je kunt lang rondrijden voor je op de plaats van bestemming bent. Dat geldt ook voor de ward Devon Valley, waar de Nederlandse ondernemers Fons en Marianne Aaldering in 2004 neerstreken. Anno 2025 staat hier een state-of-the-art winery met een enthousiast team. Marianne en Fons zijn inmiddels weer voornamelijk in Nederland en hun jongste dochter Jacqueline heeft nu de zorg voor de winery. Zij is daar bezig met wijn maken en aanverwante zaken, zoals hospitality en financiële zaken, maar ze helpt evenzogoed bij de oogst.
Naast de winery is er ook dus oog voor hospitality. Aaldering Vineyards & Wines – Luxury Lodges – zoals de officiële naam luidt – is 24 hectare groot en bestaat uit luxe lodges met alles erop en eraan. Bovendien kunnen 4 gasten hun intrek nemen in het Winemakers Penthouse en Aaldering bemiddelt bij een appartement dicht bij de kust van de Westkaap. Kortom, Aaldering is een ondernemend bedrijf.
Alles erop en eraan geldt ook voor het wijnbedrijf. Door onderzoek en bodemanalyse zoekt Aaldering de beste wijngaarden voor de verschillende druiven uit. Satellietbeelden en een geavanceerd solarsysteem zorgen ervoor dat alleen de beste druiven van Aaldering gevinifieerd worden en dat de wijnen specifiek zijn voor het terroir.
Aaldering Vineyards & Wines maakt vier types pinotage. Een houtgerijpte, dit is de klassieke versie die 24 maanden op hout heeft gerijpt. Een fruitige pinotage met de naam Lady M, een stille witte wijn van pinotage, Pinotage Blanc de Noir genaamd, en een houtgerijpte pinotage rosé. Daarnaast produceert Aaldering een sauvignon blanc, een chardonnay, een shiraz en een blend van cabernet sauvignon en merlot. De cabernet sauvignon met merlot is een stevige jongen met veel fruit en dat geldt ook voor de shiraz, die daarnaast ook kruidigheid kent. Tot slot produceert het huis in unieke jaren een Late Harvest Sauvignon Blanc. Laten we een aantal wijnen wat beter bekijken.
De Chardonnay komt van een klein plot in Devon Valley, slechts drie van de 24 hectares zijn beplant met chardonnay. De wijn rijpt op de druivenvelletjes en op eikenhout, maar is subtiel met gedoseerde vanille-invloeden. Een hele zachte en fruitige chardonnay.
De Pinotage Blanc Bijna is kristalhelder met prominente aroma’s van aardbeien, groene appel, peer en banaan. De wijn is tropisch en zacht met wit fruit en fijne zuren.
De Pinotage is dieppaars van kleur met zwart fruit, paddenstoelen en cacao en een duidelijk merkbare houtopvoeding. Fluweelzachte tannines met donker fruit. Dit is een pinotage met een hoofdletter. Iets bij eten en dan genieten.
Lady M is een pinotage zonder houtopvoeding. Een sappige wijn met zwart en rood fruit. Vol van aard, met fluweelzachte tannines. Fruitig, rond en zacht met een duidelijke mineraliteit en frisheid. Licht koelen verdient aanbeveling.
De Shiraz is een zwart fruitmandje in combinatie met kruidnagel en witte peper en vanille. Een krachtige en intense wijn met bramen, kersen en kruidigheid én pit. Dit is een karakteristieke jongen, doet het goed bij de dis.
De Late Harvest SB is een bijzondere wijn gemaakt van overrijpe sauvignon blanc druiven, druiven die een nobele rotting – boytritis – hebben ondergaan. 2016 is het eerste jaar dat Aaldering deze wijn heeft kunnen maken. Het tijdstip van oogsten is heel belangrijk, het is snel te vroeg of te laat. In 2016 waren ze precies op tijd. Deze wijn kan 10 tot 15 jaar ouderen en eenmaal open blijft de wijn in de koelkast wel drie weken goed. Tropisch fruit met hazelnoot, vanille en kruidigheid. Goed bij desserts en kazen. En bijzonder, want je ziet deze wijn niet vaak.
De wijnen van Aaldering worden geïmporteerd door Fourcroy en zijn verkrijgbaar bij de betere wijnhandel; de prijzen liggen rond de 25 Euro.
ChvZ
De Zuid-Afrikaanse wijnwetgeving wordt het WO-syteem genoemd, waarbij WO staat voor Wine of Origin. Het land is opgedeeld in regio’s met districten. Binnen een district kunnen Wards en Estates bestaan.
Binnen deze Zuid-Afrikaanse wijnwetgeving is:
- Region: de streek met daaronder een of meer districten. Zuid-Afrika kent 6 Regions.
- District: te vergelijken met de Franse appellation, een herkomstgebied
- Ward: subgebied in een district met specifiek karakter, zoals bodemtype, heuvellandschap etc.
- Estate: De wijngaarden zijn van één winery en de druiven moeten hiervandaan komen. Als alle druiven van 1 wijngaard komen, mag de wijngaard op het label vermeld worden.
Stellenbosch kent 7 Wards, de eerste (Simonsberg) is in 1980 opgericht en de laatste (Polkadraai Hills) in 2006. De andere 5 Wards zijn: Jonkershoek Valley, Papegaaiberg, Bottelary, Devon Valley (o.a. Aaldering) en Banghoek