Tenuta Luisa uit Friulli
Valentina Ursic staat met Joke Holster het journaille enthousiast op te wachten. Ursic is namelijk marketing manager van het wijnbedrijf Luisa ‘my sirname is Slovenic, that says l lot of our winedistrict’. Het Italiaanse Friuli is een buurman van Slovenië en in die zin minder bekend en minder 100 % Italiaans. Het eerste wat opvalt is het label van de wijnflessen. Tenuta Luisa lijkt een klein wit rechthoekig label te hebben, maar schijn bedriegt.
Daaronder zit een groot zwart oppervlak en daar staat helemaal onderaan de naam van het druivenras op. Deze zwartwitte lijn is doorgezet in het promotiemateriaal van de familie Luisa. Inderdaad: de Tenuta is een familiebedrijf. In Nederland maken familiebedrijven eenderde uit van het bedrijvenbestand. In familie minnend Italië zal dat ongetwijfeld niet minder zijn. Tenuta Luisa heeft haar wortels in de DOC isonzo, in het noodoosten van Italië, helemaal rechts in de zogenoemde kaplaars.
Friuli
Friuli is voornamelijk bekend om zijn witte wijnen ‘though we make some extraordinary red’ en dat zal later inderdaad blijken. Het gebied Friuli telt 8000 vierkante meter waar 1500 bedrijven 3000 hectare wijngaardareaal verdelen. Friuli heeft als buren Oostenrijk en Slovenië. In het zuiden ligt de Adriatische zee en in het noorden de alpen. De streek ligt daardoor op het kruispunt van twee luchtstromen: de warme Sirocco en de koele Bora. Vooral de Bora leidt tot langzame rijping, concentratie en meer balans. Het terroir is mineraalrijk wat mede bijdraagt aan dat karakteristieke Italiaanse bittertje.
Tenuta Luisa
Luisa is één van de grootste bedrijven van de regio. ‘Our family has 120 hectares, 85 are onder vine’. De DOC Isonzo ligt rechtsonder in Friuli bij de steden Cormins en Gorizia. Hier komen de witte wijnen vandaan. De wijngaarden met rode druiven staan meer zuidelijker in Corona en Mariano. Het terroir in Isonzo heeft wat meer gravel dan de andere gronden in Friuli.
In 1771 ging de eerste voorouder aan de slag en vier generaties verder zijn er nog steeds Luisa’s ‘in charge’. Het bedrijf maakt een grote range wijnen met twintig uitgelezen producten. Die zijn niet allemaal in Nederland, daarvoor moeten we naar Friuli. Deze reis is overigens wel aanbevelenswaardig, want de familie heeft een state of the art winery neergezet met een aantal hotelkamers. Tot die tijd kunnen we hier in Nederland genieten van de friulano, ook in een ver pre-EU-verleden bekend als tokaj. Een strogele kleur, een filmend palatum met fruit en amandelen. Een typische Italiaanse wijn.
De sauvignon blanc mag er ook wezen. Deze druif kreeg een koele vergisting en rijpte 9 maanden in tanks en op fles. Een goudgele kleur met zilvergroen schijnsel. Fris en zuiver met kruisbessen, maar niet overdreven. De fruitige aanzet gaat over in een elegante smaak met fijne zuren; elke slok is zuiver en verfrissend.
En dan komen we bij de pinot grigio. Deze van oorsprong uit Bourgondische druif werd in het begin van de 19e eeuw in Noord-Italië geïntroduceerd. De laatste jaren is de vraag naar en het aanbod van de pinot grigio over de gehele wereld spectaculair gestegen met niet altijd de beste wijnen als resultaat. Dat geldt in ieder geval voor het product van Luisa. Door oude tradities te combineren met moderne technieken heeft het wijnhuis Luisa een uitstekende wijn ontwikkeld, die door velen gewaardeerd wordt om zijn aangename karakter. Met zijn bloemige neus, tropisch fruit in het palatum en de elegante structuur is Tenuta Luisa’s pinot grigio een topper.
Een van de rode wijnen van Luisa is de 100 % cabernet franc en deze wijn krijgt geen hout te zien: acht maanden rust op de lees en drie maanden op de fles. Een wijn die licht gekoeld het beste tot zijn recht komt. Intens fruitig, vol en met fijne zuren. Een rode wijn om spijzen te begeleiden, geen wegtikker.
Wijn en spijs bij Halvemaan
Valentina Ursic van Tenuta Luisa en Joke Holster van Vos & Partners nodigden het journaille op de tweede dag van de Wine Professional uit bij restaurant Halvemaan in Buitenveldert. Zoals veel restaurants was Halvemaan weer voor het eerst open na de kerstvakantie. Bij de Friulano een vloeibare salade van o.a. inktvis. De sauvignon ging de dans aan met vegetarische knisperige canneloni. De pino grigio kreeg de konings combinatie met heilbot, amandelpuree en geroosterde calamaris. Bij de cabernet franc een super krokant kipgerecht. Halvemaan zit al een eeuwigheid op dit adres in Buitenveldert met daarbij ruim voldoende parkeergelegenheid en de man is een kookkunstenaar. Toch blijft hij een relatieve onbekendheid tussen de Nederlandse kooksterren en dat moeten we maar koesteren. Want onbekend maakt onbemind gaat hier in ieder geval niet op.
Charlotte van Zummeren
foto: Valantina Ursic