Een Spätburgunder van wijnhuis Thörle is eerder deze maand door James Suckling met 99 punten beoordeeld en opgenomen in diens wijn top-100 van 2024. Gastschrijver Sander de Vaan sprak voor zijn Wijngids Duitsland met Christoph Thörle, mede-eigenaar van dit boeiende domein uit Rheinhessen.
De voorouders van Christoph en Johannes Thörle waren al in de 17de eeuw actief als wijnmakers in Saulheim (18 km ten zuiden van Mainz). In 2006 namen de broers het wijngoed over van hun ouders en sindsdien ligt de focus voornamelijk op droge wijnen van riesling, silvaner en de verschillende burgunderrassen.
In totaal beheren ze 30 ha in het noordelijke deel van het Hügelland. En dat doen ze met succes. Zo riep James Suckling de Thörle Hölle Spätburgunder Rheinhessen 2022 uit tot een van de allerbeste Pinot Noirs ter wereld (99 punten) en genoot Queen Elizabeth II tijdens een staatsbanket met o.a. Angela Merkel van een Réserve Chardonnay van deze wijnmaker.
Christoph Thörle: ‘Wijnbouw is een lange termijnproject dat vele generaties omspant. Ieder jaar tref je andere omstandigheden en moet je jezelf opnieuw uitvinden. In deze tijd van globalisering vormen wij graag een tegenpool: ambachtelijk, ecologisch werk in de wijngaard en gecontroleerd nietsdoen in de kelder. Dát is ons geheim voor wijnen met karakter en een herkenbare oorsprong, we willen geen uniforme doorsneewijn…’
‘Als ik een wijn proef, merk ik of een wijnmaker de kenmerken van zijn terroir weet uit te werken. Druivenras, stijl, de gebruikte oenologische methoden – dit alles laat zien of hij een visie heeft en begrijpt wat de wijngaard kan bieden. Voor mij is een excellente wijn ook altijd een wijn waaraan je kunt zien of de Winzer een plan had en wist wat hij moest doen, vanaf het snoeien tot en met de botteling.’
‘In Rheinhessen regent het weinig, vanwege de omringende Hunsrück, Taunus, Odenwald en Pfälzer Wald, en de zon schijnt 2000 uur per jaar. Dankzij de warme zomers werken veel wijnmakers ecologisch. De bodem kenmerkt zich door een actief kalkgehalte (tot 35%), afkomstig van fossiel gesteente. Het Mainzbekken was in het Tertiair een zeebaai. Je vindt hier oesters, mosselen, haaientanden en nog veel meer uit die tijd. Dit terroir levert daarom minerale, zoutige wijnen die uniek zijn in de wereld.’
‘Riesling is als zeer late rijper de winnaar van de klimaatverandering. Dertig jaar geleden waren er nog jaargangen met matige rijpheid, nu levert hij enkel uitstekende kwaliteit. Met name de wijngaarden met het hoogste kalksteengehalte verbazen ons keer op keer. Rieslingwijn van de Hölle-Weinberg krijgt de hoogste waarderingen en de Saulheimer Kalkstein Riesling, waarvoor veel druiven uit dezelfde percelen komen, is een goede tweede.’
‘Hoe ik Riesling als persoon zou omschrijven? Hij is robuuster dan andere variëteiten (zoals Pinot Noir) en je moet je goed op hem instellen. Hij vergeeft geen fouten (in de wijngaard noch in de kelder) en stelt de hoogste eisen aan de Lage. Je moet hem dus iets bieden, maar dan reageert hij ook heel goed op het terroir.’
‘Op onze Hölle-Weinberg verbouwen wij tevens Spätburgunder. De druivenstokken zijn tot veertig jaar oud en leveren 25 hl/ha. De beste houten vaten uit Bourgogne, zoals die van Taransaud of François Fréres, zijn prima geschikt voor deze wijn. Na drie weken fermentatie rijpt de wijn 22 maanden in 50% nieuwe en 50% oude vaten. Het smaakprofiel bestaat uit donker kersenfruit en vuursteenaroma’s, in combinatie met een matig alcoholgehalte en een mooie frisheid.’
‘Compacte Spätburgunderklonen als 777 of Ritter zijn zeer vatbaar voor rot bij vochtig herfstweer. Daarom reduceren we de druiven in juli al tot de helft. Nu het klimaat verandert en de temperatuur ’s zomers oploopt, kunnen we aan de zuidkant van de wijnranken niet meer ontbladeren. Dat zou tot zonnebrand leiden en tot een te snelle stofwisseling van de zuren. Elke stap in de wijngaard moet zorgvuldig worden overwogen. Als je alles goed doet en op het perfecte moment oogst, kun je wereldwijnen maken die nog decennia later hun verhaal vertellen.’
‘Verder richten wij ons ook op Silvaner, tot 1964 de meest aangeplante variëteit in Duitsland. Helaas gebruikten producenten hem in de jaren zeventig en tachtig alleen voor bulkwijn, zodat hij wat in diskrediet is geraakt. Wij willen graag met onze Grand Cru Probstey Silvaner laten zien dat hij veel meer kan zijn dan een banale aspergewijn.’
‘In oude wijngaarden met lage opbrengsten levert Silvaner wijnen die aan de beste Bourgognes doen denken. Als hij in houten vaten met natuurlijke gistcellen fermenteert, geeft hij wijnen voor de eeuwigheid. Onze Probstey Silvaner behoort elk jaar tot de top 10 Silvaners in Duitsland. Als ook meer collega-wijnmakers zijn potentieel gaan benutten, wacht hem eenzelfde mooie toekomst als Grüner Veltliner in Oostenrijk.’
‘Ons Weingut zou ik het liefst met de 2019 Saulheim Riesling Kalkstein trocken voorstellen. Deze wijn vind ik exemplarisch voor onze bodem, onze stijl en ons idee van wijnmaken, zonder dat hij de beste of duurste wijn in ons assortiment hoeft te zijn. Hij is ons vloeibare visitekaartje.’
‘Over de toekomst ben ik optimistisch. De Duitse wijnbouw heeft geprofiteerd van de klimaatverandering: er zijn geen slechte jaargangen meer en de druiven rijpen goed. De afgelopen jaren worstelen we wel met zomerdroogte, hopelijk wordt dat geen trend. Verder zullen we moeten experimenteren met variëteiten die hier voorheen ondenkbaar waren (Cabernet Sauvignon, Syrah…). De rijpingscorridor van een druivenras verschuift jaarlijks zo’n 10 km naar het noorden. Over 100 jaar zal Riesling in Zuid-Scandinavië normaal zijn en zullen wij hier wellicht zuidelijke variëteiten moeten aanplanten.’