Okhuysen stuurde een proeffles en proefnotitie over een wijn die heerlijk aansloot bij de mening van ondergetekende. Natuurwijnen worden met de beste bedoelingen gemaakt, maar er is vaak wat mis mee. De zeer eigenzinnige Jean-Marie Guffens heeft het ook niet zo op met de groep van zogenaamde wijnmakers die zich stort op de productie van ‘modieuze natuurwijn’, simpelweg omdat de wijnen vaak vol met fouten zitten. Ook het begrip natuurwijn zegt hem niet zo veel. Vaak gaat het puur om het niet of nauwelijks toevoegen van sulfiet, iets wat helemaal niet zo makkelijk is en daardoor vaak leidt tot slechte wijn.
Juist daarom besloot Guffens dat hij dan ook maar eens een natuurwijn zou maken, zonder toegevoegde sulfiet. Hij gebruikte hiervoor de perswijn van de viognier, de roussanne, de marsanne en de chardonnay van zijn Château des Tourettes uit de Luberon; een hele langzame pers van zes uur, zonder toevoeging van sulfiet, om voldoende tannines aan de schillen te onttrekken. Hierna ging de most op betonnen vat, tezamen met de grove lies en het bezinksel. Hierdoor ontstaat er een reductief milieu dat de wijn bescherming tegen oxidatie biedt, waardoor het toevoegen van sulfiet niet (minder) nodig is. In de finale assemblage kwam 30% marsanne, die de wijn zijn fruitige karakter geeft. De wijn werd vervolgens niet geklaard en ongefilterd gebotteld. Zoals in iedere wijn is er wel degelijk iets aan sulfiet in de wijn aanwezig, omdat dit op natuurlijke wijze ontstaat tijdens de vergisting. De hoeveelheid is echter zeer gering.
Tinus Pure Nature
Het resultaat is de tropisch bloemige, zacht crèmig, mineralige en fruitige Tinus Pure Nature. Echt een heerlijke wijn, het kan dus wel. Nu in de aanbieding voor een kleine 12 Euro. Een wijn met een verhaal. Wist u dat…?