Tsjechie

Tsjechische wijnen

 

Door Charlotte van Zummeren

 

2010tjechie kl014In de meivakantie is het verkeer rond de spits rustig, het is anders geen pretje om rond zes uur vanuit de hoofdstad naar Middenbeemster te rijden. Bij het binnenrijden blijkt dat er een stedenband bestaat tussen Middenbeemster en de Tsjechische gemeente Studená. Sinds juni 1992 is deze band officieel. Studená ligt ongeveer 150 km ten zuidoosten van Praag. Het is een plattelandsgemeente waar circa 2.600 mensen wonen. Het ligt ook niet ver van Moravië. Dat komt vanavond goed uit, want in restaurant Het Heerenhuis is een proeverij van wijnen uit Moravië.

 

Het Heerenhuis

‘Welkom, welkom, we hebben een beperkt aantal mensen uitgenodigd en zijn blij dat iedereen er is’. De broers Michael en Steven Ryan zijn helemaal ‘in’ Moravische wijnen. Ruim 95 % van de Tsjechische wijnbouw komt uit Moravië, het zuidoosten van Tsjechië, zo’n 150 kilometer boven Wenen. Begin dit jaar hebben zij het bedrijf Vinice, Tsjechisch voor wijngaard, opgericht. Samen met Jan Rokyta, die de Diploma Course heeft afgerond en ook nog Vinoloog van het Jaar 2010 is, hebben de broers vele Moravische producenten bezocht. Met de toonaangevende Moravische wijnmakers alliantie V8 hebben de gebroeders Ryan een uniek samenwerkingsverband. Vanavond staan er achter de proeftafels een aantal representanten van de V8, zoals producent Reisten, Hort en Vino Marcincak. De heren en enkele dame spreken beperkt Engels, zodat vragen nog weleens verkeerd begrepen worden. Dit mag de pret niet drukken, want er staan hele mooie producten op de tafels.

 

Het programma

2010tjechie 015‘We gaan u muzikaal door de avond en langs de wijnen begeleiden. We beginnen met een uitstapje naar Mesopotamië’. Aan het woord is Liselotte Rokyta, echtgenote van Jan en internationaal vermaard panfluitspeelster. Jan Rokyta bespeelt de cimbaal – in het Nederlands hakkebord genoemd – en de duduk, afkomstig uit Mesopotamië. Het echtpaar woont nu in Tsjechië, maar heeft jaren in Nederland gewoond. Muziek en wijnen is hun passie en met hun bedrijf Muzikale Wijnen geven ze daaraan vorm. Tsjechische wijnen vereisen ook enige uitleg. Het land werkt met mostgewichten en predicaten, maar zet ze niet altijd op het label. Moravië kent ook vier subgebieden en diverse minder gangbare druivensoorten, zoals welschriesling en st. laurent. Soepeltjes leiden Jan en Liselotte het gezelschap al spelend en pratend langs de wijnen. In deze selectie van Jan en Liselotte zit de Pinot Blanc Maidenburg van Reisten. Deze wijn kan goed ouderen, zowel 2007 en 2008 zijn op dit moment al niet te versmaden.

 

Hierna komt Robert Verweij aan het woord ‘Ik geef kooklessen op TV en ben vinoloog. Ook ben ik een adept van smaakleer professor Klosse en daar wil ik graag iets meer over vertellen.’ Er volgt een uitgebreide inleiding over harmonie in eten en wijn, het filmende, frisse of rijke karakter van gerechten, die vervolgens moeten harmoniëren en contrasteren met de wijnen. Deze avond heeft Robert voor bij de Cuvee Sonberk No. 72 – een weergaloze blend van 70% gruner veltliner met 30% gewürztraminer – een rilette van eendenlever gemaakt met appelstukjes en rode pepers. De zuurgehaltes in de gerechten sluiten perfect aan. Peter Klosse zou er trots op zijn. Bij het nagerecht loopt de wet van Klosse – de wijn moet altijd zoeter zijn dan het dessert – mank. Het was wel de intentie van Verweij, maar er is geen match. Zijn dessert van onderdelen van apfelstrudel in blokjes was wel origineel en de avond georganiseerd door de gebroeders Ryan van Vinice zeer geslaagd.

 

Ambassade

2010tjechie 023Het Tsjechische gezelschap verhuist op dinsdag en masse naar de Tsjechische ambassade in Den Haag. In het kielzog nog meer producenten, zoals Bohemia Sekt. Inderdaad, niet uit Moravië. De Tsjechische ambassade heeft een ruime, witmarmeren entree met daarachter twee geschakelde en gelambriseerde ruimtes. Het is druk. Melman Communications heeft de organisatie op zich genomen en heeft niet te klagen over het bezoekersaantal. Frank Smulders MW houdt een inleiding waarin hij o.a. pleit voor een specialisatie van het gebied op de welschriesling en zo zijn gedachtes heeft over het gebruik van de predicaten aldaar.

 

Wijngebied in opkomst

Bij een relatieve nieuwkomer op de markt, wat Tsjechië/Moravië toch is, doet specialisatie en typiciteit makkelijker binnenkomen bij een nieuw publiek. Moravië bezit deze eigenschappen, met name de welschriesling bezit veel potentieel. Ook de reserve pinot blanc mag er wezen. Op het gebied van rode wijnen blijft het wereldwijde aanbod zo gigantisch, dat het voor ieder nieuw land moeilijk zal zijn een positie te verwerven. Zwitserse wijnen zijn ook niet bekend bij het grote publiek en toch is de Fendant uit Wallis een geliefde wijn bij de kaasfondue. Zo zou de Moravischee welschrielsing of pinot blanc zomaar een plaats in de Nederlandse markt kunnen veroveren. Wat verder opvalt is dat Moravië heeft nagedacht over de structuur en de kwaliteitsorganisatie V8 heeft opgericht. Wij wensen de V8 en Vinice veel succes.


Rubriek(en):
Culinair

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl