Villa Maria 50 jaar

In het buskruit met Villa Maria

 

lunchweek oktober 2012 022‘Het is in de nieuwe vestiging van Peter Lute in Muiden, in een voormalige kruitfabriek’ legt André Koopman uit. Groupe LFE geeft een lunch met Sir George Fistonich van het Nieuw Zeelandse Villa Maria en is daarvoor naar Muiden uitgeweken. Nu weet de GPS wel het Kruitpad in Muiden – een mooie stadje onder de rook van Amsterdam – te vinden, maar op de doodlopende weg vinden we vooralsnog geen kruitfabriek. We stuiten op Willem Kool van het Stan Huygens journaal wiens TomTom hetzelfde euvel heeft. Het aloude adagium ‘immer gerade aus’ blijkt hier uitstekend op te gaan. Aan het eind van het hele lange Kruitpad is een hek met daarachter een berg zand, en daarachter staat de voormalige kruifabriek.

 

Sir George Fistonich

Eenmaal binnen blijken meer mensen de weg niet meteen gevonden te hebben. Peter Lute ‘deze plek is niet helemaal af, ik verklap ook niet wanner de opening is. Maar hier gaan we de evenementen en partijen doen. Zo ontlast ik het restaurant in Oudekerk. Vandaag is het nog een beetje improviseren.’ Verderop staat een oven op een karretje en wat andere keuken apparatuur. Het is een hoog gebouw met prachtige ramen en het weer werkt mee. Sir George Fistonich is bezig aan wereldwijd tournee door al zijn exportlanden om met hen te vieren dat zijn bedrijf vijftig jaar (sic!) bestaat.

Zijn Kroatische vader had een paar hectare wijngaarden en die nam Sir George vijftig jaar geleden over. ‘When I began this adventure in 1961  I was a young man with just a few vines and a overwhelming desire to create quality wine. I could never have dreamed that creating Villa Mariahave been such an exciting and fullfilling journey’. In die tijd was Nieuw Zeeland een sherry land, men dronk vooral sherry of bier. In de prospectus van het Estate staat een zwartwit foto met sherry en port met een label van Villa Maria Estate. Wijn bleef toch de keuze van Sir George. Na 1961 ging het crescendo voorwaarts. Begin jaren zeventig kon het bedrijf mensen gaan aannemen en nu werken 220 mensen bij Villa Maria, is de winery gevestigd in Auckland én Marlborough en loopt de productie op tot 9 miljoen waarvan er 70% geëxporteerd wordt. Als je nagaat dat de totale oplage van Nieuw Zeeland anno 2012 1% van de wereld wijde wijnproductie is, is het geen eufemisme om te stellen dat Sir George aan de bakermat heeft gestaan van het succes van Nieuw Zeeland.

 

Groupe LFE

Die boodschap is precies wat Marcel Kerkmeester, managing director van Groupe LFE, wil overbrengen aan het gezelschap van journalisten. ‘Nieuw Zeeland is een wijnland om rekening mee te houden én Nieuw Zeeland is meer dan alleen sauvignon blanc’. Sir George, een keurige en ietwat verlegen man, kan dit alleen maar bevestigen. In zijn portfolio zit sinds de jaren tachtig ook de Hawkes Bay winery Vidal en Esk Valley, bedrijven die bijvoorbeeld ook Bordeaux blends maken. In de visie van Sir George is er maar één richting en die is vooruit. Zo was Villa Maria de eerste grote wijnproducent in de wereld die de totale productie bottelt met schroefdoppen. In 2005  was het Estate vervolgens  ‘the first major New Zealand winery to achieve BioGro certification to cover the whole winemaking process from viticulture through production and export’. In Nederland gaan er via Groupe LFE zo’n 250.000 flessen Villa Maria over de toonbank.

 

De wijnen

Bernard Budel is European Markeing Manager van het Estate en hij woont om die reden nu vier jaar in London. ‘I have 26 countries in my portfolio and I visit them twice a year’. Daar valt de UK buiten, want die heeft als grootste afnemer een eigen vertegenwoordiger. Budel ‘my grandparents are Dutch’ leidt de wijnen in, soms bijgestaan door Sir George. Bijvoorbeeld bij de Private Bin Arneis 2011. Fistonisch ‘this will probably be the first and last Arneis you will drink from New Zealand. I just wanted to make an Italian like wine’. De naam Private Bin, vertelt Budel, betekent een speciale cuvée. De Arneis is bijzonder! De DOCG in de Roero Piemonte heeft er een interessant Nieuw Zeelands zusje bij.

 

Sir George vindt dat Nieuw Zeeland meer sauvigonon blanc te bieden heeft dan de spicy, stuivende versie waarmee het land geassocieerd wordt. Marcel Kerkmeester kan dit alleen maar beamen. De Private Bin sauvignon blanc 2012 is fris en zacht, terwijl de reserve SB 2011 vol, rijp en tropisch is. Een sauvignon blanc waarmee de non-lovers te verleiden zijn, deze staat bij de Jumbo op de schappen voor slechts negen Euro.
De Private Bin Chardonnay East Coast is een vanillerijke nieuwe wereld chardonnay, de Cellar Selection Chardonnay 2010 daarentegen komt in eerste instantie wat log over, maar ontdooit bij de truffel risotto en toont zich dan rijk en complex. Bij de Noord Hollandse kip worden de drie pinot noirs ingeschonken. Nu heeft Villa Maria een missie met pinot noir. Budel ‘everybody compares pinots with Burgundy of course, but we hope and work on it that New Zealand pinot noir will be something to compare your pinot with’. Dat is geen geringe ambitie, maar de pinots hebben ontegenzeggelijk een eigen karakter. Met een oplopende houtlagering en body vertellen ze hun eigen verhaal. De Cellar Selection is fruitig, de reserve uit Marlborough heeft onder het fruit een mooie toast terwijl  de Single vineyard Taylors Pass een kelderkandidaat is voor de komende tien jaar. Willem Kool van het Stan Huygens Journaal ‘ik ben een liefhebber, ik heb zo’n drieduizend flessen in mijn kelder’ heeft er wel oren naar deze in zijn kelder te leggen.

 

A goodbye

lunchweek oktober 2012 026Als entree werd een Methode Traditionelle van Villa Maria geschonken. Een bijzonderheid, want ze maken slechts 600 flessen. ‘Normally we poor them only with marriages on our Estate’. Voor degenen die nog niet getrouwd zijn, is dit ‘a sound advice’. Een prachtig glas, een huwelijk waard. Peter Lute serveerde bij al dit lekkers nog meer lekkers als ‘razor clams with yuzu gel, mushrooms and a crème of Jerusalem artichoke’ en ‘poulpo with gooseliver tureen with a stock of Lapsang tea’. Deze opsomming is overigens niet compleet. Sir George en Bernard Budel gaan dezelfde avond met Groupe LFE en wijnhandelaren dineren in Aan de Poel in Amstelveen. Willem Kool heeft een diner in Yamazato in het Okura ‘ze hebben al tien jaar een ster’. Ondergetekende zet zich aan het toetsenbord en gaat snel bij de Jumbo een aantal van die verrukkelijke Reserve Sauvignon Blanc halen. Villa Maria had zich niet beter kunnen presenteren!

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl