Vino Italiano: 6e Italiaanse wijnvakdag

Vino Italiano: 6e wijnvakdag

AIX IT Vakdag 013Voor het zesde jaar op rij organiseert Heleen Schreuder de Italiaanse wijnvakdag. Dat doet ze praktisch helemaal allemaal vanuit haar bedrijf Italent. Een hele klus die zij iedere keer goed klaart. Men neme een goede locatie – de Kookfabriek in De Flinesstraat in Amsterdam-, goede ingrediënten – alleen Italiaanse wijn én een geïnteresseerd publiek. En dan heb je al voor de zesde keer een geslaagd event. Waarom eigenlijk een Italiaanse wijnvakdag?

Waarom?

AIX IT Vakdag 010Dat beantwoordt Schreuder afdoende in het keurige proefboekje: ‘Wat maakt Italiaanse wijn nu zo bijzonder? Italië bestaat als langgerekt land uit talloze microklimaten en terroirs. Al eeuwenlang gedijen hier meer dan 500 verschillende druivensoorten, waarvan zo’n vijftigtal de boventoon voeren. Elke regio, elke streek heeft zijn eigen specifieke druivensoorten, microklimaat en terroir. De Italiaanse wijnbouw kenmerkt zich door kleinschaligheid en eigenheid, een aantal grote jongens daargelaten. (…) Iedere regio houdt vast aan de eigen inheemse druivensoorten en zet daarmee in op een waardevol en uniek eindproduct. En dat proef je.’ Einde citaat.

‘The proof of the pudding is in the eating’. De interesse voor Italiaanse wijnen is inderdaad hoog, want het is al voor zesde keer druk. In een zaal op de eerste verdieping zijn workshops: spannend wit van autochtone druivenrassen & verrassend en betaalbaar rood uit het oosten en zuiden van Italië. Op de begane grond staan de importeurs.


Kookfabriek

De kookfabriek ligt goed bereikbaar in Amsterdam Z.O. en het Stadsdeelkantoor heeft een impopulaire maatregel – het plaatsen van parkeermeter – nu wel terecht ingevoerd. Door het betaald parkeren is het namelijk nu wel mogelijk een plek te vinden. De voorgaande jaren was dat een stuk lastiger. In de rij voor de parkeermeter blijkt uit een communicatie dat hier vinologen in-spe staan, de toon is gezet voor een vakmatig samenspel.

Proeven

Na ontvangst van badge, boekje en glas storten we ons in het proefgewoel. En dat is – hoewel overzichtelijk opgesteld op de diverse kookeilanden – best wel intens: 41 importeurs met ieder op z’n minst 25 producten. We stuiten direct op de sympathieke Jasper van Gastel en Peter van Hees van Vino d’Amigo. Een ondernemend stel: eigenaars van de 2e wijnbar van het jaar, distributeur van Winefit én wijnimporteurs. In hun portfolio proefden we al eerder de tempranillo uit Toscane van het echtpaar Beconcini en nu laten ze de wijnen Endrizzi Masetto proeven, een nieuwe aanwinst uit de Dolomieten.

Direct daarna stuiten we op het immer blije team van Intercaves|Vos & Partners. Joke Holster wijst op de vrolijke flessen uit de Marken van Fazi Battiglia met heel soepele drinkbare sangiovese en verdicchio. Ook Bertani staat hier prominent op tafel. Emanuela da Pra arriveert net uit Italië om het team bij te staan. Als wijnambassadeur van Bertani staat zij haar mannetje, ze weet er werkelijk alles van. Bertani maakt mooie wijnen, favoriet is de Amarone Classico en Villa Novaré met druiven die aan de stok zijn ingedroogd. Sappig!

AIX IT Vakdag 015Bij Anfors loopt ons zoals te doen gebruikelijk het water in de mond omdat het aanbod altijd goed is. Favoriet van de dag is Corte Sant’alda Valpolicella ‘Ca’Fiui’ 2013. Mart Bellemakers van Les Genereux licht en passant nog even toe hoe populair de Cantine Due Palme Negroamoro del Salento 2013 is. Een wijn met een zoetje, je moet ervan houden. Maar hij slaat enorm aan bij het publiek. En dat is wat telt voor een importeur.

Ciao

Op zo’n dag valt er zoveel te proeven en te beschrijven dat je een boek vol zou kunnen pennen. Beter is het om de Italiaanse Wijn Vakdag zelf te bezoeken. Volgend jaar is er ongetwijfeld weer een wijn vakdag. Hier is alvast de link om te zien welke stands en wijnen in 2015 present waren: Catalogus 6e Italiaanse Wijn Vakdag

ChvZ

Foto’s: Joke Holster met haar team van Intercaves, het team van Vino d’Amigo en Mart Bellemakers van Les Genereux


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl