Vlaamse wijnbouw | 824 grote kaarsen tegen de vorst

De nacht van 13 op 14 april werden 824 kaarsen ingezet om de druivelaars van wijndomein Valke Vleug in Liezele te beschermen tegen vorstschade. Tot IJsheiligen vormt nachtvorst een groot gevaar voor wijnbouw. Wijndomein Valke Vleug beschikt over 4 hectaren chardonnay, auxerrois, pinot noir en pinot meunier. De druivelaars hebben hun knoppen gevormd. Als de temperatuur daalt onder 2 graden onder nul zijn de knoppen permanent beschadigd. Uit de knoppen komen de wijnscheuten. En zonder scheuten geen druiven. “Tot de ijsheiligen is dit een zeer kwetsbare periode, voor de fruitteelt, maar ook voor wijnbouwers”, aldus Pieter Raeymaekers, mede-oprichter en wijnmaker op Valke Vleug.

Nachtvorst is een risico in alle wijnbouw in koelere klimaten, zogenaamde cool climate wijnen. De wijnen zijn delicater, lichter en verfijnder dan die van warmere klimaten, maar de uitdagingen zijn legio. De hele week was het team van Valke Vleug alert.

Zaterdagavond werden om de 5 meter tussen de ranken grote kaarsen klaar gezet. Om 2u werd alarm geslagen omdat de vorstgrens dreigde te worden bereikt. Tegen 4u waren alle 823 kaarsen aangestoken. De speciale vorstkaarsen doen de grondtemperatuur net met anderhalve graad stijgen. Genoeg om de knoppen en beginnende scheutjes te beschermen. Zeer arbeidsintensief, maar efficiënt voor deze milde lentevorst.
Valke Vleug hoopt dat het dit seizoen bij deze éne keer blijft.

Naast vele nachtelijke uren werk is deze bescherming ook een budgettaire streep door de rekening van de beginnende wijnbouwers. “We hopen op een prachtige lente en mooie zomer zodat 2019 een goed wijnjaar wordt. Dan vergeten we dit snel.” besluit een vermoeide Pieter Raeymaekers en zijn ploeg.

Bron: persbericht


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl