Weer 2010

2010: het jaar van het weer

 

Door Charlotte van Zummeren

 

sneeuwdruivenHet jaar 2010 kent vineuze en gastronomisch hoogtepunten, maar dat is toch niet wat het meest naar voren springt. De klimatologische omstandigheden waren in het afgelopen jaar zo extreem dat je niets anders kunt zeggen dan: 2010 is het jaar van het weer. Van rotweer zelfs. Het begon met sneeuw. En niet een beetje sneeuw, maar substantiële tot overlast leidende witte derrie. Van april tot november zijn we ervan verschoond gebleven en toen begon het allemaal weer. Overlast op de wegen, treinen die uitvallen en vliegtuigen die niet vertrekken.

Dus over het begin en het einde van het jaar kunnen we kort zijn: sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Wat gebeurde er verder in 2010 met het oog op de klimatologische omstandigheden, de wijnwereld en de druivenoogst? Om te beginnen waren er door de sneeuw nog meer files naar de immer populaire Wine Professional. De sneeuw bleef vervolgens nog even liggen, tot ver in maart. De kou domineerde en niet alleen in Nederland. Begin maart was het in Parijs zo koud, dat mensen ervoor binnenbleven. Ook streken waar de temperatuur normaal gesproken ‘op orde’ zou moeten zijn, bleven achter. In Jerez was het begin april bij de ‘semana santa’ prachtig helder, zonnig weer, maar de temperaturen lagen zo’n tien graden lager dan normaal . Halverwege april werd ook Nederland verrast met koud, helder, droog en zonnig weer. Tevens het begin van de Eyjafjöllajollung-vulkaan soap met dagenlang oponthoud in het vliegverkeer. Niet lang erna, bij een sake proeverij van Simon Hofstra ergens aan de kust in Nederland, was het zo stormachtig dat een verstandig mens binnen was beleven. Op 9 en 10 mei deed de Giro d’Italia Amsterdam aan en de heren konden rijden in een aangenaam lentezonnetje bij een graadje of tien. Wie herinnert zich nog de temperatuur in mei van een aantal jaren geleden bij de vuurwerkramp; die was op 13 mei tegen de 30 graden?!

 

De London Wine Fair half mei hield het droog en aangenaam, maar bij de VieVinum in Wenen en in de rest van oostelijk Oostenrijk haalde de temperatuur een absoluut dieptepunt. Het was 11 graden, koud en winderig waar zo’n 30 graden normaal  is. Bernard Ott, wijnmaker en eigenaar van winery Ott in Wagram verzuchtte ‘mijn zoontje is jarig in deze tijd van het jaar en normaal doen we een barbecue omdat het zo warm is. Dit is zo apart’. Daarna is er in juni in de Loire en de  Provence een gigantische regenoverlast. De Provence haalde het nieuws doordat woningen onderliepen en auto’s wegspoelden. Een aantal  weken later in Bordeaux bij de Fètes du Vin is het mooi, droog weer. Wijnboeren laten echter zien dat de ‘flowering’ door het koude en winderige voorjaar niet normaal is verlopen. De opbrengst zal net zoals in Oostenrijk stukken  minder zijn. De WK-maand juni erna is tropisch warm en het eind van deze periode markeerde meteen het slot van de zomer. Na de verloren WK finale op 11 juli was het gedaan met de warmte en augustus, altijd de heetste maand van het jaar, was nat en koud. Het najaar verloopt rustig en zonder bijzonderheden, maar de maanden november en december brengen weer sneeuw naar Europa. De Oostkust van Amerika is lamgelegd door de sneeuw en in Californië wordt de bevolking verrast met modderstromen die zijn weerga niet kennen. Noord-oost Australië wordt geteisterd door overstromingen.

 

Het was dus al met al op weergebied een apart jaar en het is interessant hoe het wijnjaar 2010 zich gaat presenteren. Naar verluidt wordt er in Duitsland ontzuurt en gechaptaliseerd terwijl o.a. Oostenrijk en Frankrijk te maken hebben met sterk verminderde opbrengsten. Het zit er vooralsnog niet in dat 2010 de boeken ingaat als wijnjaar van de eeuw, maar je weet het natuurlijk maar nooit.

 

Laten we hopen dat 2011 een prachtjaar wordt.

 

De beste wensen voor het komende jaar!


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl