Wijnopleidingen: basis voor kwaliteit

Wijnopleidingen: basis voor kwaliteit

In de discussie over wijnopleidingen ontbreekt tot op heden de WSET. Ron Andes MV gaat vanaf de volgende zin in op de diverse wijnopleidingen in Nederland. De WSET is een organisatie, diep geworteld in de drankenindustrie, die met meer dan 600 APP – goedgekeurde programma verstrekkers – in 69 landen actief is. Ook in Nederland. Dat houdt in dat niet iedereen zomaar les kan geven onder de WSET vlag.

Tutors moeten altijd niveau boven de les staan en APP moeten garanderen jaarlijks een vastgesteld aantal cursisten op te leiden.

Ook worden de examens vanuit het hoofdkantoor opgesteld en volgens duidelijke procedures afgenomen. Vlak voor het examenmoment worden de enveloppen met vragen geopend. Vanaf niveau 4 (diploma course) moet alles in het Engels en dat is zelfs voor Hollanders een flinke drempel. Britten zijn sturend in examenmomenten en beoordeling.

Het aangeboden lesmateriaal wordt goed beoordeeld, zowel didactisch als inhoudelijk. Een wezenlijk verschil met het theoretische deel, is het zwaarwegende onderdeel marketing, dat al vanaf de basiscursus wordt behandeld. Dit loopt als een rode lijn door alle niveaus.

De systematische aanpak van proeven is voor veel kandidaten een uitkomst omdat er ook al vanaf het begin op de structuur van het proeven wordt gehamerd.

Als je dit vergelijkt met het Nederlandse systeem, zitten er wel raakvlakken maar ook wezenlijke verschillen. Om die reden heeft de Wijnacademie enkele jaren geleden zelfs gelobbyd om naast de Vinologenopleiding, de Britste variant aan te kunnen bieden.

Master of Wine Cees van Casteren zou de kar gaan trekken, maar kreeg op het laatste moment toch geen ‘vergunning’ van de WSET. Dit werd niet goed begrepen want hij was naast Frank Smulders MW de enige die dit niveau zou mogen geven. (De organisator van de WSET Benelux Sybille Troubleyn is inderdaad geen Master of Wine, maar ze geeft zelf ook geen les, dat doen uitsluitend MW’s Red )In de spelregels van de WSET staat namelijk dat zowel bestuurder als tutors minimaal een niveau boven de te geven les moeten staan.

Deze regels worden door de Nederlandse opleiders helaas niet altijd gerespecteerd. Daarom heeft de Wijnacademie een groep van Aanbevolen Docenten in het leven geroepen. Dit jaar volgen de Aanbevolen Scholen. Voorwaarde is dus o.a. dat de docent aantoonbaar een niveau boven de les staan. Wie dus Wijnbrevet wil geven moet tenminste Vinoloog zijn. Om te voorkomen dat de docenten niet meer actueel geschoold zijn, stelt de Wijnacademie zelfs dat zij Register Vinoloog van de Wijnacademie moeten zijn. Ik schrijf het maar voor de zekerheid voluit omdat het niet alle koks zijn die lange messen dragen. De Aanbevolen Docenten krijgen van de Wijnacademie gratis jaarlijks geüpdatet lesmateriaal en worden in de gelegenheid gesteld om lessen bij de Wijnacademie bij te wonen. Daarvoor in plaats krijgt de Wijnacademie goed vooropgeleide en vooral gemotiveerde kandidaten aangeleverd, die Vinoloog willen worden. De ECHTE!

Bij de Vinologenopleiding in Maarssen zit dat met de niveaus ook wel goed.

De voorzitter is MV en daarnaast zijn er meerdere MV’s betrokken bij de opleiding. Ook is Oenoloog Gerhard Horstink tutor bij deze opleiding. Qua proeven is er in Nederland de afgelopen jaren structureel veel verbeterd. In samenwerking met de twee vaste proefdocenten van de Wijnacademie heeft Ron Andes het systeem ‘proeven op niveau’ ontwikkeld, waarbij ook al vanaf het basisniveau gewerkt wordt aan een standaard proefmethode. Dit was een hiaat bij het bekritiseerde SWEN systeem, omdat die zich slecht bezighield met het theoretische gedeelte. Het systeem proeven op niveau is door alle aangesloten scholen geruisloos overgenomen en een succes gebleken.

Ron Andes MV


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl