Yealands Estate

Importeur Walraven | Sax organiseerde in oktober in het nieuwe Rotterdams restaurant Allure een lunchproeverij met wijnen van Yealands Estate uit Awatare valley. Awatare Valley is een subregio van Marlborough en velen fronsten aldaar de wenkbrauwen toen Peter Yealands in de late jaren negentig op de hellingen terrassen met wijngaarden ging aanleggen. Het was lastige wijnbouw op de slopes met harde wind en weinig regen. Uitdagingen liggen Peter Yealands wel.

Hij was één van de eersten die naast sauvignon blanc ook grüner veltliner, pinot gris en viognier ging aanplanten. Een man met een visie, zoveel is duidelijk. In 2008 startte de winery, de wijngaarden bestonden toen al enkele jaren.
Yealands Estate is een showcase van innovatieve ecologische duurzaamheid. De wijnen worden zorgvuldig gekoesterd van de wijnstok tot de fles met allerlei innovatieve methodes en geavanceerde groene technologieën. Yealands Estate is een klimaat neutrale winery gebouwd overeenkomstig de New Zealand Building Council’s Green Star Building Certification. De winery hoort bij een handjevol wijnbedrijven die de carboNZeroTM certificering haalde. Sinds de allereerste dag in 2008 is alle uitstoot van broeikasgassen gemeten en gecompenseerd. De productie van duurzame wijn staat hoog in het vaandel, zo blijkt uit alles.

Wijnmaakster

Tamra Washington is in Europa voor een tour langs diverse landen en deed ook Rotterdam aan. Een gezelschap van sommeliers en journalisten is aanwezig. Ze geeft een heldere toelichting op de wijnen en de productiemethodes. De instapwijn is een loepzuivere Sauvignon Blanc 2013 (€ 9,99), heerlijk fruitig. Hierna volgt een bloemige Pinot Grigio 2013 (€ 10,99) als gezelschap bij de coquille met paddenstoel en truffel. De Yealands Estate Single Vineyard Sauvignon Blanc (€ 12,99) opent de volgende dans als partner van de steak tartaar met langoustine. Deze wijn was eerder toegestuurd als proeffles en de wijn is een Nieuw Zeelandse sauvignon blanc ‘oude stijl’ met hoge zuren en een uitbundig vegetaal karakter. Je moet van dit type wijn houden want het is geen allemansvriend.
De Single Vineyard Gruner Veltliner 2013 begeleidde de zalm met wakame, mosselen en kerrie. En subtiele, ronde, zachte wijn, pepertje en rokerig doordat voor een klein gedeelte barriques zijn gebruikt. Goede wijn-spijs combinatie. De Pinot Noir 2013 ( € 12,99) komt bij de zwezerik met bloemkool en schorseneer. Hoewel ondergetekende dit gerecht wegens andere afspraken niet meer kon nuttigen, werden de glaasjes pinot noir keurig ingeschonken om te proeven. Nieuwe Zeeland wordt steeds meer een land om rekening mee te houden op het gebied van pinot noir en dat geldt ook voor deze exemplaren. De Pinot Noir 2013 en de Single vineyard 2013 hebben beide dat subtiele droogje van de pinot noir omhuld door sappig rood fruit, een vleugje mineraliteit en een lange, fruitige afdronk. De Single Vineyard is rijper en complexer. Tot slot maakt Yealands nog een late harvest Single Voineyard Noble Sauvignon Blanc 2014.
Restaurant Allure verzorgde prachtige gerechtjes bij de mooie wijnen van dit fascinerende bedrijf. De wijnen die met prijzen zijn aangegeven worden verkocht bij Gall & Gall, Walraven | Sax levert aan de Horeca.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl